Kaikki kauniisti erillään. Kenelle annos kuuluu? Kuva: Shutterstock
Kaikki kauniisti erillään. Kenelle annos kuuluu? Kuva: Shutterstock

Kiinni jäit! Se, miten käytät haarukkaa ja veistä, paljastaa enemmän kuin arvasitkaan.

Maltat hädin tuskin istua alas, pureskelet lounasruuan nielemättä, latkit palanpainikkeeksi vettä kuin koira ja ryntäät takaisin työpisteellesi.

Onneksi olkoon, olet puhdasverinen hotkija, ja syömiseen ja ruokaan erikoistunut käyttäytymistieteilijä Juliet A. Boghossian tietää jo, mikä olet miehiäsi.

Saat töissä kaiken valmiiksi hyvissä ajoin ennen dediksiä, ja sitä pomosi rakastavat sinussa. Osaat myös tehdä monta asiaa samaan aikaan, suunnittelet tulevia hommia ja olet juuri sopivalla tavalla kilpailullinen. Suhteissa panet muiden edun edellesi ja olet aikamoinen saalis, sillä huomioit muita.

Jotain huonoakin, vai mitä Boghossian? Kyllä. Hotkiminen kertoo, että et ota tarpeeksi aikaa itsellesi ja tarpeillesi. Jos kiirehdit koko ajan, et ehkä ehdi nauttia hyvistä hetkistä.

Hotkija on yksi Boghossianin yhdeksästä ruokailijatyypistä, joista hän kertoi Little Thing -blogissa. Loput kahdeksan alla:

Hidastelija. Nautit ruuastasi, etkä kiirehdi sen syömisessä. Haluat ottaa jokaisesta hetkestäsi kaiken irti.

Töissä et kiirehdi, ja ihmissuhteissa elät aina hetkessä. Se saattaa tehdä riidoista pahempia, mutta sovintokin tuntuu tuplasti makeammalta. Muut ihmiset voivat tympääntyä sinuun, sillä he eivät ehkä ymmärrä, että tarvitset kaikkeen aikaa.

Järjestelijä. Riisi ei saa koskea kanaan, eikä salaatti varmasti kastikkeeseen. Lautasellasi vallitsee tiukka kuri.

Haluat, että kaikki on järjestyksessä, ja välttelet sekavia tilanteita. Töissä pysyt perillä tehtävistäsi, mutta kotona saatat olla alakynnessä, sillä olet se, joka aina tiskaa tai imuroi. Yritä antaa itsellesi vähän löysää. Jos järjestelet asioita liikaa, stressaannut.

Seikkailija. Kun muut valitsevat lounasruokalassa spagettia, sinä otat kasvispateeta tai kokin erikoisen.

Ainakaan sinua ei koskaan tulla sanomaan tylsäksi. Haluat ottaa riskejä, etkä arastele esittää esimiehillesi uusia ideoita. Seikkailijaluonteesi tekee sinusta kiinnostavan ystävän. Muut ihailevat rohkeuttasi ja kadehtivat sitä, kuinka menevältä vaikutat. Mutta muista, etteivät kaikki ole kuin sinä: älä painosta. 

Eristäjä. Olet juuri se tyyppi, joka syö Mäkkärissä ranskalaiset ensin ja siirtyy vasta sitten hampurilaiseen. Lounasravintolassa viimeistelet salaatin, siirryt järjestelmällisesti pääruokaan ja lopulta syöt lisukkeen, jos jaksat.

Keskityt aina yksityiskohtiin ja mietit kaiken säntillisesti läpi. Olet huolellinen, ja saat töissä kiitosta siitä. Älä vieraannuta itseäsi muista uppoutumalla liikaa yksityiskohtiin. Vaikka sinä tietäisit, miten asioissa kuuluu edetä, muut saattavat tarvita aikaa löytääkseen punaisen langan. Ole kärsivällinen ja joustava – erityisesti ihmissuhteissasi.

Sekoittaja. Lautasellasi ei ole erillisiä ruokia, vaan kasa kaikkea sikin sokin. Maistelet vuorotellen kaikkea.

