Kesän cooleimmat cocktailit on tehty mansikoista, kuusenkerkästä ja hunajasta.

Drinkkibaari A21:n Niko Autti ja Timo Siitonen neuvovat ohjeet trendikkäille kesäcocktaileille.

– Maailmalla arvostetaan nyt kunkin maan omia, aitoja makuja, he kertovat.

Miesten suunnittelemien drinkkien valmistaminen sujuu helposti kotona, ja tarvittavat raaka-aineet saa hyvin varustelluista kaupoista. Juomaravistimeksi kelpaa myös oluttuoppi, jonka pälle on kumottu hieman pienempi muovimuki. Siiviläksi käy tiheä teesihti.

Mausteinen mansikka

1 hengelle
Valmistusaika: 5 minuuttia
5 mansikkaa
2 tl kidesokeria
4 cl premium vodkaa
1 cl tervasiirappia (Villiaromi)
1/2 cl tuorepuristettua
sitruunamehua
jäämurskaa
ginger alea

Valmista juoma korkeaan grogilasiin. Pane peratut mansikat lasin pohjalle ja lisää päälle sokeri. Murskaa mansikat ja lisää päälle vodka, tervasiirappi ja sitruunamehu.

Sekoita joukkoon reilusti jäämurskaa ja kaada lasi sitten täyteen ginger alea. Koristele juoma mintunlehdillä ja paloitelluilla mansikoilla.

Hunajainen basilika


1 hengelle


Valmistusaika: 5 minuuttia
4 cl vaaleaa rommia
2 cl tuorepuristettua
sitruunamehua
8 lehteä tuoretta basilikaa
1 ripaus suolaa
1 ½ cl juoksevaa hunajaa
jäitä

Täytä ravistin jäillä ja lisää sekaan rommi, sitruunamehu, basilikanlehdet, suola ja hunaja. Sheikkaa ja kaada juoma tiheän siivilän läpi martinilasiin. Tarjoa heti.

Metsän kuohu


1 hengelle


Valmistusaika: 5 minuuttia
2 cl seljankukkamehua
5 mintunlehteä
1/2 cl tuorepuristettua
limemehua
2 cl premium dry giniä
kuusenkerkkäkuohuviiniä
jäitä

Valmista juoma samppanjalasiin. Täytä 3/4 ravistimesta jääpaloilla. Lisää sekaan mintunlehdet, limemehu ja gini. Sheikkaa ja siivilöi lasin pohjalle. Täytä lasi viilennetyllä
kuusenkerkkäkuohuviinillä valuttaen se varovasti lasiin teelusikan vartta pitkin, niin että juomat jäävät kerroksiksi.

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.