Vaikka se on vihreä, sen voi syödä – keitettynä! Kuva: Shutterstock
Vaikka se on vihreä, sen voi syödä – keitettynä! Kuva: Shutterstock

Keittobanaani tekee tuloaan viljoja välttelevien ruokapöytiin.

Gluteenin ja viljojen välttely on edelleen nosteessa, ja siksi erilaiset vehnän korvaajat kasvattavat suosiotaan. Perunan ja riisin lisäksi moni tuntee jo kvinoan, mutta nyt tuloaan ruokapöytään tekee keittobanaani.

Harper’s Bazaarin jutussa terveysasiantuntija Steven Macari kehuu keittobanaania monipuoliseksi hiilihydraattien lähteeksi, joka sisältää myös terveydelle hyödyllistä, ruuansulatusta parantavaa tärkkelystä.

Keitto- tai jauhobanaani on yleinen ruokakasvi trooppisilla seuduilla: Keski- ja Etelä-Amerikassa, Karibialla sekä joissakin Afrikan maissa ja Aasiassa. Sitä käytetään raaka-aineena erilaisissa keitoissa, curryissa ja muhennoksissa.

Keittobanaani on keltaista serkkuaan suurempi ja kulmikkaampi sekä väriltään vihertävä. Keittobanaani tulee nimensä mukaisesti kypsentää ennen syömistä, sillä raakana se on kuivakka ja mauton. Ylikypsä keittobanaani maistuu tosin myös raakana, sillä kypsyessään se muuttuu makeammaksi. Kuten tavallinen banaanikin, myös keittobanaani vaihtaa väriään keltaiseksi ja lopulta mustaksi. 

Ainakin pääkaupunkiseudulla keittobanaani on kuulunut jo pitkään Stockmannin ruokaosaston perusvalikoimaan. Viime aikoina sen menekki on alkanut kasvaa, tavaratalosta kerrotaan. Keittobanaania kannattaa kysellä myös etnistä ruokaa myyvistä kaupoista tai isoista automarketeista.

Ruuanlaitossa keittobanaani on verrattavissa perunaan. Sen voi keittää tai paistaa, ja erittäin kypsäksi päässyt keittobanaani käy makeutensa vuoksi hyvin jälkiruokiin. Keittobanaaneista valmistetaan myös jauhoa.

Mango-keittobanaanicurry

1 vielä vihertävä keittobanaani
2 teelusikallista kurkumaa
ruokalusikallinen öljyä
teelusikallinen sinapinsiemeniä
1 sipuli siivutettuna
1 kuivattu chilipalko
(25 currylehteä)
2,5 senttimetrin pätkä tuoretta inkivääriä hienoksi silputtuna
1 vihreä chilipalko siemenet poistettuna ja silputtuna
4 dl ruuanvalmistukseen soveltuvaa luonnonjugurttia (esim. turkkilainen)
1 kiinteä mango, kuorittuna ja viipaloituna
suolaa maustamiseen

1. Viipaloi banaani parin millin vahvuisiksi viipaleiksi. Aseta viipaleet pannulle, jolla on kiehuvaa vettä ja teelusikallinen kurkumaa. Keitä kymmenen minuuttia ja valuta ylimääräinen vesi pois.

2. Kuumenna pannulla öljy, lisää sinapinsiemenet ja paahda, kunnes siemenet alkavat kevyesti poksua.

3. Lisää sipuli, kuivattu chili, halutessasi currylehdet ja suola. Kuumenna viitisen minuuttia keskilämmöllä ja sekoittele välillä, kunnes sipuli on kullankeltaista.

4. Lisää inkivääri ja vihreä chili ja kuumenna minuutin ajan. Ripottele loput kurkumasta joukkoon ja sekoita hyvin. Nosta pannu levyltä ja kääntele seokseen jogurtti, keittobanaani- ja mangoviipaleet.

5. Siirrä pannu jälleen levylle ja anna ruuan kuumentua uudelleen. Tarjoile riisin tai naanleivän kanssa.

Resepti: Yummly / Good Food Channel

Lue myös:

Aperol Spritz – trendidrinkki, joka ei vielä päässyt aallonharjalle

Solakoidu turvotusta poistavan aamiaisen avulla

Näin valitset kaupassa täydellisen vesimelonin