Vaikka se on vihreä, sen voi syödä – keitettynä! Kuva: Shutterstock
Vaikka se on vihreä, sen voi syödä – keitettynä! Kuva: Shutterstock

Keittobanaani tekee tuloaan viljoja välttelevien ruokapöytiin.

Gluteenin ja viljojen välttely on edelleen nosteessa, ja siksi erilaiset vehnän korvaajat kasvattavat suosiotaan. Perunan ja riisin lisäksi moni tuntee jo kvinoan, mutta nyt tuloaan ruokapöytään tekee keittobanaani.

Harper’s Bazaarin jutussa terveysasiantuntija Steven Macari kehuu keittobanaania monipuoliseksi hiilihydraattien lähteeksi, joka sisältää myös terveydelle hyödyllistä, ruuansulatusta parantavaa tärkkelystä.

Keitto- tai jauhobanaani on yleinen ruokakasvi trooppisilla seuduilla: Keski- ja Etelä-Amerikassa, Karibialla sekä joissakin Afrikan maissa ja Aasiassa. Sitä käytetään raaka-aineena erilaisissa keitoissa, curryissa ja muhennoksissa.

Keittobanaani on keltaista serkkuaan suurempi ja kulmikkaampi sekä väriltään vihertävä. Keittobanaani tulee nimensä mukaisesti kypsentää ennen syömistä, sillä raakana se on kuivakka ja mauton. Ylikypsä keittobanaani maistuu tosin myös raakana, sillä kypsyessään se muuttuu makeammaksi. Kuten tavallinen banaanikin, myös keittobanaani vaihtaa väriään keltaiseksi ja lopulta mustaksi. 

Ainakin pääkaupunkiseudulla keittobanaani on kuulunut jo pitkään Stockmannin ruokaosaston perusvalikoimaan. Viime aikoina sen menekki on alkanut kasvaa, tavaratalosta kerrotaan. Keittobanaania kannattaa kysellä myös etnistä ruokaa myyvistä kaupoista tai isoista automarketeista.

Ruuanlaitossa keittobanaani on verrattavissa perunaan. Sen voi keittää tai paistaa, ja erittäin kypsäksi päässyt keittobanaani käy makeutensa vuoksi hyvin jälkiruokiin. Keittobanaaneista valmistetaan myös jauhoa.

Mango-keittobanaanicurry

1 vielä vihertävä keittobanaani
2 teelusikallista kurkumaa
ruokalusikallinen öljyä
teelusikallinen sinapinsiemeniä
1 sipuli siivutettuna
1 kuivattu chilipalko
(25 currylehteä)
2,5 senttimetrin pätkä tuoretta inkivääriä hienoksi silputtuna
1 vihreä chilipalko siemenet poistettuna ja silputtuna
4 dl ruuanvalmistukseen soveltuvaa luonnonjugurttia (esim. turkkilainen)
1 kiinteä mango, kuorittuna ja viipaloituna
suolaa maustamiseen

1. Viipaloi banaani parin millin vahvuisiksi viipaleiksi. Aseta viipaleet pannulle, jolla on kiehuvaa vettä ja teelusikallinen kurkumaa. Keitä kymmenen minuuttia ja valuta ylimääräinen vesi pois.

2. Kuumenna pannulla öljy, lisää sinapinsiemenet ja paahda, kunnes siemenet alkavat kevyesti poksua.

3. Lisää sipuli, kuivattu chili, halutessasi currylehdet ja suola. Kuumenna viitisen minuuttia keskilämmöllä ja sekoittele välillä, kunnes sipuli on kullankeltaista.

4. Lisää inkivääri ja vihreä chili ja kuumenna minuutin ajan. Ripottele loput kurkumasta joukkoon ja sekoita hyvin. Nosta pannu levyltä ja kääntele seokseen jogurtti, keittobanaani- ja mangoviipaleet.

