Leipä, ystävä vai vihollinen? Kuva: Shutterstock
Leipä, ystävä vai vihollinen? Kuva: Shutterstock

Vatsakipujen, pöhnäisen olon ja iho-ongelmien taustalla saattavatkin olla viljat ruokavaliossa. Asiantuntija listaa 9 kiusaa, jotka voivat kieliä piilevästä gluteeniherkkyydestä.

Gluteeniherkkyyttä eli gluteenisensitiivisyyttä on useampaa sorttia, kuten oireitakin. Keliakiaan ja gluteeniherkkyyteen erikoistunut asiantuntija Jane Anderson kertoo, mitkä vaivat ovat kehon mahdollisia merkkejä siitä, että gluteenia kannattaa karttaa.

1. Temppuileva vatsa. Ruuansulatusongelmat ovat yleisin ja luultavasti helpoimmin hoksattava merkki gluteeniherkkyydestä.

2. Hilsepulma. Tutkijoiden mukaan päänahan hilseily ja vehnäallergia saattavat linkittyä toisiinsa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

3. Ärsyttävä ihottuma. Vimmatusti kutiava iho ja punaiset paukamat voivat olla gluteenia vähentämällä kaikkoavia vaivoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

4. Keskittymisvaikeudet. Jatkuvan pöhnäinen olo ja lähimuistin katkeilu kuuluvat myös mahdollisiin merkkeihin gluteeniherkkyydestä.

5. Jatkuva pääkipu. Piinaavat päänsäryt tai migreeni voivat myös helpottua ruokavaliota fiksaamalla.

6. Pistely käsissä ja jaloissa. Usein toistuva pistelyn ja puuttumisen tunne raajoissa voi liittyä gluteeninsyöntiin.

7. ADHD. Ylivilkkautta on todettu paljon keliaakikkojen keskuudessa. Tutkimukset ovat osoittaneet ADHD-oireiden vähentyneen selvästi gluteenittomaan ruokavalioon siirtymisen jälkeen.

8. Masennus ja ahdistuneisuus. Myös psyykkisten ongelmien ja gluteeniherkkyyden väliltä on löydetty yhteyksiä.

9. Ongelmat raskaaksi tulemisessa voivat liittyä viljaherkkyyteen. Tutkimukset ovat osoittaneet gluteenittoman ruokavalion lisäävän hedelmällisyyttä sekä naisilla että miehillä.

Anderson kuitenkin korostaa, että jokaiselle listan oireelle löytyy toki lukuisia muitakin selityksiä. Vaikka tunnistaisit itsesi joka kohdasta, ei johtopäätöksiä kannata vetää ominpäin. Älä siis julista leipää pannaan ihan vielä, vaan juttele ensin lääkärin kanssa mahdollisista testeistä.

Lähde: About.com

Lue lisää:

Gluteeniherkkyys vai keliakia?

Amerikkalaisten uusi villitys: gluteeniton kosmetiikka

Karppaaminen voi vaurioittaa suolistoa

Sisältö jatkuu mainoksen alla