Olet vahva tyyppi, etkä hevillä hätkähdä. Töissä pomosi rakastavat sinua, koska kannat vastuuta. Ulospäinsuuntautuneena ja ystävällisenä ihmisenä ihmissuhteesi ovat vankalla pohjalla, ja raivaat aina rakkaimmillesi aikaa. Joskus jopa liikaa. Varo, ettet sitoudu kaikkeen, vaan yritä priorisoida elämäsi asiat.

Sottapytty. Ruokailun jälkeen rinnuksillasi on keittotahra. Syödessäsi ryystät ja mässytät.

Olet huoleton ja vähät välität, mitä muut sinusta ajattelevat. Keskityt toteuttamaan itseäsi. Et peittele sitä, mikä tai kuka olet, etkä arastele kertoa, mitä haluat. Suorasukaisuutesi voi olla joillekin liikaa. Yritä tehdä kompromisseja, mutta pidä kiinni siitä, kuka olet.

Valmistelija. Ennen kuin syöt pihvin, pilkot sen siisteiksi pieniksi palasiksi.

Et ryhdy mihinkään miettimättä tekojesi seurauksia. Töissä unelmoit suuria ja etenet unelmiasi kohti määrätietoisesti. Suhteissa olet yhtä suunnitelmallinen. Hiot vuosipäiviä ja suuria juhlia hyvissä ajoin ja tiedät, mitä haluatte pariskuntana saavuttaa seuraavaksi. Pidä huolta, ettet kuitenkaan suunnittele liikaa. Muuten et tule nauttineeksi nykyhetkestä. 

Nirsoilija. Et ole ikinä syönyt sipulia, etkä syö.

Et halua astua mukavuusalueesi ulkopuolelle, vaan olla juuri sellaisilla vesillä, jotka varmasti tunnet. Haluat olla varma asioista, etkä epäröi kysyä, jos et tiedä. Välillä pieni seikkailumielisyys voisi tehdä hyvää. Ehkä opit jotain, jos kokeilet jotain uutta?

Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä

Viikonloppuna pöytään nostetaan herkullinen possupata, josta ei makua puutu.

Tulinen possu-korianteripata

4 annosta

valmistusaika 35 min + haudutus 1 ½ t

600 g possunniskaa

3 vihreää jalapenoa

1 ruukku korianteria

3 limeä

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

4 rkl tomaattipyrettä

2 dl vettä

1½ tl suolaa

Lisäksi

1 prk ranskankermaa

  1. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Pilko liha kuutioiksi. Paahda uunissa 15 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin jalapeno ja korianteri. Säästä korianterista osa koristeluun. Sekoita yrtti-jalapenoseos paahtuneiden lihojen pintaan.
  3. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Leikkaa kaksi limeä puoliksi. Kuumenna öljy padassa. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita noin 5 minuuttia. Lisää lihat, limenpuolikkaat, tomaattipyre, vesi ja suola. Anna hautua miedosti kiehuen 1 ½ tuntia.
  4. Tarjoa mureutunut liha tortillojen sisällä. Koristele korianterinlehdillä, lusikoi päälle ranskankermaa ja purista limen mehua. Pata sopii myös riisin kanssa tarjottavaksi.

Valsoian soijaa ja grillattuja vihanneksia sisältävä pizza oli yksimielisesti kaikkien raatilaisten suosikki.

Marketteihin on tullut iso valikoima vegaanisia mättöruokia, kuten hampurilaisia ja vegaanisia vastineita lihapiirakoille. Tällä kertaa kahdesta kasvissyöjästä ja yhdestä sekasyöjästä koostunut raatimme testasi markettien vegaanipizzat. Kaikki pizzat ovat Saarioisten roiskeläppää lukuunottamatta pakastepizzoja. 

Raadin mielestä vegaanipizzoissa on vielä paljon kehittämisen varaa, sillä monet testaamiemme pizzojen maut olivat mitäänsanomattomia tai omituisia, eivätkä vegaanijustot maistuneet miltään. Sentään yksi pizza nousi kirkaasti ykköseksi: Valsoian grillattua soijaa ja vihanneksia sisältävä pizza oli kaikkien raatilaisten mieleen.

Valsoia: Pizza with soya and grilled vegetables

Hinta: 4,99e K-Citymarket Ruoholahdessa.

