Oletko tajunnut avokadon ja leivän muodostan terveellisen ja maistuvan parin? Kuva Shutterstock.
Oletko tajunnut avokadon ja leivän muodostan terveellisen ja maistuvan parin? Kuva Shutterstock.

Välipalalla avokadon kanssa, viikonloppuina blondia. Näin leipää pitäisi nauttia.

Kysyimme asiantuntijalta, ovatko leivät terveellisiä.

"Täysjyväleipä on terveellistä, mutta liian usein sen päälle kasataan lihaleikkeleitä tai juustoja. Muutenkin lihaa ja tyydyttyneitä eläinrasvoja syödään liikaa.

Ruuan kanssa tarjottu leipä kannattaa nauttia kasvisrasvalevitteen tai öljydipin kera. Välipalaleivän päälle hyviä vaihtoehtoja ovat avokado, kasvistahnat ja palkokasveista tehdyt levitteet. Niistä saa kuitua, terveellisiä rasvahappoja, vitamiineja, polyfenoleja ja muita kasvikunnan hyviä ravintoaineita. Kasvislevitteissä on vähemmän proteiineja, mutta ei hirveästi vähemmän."

Vastaajana ravitsemusterapeutti Reijo Laatikainen.

Blondi ei ole aina pahis

Täysjyvävilja on terveellinen vaihtoehto, mutta leivän ei välttämättä tarvitse olla tummaa ruisleipää. Myös kaurasta leivottu vaalea täysjyväleipä saa ravitsemusasiantuntijoiden siunauksen. Se sopii myös herkkävatsaisille.

Jopa puhdistettu vehnä mahtuu suosituksiin – kunhan pitää huolen, että sitä tulee vähemmän kuin täysviljaa. Kun syö arkisin ruis- ja kauraleipää, voi viikonloppuna nauttia croissanteista.

Lue myös:

Tee itse rapeaa ja mehevää leipää