Reseptikilpailun palkintona on Harri Syrjäsen vetämä kokkikurssi. Mikä on kokin oma suhde Reiluun kauppaan?

Mikä on lempileivonnaisesi?
Perinteisistä leivonnaisista pullataikinaan tehty mustikkapiirakka. Jos leivon itse, tarte tatin on suosikkini.

Entä suosikkijälkiruokasi?
Limemehulla maustettu kermahyytelö lime posset on tällä hetkellä suosiossa. Crème brûlée on tietysti klassikkoherkku.

Teetkö paljon jälkiruokia?
Teen jälkiruokia silloin tällöin ja aina tarpeen vaatiessa. Ne eivät kuitenkaan ole minulle ateriassa tärkeintä, mutta ihan kiva lisä.

Pohditko kulutusvalintojasi?
Ostan aina laadultaan parhaita raaka-aineita. Niiden on sovelluttava käyttötarkoitukseensa ja oltava maukkaita. En siis pohdi sitä, ovatko ne eettisesti tuotettuja.

Mitkä ovat suosikkejasi Reilun kaupan tuotteista?
Reilun kaupan banaanit ovat aina kypsiä ja makeita, joten käytän niitä mielelläni jälkiruokiin. Käytän usein myös Reilun kaupan ruokosokeria. Se sopii makeuttajaksi teehen ja kahviin. Tumman sokerin maku sopii hyvin esimerkiksi crème brûléen karamelisointiin.

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.