5. Siirrä pannu jälleen levylle ja anna ruuan kuumentua uudelleen. Tarjoile riisin tai naanleivän kanssa.

Resepti: Yummly / Good Food Channel

Lue myös:

Aperol Spritz – trendidrinkki, joka ei vielä päässyt aallonharjalle

Solakoidu turvotusta poistavan aamiaisen avulla

Näin valitset kaupassa täydellisen vesimelonin

Kuva: Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

Kasvislasagne on helposti vetinen, mutta tämän herkun ainekset paahdetaan ensin uunissa. Lopputulos on täyteläinen ja juuri sopivan kostea.

ELÄMÄSI PARAS VEGELASAGNE

6 annosta

Valmistusaika 40 min + paisto 50 min

1 pkt lasagnelevyjä

200 g kirsikkatomaatteja

200 g herkkusieniä

2 paprikaa

1 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

1 prk valmiita punaisia linssejä

2 tomaattia

Tomaattikastike

1 sipuli

4 valkosipulinkynttä

1 dl valkoviiniä

3 tlk tomaattimurskaa

1 ruukku basilikaa

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria myllystä

Juustokastike

4 dl ruokakermaa

100 g sulatejuustoa (esim. Koskenlaskija)

1 sitruuna

1 tl suolaa

  1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Puolita kirsikkatomaatit, siivuta sienet ja paprika. Levitä ne uunipellille. Hiero kasvisten pintaan öljy ja suola. Paahda 20 minuuttia uunissa.
  2. Valmista sillä välin kastikkeet. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota niitä öljyssä, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää pannulle viini ja tomaattimurska. Mausta. Anna kiehua hiljalleen. Irrottele basilikasta lehdet. Säästä osa koristeluun. Hienonna ja lisää kastikkeeseen.
  3. Kuutioi sulatejuusto. Lämmitä ruokakerma kattilassa. Lisää juustokuutiot ja sekoittele, kunnes juusto on sulanut. Raasta sitruunan kuoresta noin puolet ja mausta kastike.
  4. Kokoa lasagne. Valuta linsseistä neste. Lusikoi pohjalle vähän tomaattikastiketta ja asettele sen päälle levyt. Kokoa kerroksittain kaikkia täytteitä, mutta säästä juustokastiketta ja vihanneksia päällimmäiseen kerrokseen. Siivuta tomaatit. Levitä tomaattisiivut ja loput kasvikset päällimmäiseksi. Paista 50 minuuttia keskitasolla. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele valmis lasagne basilikalla.

Nauti teriyakilohi vaikkapa pähkinä-yrttikvinoan kera.

Helppo teriyakilohi

4 annosta

Valmistusaika 10 min + paisto 20 min

n. 350 kcal / annos

600 g lohifileetä

2 cm pala inkivääriä

1 rkl teriyakikastiketta

1 tl suolaa

½ ruukkua ruohosipulia

  1. Huuhtele lohifilee kylmän juoksevan veden alla ja kuivaa se talouspaperilla. Leikkaa lohi neljään yhtä suureen osaan varovasti viiltäen niin, että nahka jää ehjäksi. Kuumenna uuni 200-asteiseksi.
  2. Raasta inkivääri ja sekoita se ja teriyakikastike pienessä kulhossa. Sivele kastike pullasudilla joka puolelle lohta. Myös viiltojen sisään. Ripottele päälle suola. Paista uunissa 20 minuuttia.
  3. Hienonna sillä välin ruohosipuli. Nosta lohi uunista ja ripottele ruohosipuli sen päälle.

Pähkinä-yrttikvinoa

4 annosta

Valmistusaika 25 min

140 kcal / annos

1 ½ dl kvinoaa

2 rkl saksanpähkinöitä

1 dl lehtipersiljan lehtiä

1 tl öljyä

½ tl suolaa

½ tl pippuria

½ sitruuna

  1. Huuhtele kvinoa ja keitä pakkauksen mukaan noin 15 minuuttia. Rouhi sillä välin pähkinät ja irrottele lehtipersiljasta lehdet. Hienonna ne kevyesti.
  2. Valuta kvinoa. Kuumenna öljy pannulla. Paista kvinoaa ja pähkinöitä öljyssä noin 5 minuuttia eli kunnes ne saavat vähän väriä. Nosta pannu hellalta. Lisää yrtit, suola, pippuri ja purista sitruunasta mehu. Sekoita.