Puu-uunissa paistettu pizza sisältää soijaa, grillattua kurpitsaa ja paprikaa, pinaattia, parsakaalia ja varsiparsaa.

Astetta värikkäämpi valinta!
Astetta värikkäämpi valinta!

Plussat:

”Näyttää terveelliseltä, plussaa väreistä.”

”Maistuu parsalle ja muille kasviksille. Kerrankin pakastepizza, jossa kasvikset näyttävät melko freeseiltä.”

”Pohja on aika hyvä, siinä on hyvä sitko.”

”Tomaattikastike on ok ollakseen pakastepizzassa.”

”Pizza valmistuu nopeasti 4–6 minuutissa.”

Miinukset:

”Vegaanijuusto ei maistu miltään eikä se sulanut. Miksi sitä on tungettu mukaan?”

”Pizza on aika pieni, ja kokonaisuus on aika tylsä.”

Pisteet: 13,5/15

Bio Inside: Pizza Pesto

Hinta: 6,28e S-Market Ruoholahdessa.

Pestokastiketta ja kirsikkatomaatteja.

Pizza pesto, kun haluat kokeilla jotain erilaista!
Pizza pesto, kun haluat kokeilla jotain erilaista!

Plussat:

”Ulkonäkö on ok.”

”Reuna on hyvä ja rapsakka.”

Miinukset:

”Pizzan keltainen väri herättää epäilyksiä.”

”Mitä limaa tämän taikinan päällä on? Vegaanijuusto tarttuu kitalakeen.”

”Liman määrä hyökkää. Onko suussani etana?”

Pisteet: 3/15

Trattoria Alfredo: Vegan Pizza Verdura

Hinta: 1,89e Lidlissä.

Kiviuunissa paistettu kirsikkatomaatti-herkkusienipizza.

Tässä on jokaiselle jotakin!
Tässä on jokaiselle jotakin!

Plussat:

”Voisin syödä yhden neljäsosan.”

”Tämä on Lidlin vegaanipizzoista parempi. Lisäisin suolaa ja pippuria.”

Miinukset:

”Täytteet ovat limaiset. Mä en halua syödä tätä loppuun.”

”Vegaanijuusto näyttää muovilta. Onneksi sitä on vähän.”

”Huono suutuntuma. Ihan liikaa limaista, märkää pinaattia.”

”Sori, mä en pysty. Märän pinaattimössön ja herkkusienien yhdistelmä on liikaa.”

Pisteet: 6/15

Deliziosa: Vegan Bruchetta Pizza

Hinta: 1,89e Lidlissä.

Kiviuunissa paistettu sipuli-tomaattipizza.

Sipulinystävän suosikki!
Sipulinystävän suosikki!

Plussat:

”Mun mielestä tää ei oo pahaa, koska mä tykkään sipulista.”

”Tässä ei ollut yhtä limainen suutuntuma kuin toisessa Lidlin pizzassa.”

”Pohja on kelvollinen.”

”Hirveä pettymys. Lidlin kasvispizzat ovat hyviä, mutta vegaaniset ei.”

”Tätä voisi syödä, jos lisäisi itse lisää kasviksia.”

Miinukset:

”Sipuli-inferno!”

”Täytteet ovat köyhät.”

”Mitäänsanomaton. Tässä maistuu vain sipuli.”

”Ugh, myös tämän pizzan juusto on limaista.”

Pisteet: 7,5/15

Saarioinen: Vegepizza

Hinta: 1,39e K-Citymarket Ruoholahdessa.

Vanha tuttu roiskeläppä, nyt myös vegaanisena!
Vanha tuttu roiskeläppä, nyt myös vegaanisena!

Plussat:

”Ihanaa, roiskeläpästä on tullut vegaaniversio. Tulee ihan lapsuus mieleen! Tässä on hyvässä ja pahassa samanlainen fiilis kuin muissa roiskeläpissä. Voisin syödä tätä vanhojen muistojen vuoksi pari kertaa vuodessa.”

”Tämä on hieman tulinen.”

Miinukset:

”Se on se vegaanijuusto, nolla pistettä!”

”Pohja on löysä. Jälkimaku on aika paha.”

”Tämä ei päräytä.”

Pisteet: 6/15