Avokado on vähäsokerinen smoothieaines, josta saa myös terveellisiä rasvoja. Kuva: Shutterstock
Avokado on vähäsokerinen smoothieaines, josta saa myös terveellisiä rasvoja. Kuva: Shutterstock

Näin teet vähäsokerisempia ja runsasproteiinisempia smoothieita.

Jos smoothiensa sekoittaa banaanista, marjoista tai hedelmistä ja mehusta, annoksen sokerimäärä kasvaa usein reippaasti. Näin on erityisesti kaupan valmissmoothieissa. 

Hedelmien ja vihannesten omat sokerit ovat toki sallittuja, mutta liika on liikaa. Esimerkiksi yhden banaanin, 100 grammaa mansikoita ja desilitran appelsiinimehua sisältävä smoothie voi sisältää jopa 30 grammaa sokereita.

Popsugar on tehnyt kätevän taulukon, josta ruoka-aineiden sokerimääriä voi vertailla. Elintarvikkeiden koostumuksia voi tutkailla myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylläpitämästä Fineli-tietopankista.

Hyviä vähäsokerisia smoothievihanneksia ovat taulukoiden mukaan esimerkiksi lehtikaali, pinaatti, avokado, parsakaali ja marjat, kuten karpalot, vadelmat ja mansikat.

Smoothieiden nesteiden välillä eroja on vähemmän, mikäli pysyy kaukana mehuhyllyltä. Esimerkiksi riisi-, manteli-, soija- ja kookosmaito ovat hyviä vähäsokerisia vaihtoehtoja.

Niukasti sokeria sisältävä, ravitseva smoothie syntyy esimerkiksi parista desilitrasta vadelmia, neljäsosasta avokadoa, sokeroimattomasta kookosmaidosta, teelusikallisesta pieneksi silputtua inkivääriä, ruokalusikallisesta limetin mehua ja noin desilitrasta jäämurskaa. Annoksessa on 225 kilokaloria, alle 7 grammaa sokeria ja 3,5 grammaa proteiinia. Lisää smoothievinkkejä löytyy alkuperäisestä artikkelista.

Lue myös:

Älä astu sokeriansaan – varo näitä seitsemää tuotetta

Tässäkö Anne Kukkohovin kauneuden salaisuus? Annen terveelliset smoothiereseptit

Onko smoothie kunnon aamiainen?

Neljä lihottavaa smoothiemokaa

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.