Oletko tajunnut avokadon ja leivän muodostan terveellisen ja maistuvan parin? Kuva Shutterstock.
Oletko tajunnut avokadon ja leivän muodostan terveellisen ja maistuvan parin? Kuva Shutterstock.

Välipalalla avokadon kanssa, viikonloppuina blondia. Näin leipää pitäisi nauttia.

Kysyimme asiantuntijalta, ovatko leivät terveellisiä.

"Täysjyväleipä on terveellistä, mutta liian usein sen päälle kasataan lihaleikkeleitä tai juustoja. Muutenkin lihaa ja tyydyttyneitä eläinrasvoja syödään liikaa.

Ruuan kanssa tarjottu leipä kannattaa nauttia kasvisrasvalevitteen tai öljydipin kera. Välipalaleivän päälle hyviä vaihtoehtoja ovat avokado, kasvistahnat ja palkokasveista tehdyt levitteet. Niistä saa kuitua, terveellisiä rasvahappoja, vitamiineja, polyfenoleja ja muita kasvikunnan hyviä ravintoaineita. Kasvislevitteissä on vähemmän proteiineja, mutta ei hirveästi vähemmän."

Vastaajana ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen.

Blondi ei ole aina pahis

Täysjyvävilja on terveellinen vaihtoehto, mutta leivän ei välttämättä tarvitse olla tummaa ruisleipää. Myös kaurasta leivottu vaalea täysjyväleipä saa ravitsemusasiantuntijoiden siunauksen. Se sopii myös herkkävatsaisille.

Jopa puhdistettu vehnä mahtuu suosituksiin – kunhan pitää huolen, että sitä tulee vähemmän kuin täysviljaa. Kun syö arkisin ruis- ja kauraleipää, voi viikonloppuna nauttia croissanteista.

Lue myös:

Tee itse rapeaa ja mehevää leipää

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.