Ongelma eivät ole popcornit, vaan pussi, jossa ne valmistetaan. Kuva: Shutterstock
Ongelma eivät ole popcornit, vaan pussi, jossa ne valmistetaan. Kuva: Shutterstock

Tanskan suurin kauppaketju veti mikropopcornit kokonaan myynnistä. Miksei Suomessa toimita samoin?

Tanskan suurin päivittäiskauppaketju veti tällä viikolla mikropopcornit myynnistä, koska popparipussien sisäpinnassa on fluorattuja yhdisteitä. Yhdisteiden on todettu häiritsevän hormonitoimintaa ja epäillään, että ne nostavat syövän ja keskenmenon riskiä.

Eviran ylitarkastaja Pirkko Kostamo, miksi mikropoppareita myydään edelleen Suomessa?

– Tanskalainen kauppaketju teki päätöksen oman arviointinsa pohjalta. Suomessa myyntiä ei rajoiteta, koska fluoratuille yhdisteille elintarvikkeissa tai pakkausmateriaaleissa ei ole annettu enimmäismääriä, Kostamo sanoo.

Euroopan elintarviketurvallisuusviranomainen EFSA on antanut perfluoriyhdisteistä lausunnon ja toteaa siinä, että PFOS- ja PFOA-yhdisteitä saa ravinnosta niin vähän, että niiden siedettävän päiväsaannin enimmäismäärät eivät ylity. Mikropopcornien pakkausten lisäksi yhdisteitä on esimerkiksi leivinpapereissa ja pinnoitetuissa paistinpannuissa.

– Jos mikropopcorn-tuotteiden käyttö on satunnaista, ne ovat kokonaisuuden kannalta vain hyvin pieni terveysriski, Kostamo jatkaa.

Jos kemikaaliensaantiaan haluaa rajoittaa, kannattaa popparit valmistaa perinteisesti: teräskattilassa paahtamalla.

Lue lisää:

Pelottavatko hiusvärien kemikaalit? Vaihtoehtoja värjäykselle

Kuka laittaisi pikaliimaa silmiin? Aika moni

Siivoaminen vie naisen seksihalut – taustalla vakava syy

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.