Pizzat, hampurilaiset, donitsit, suklaa ja karkit ovat sipsikaljavegaanien peruskauraa. Kuva: Shutterstock
Pizzat, hampurilaiset, donitsit, suklaa ja karkit ovat sipsikaljavegaanien peruskauraa. Kuva: Shutterstock

Facebookin Sipsikaljavegaanit todistavat, että vegaaniruoka on kaikkea muuta kuin tylsää terveyshifistelyä. Ryhmä on kerännyt jo 10 000 jäsentä.

Moni kasvissyöjä tai vegaani turhautuu säännöllisin väliajoin siitä, että kasvisruokavaliota pidetään laihdutuskeinona. Toki jotkut syövät kasvispainotteisesti terveydellisistä syistä, mutta moni jättää eläinkunnan tuotteet pois ekologisista tai eettisistä syistä.

Ja vegaani voi ilman muuta herkutella! Sen todistaa Facebookin Sipsikaljavegaanit-ryhmä, jolla on jo yli 10 000 jäsentä.

Ryhmässä ja muualla sosiaalisessa mediassa hashtagilla #sipsikaljavegaani jaetuissa kuvissa vilisevät vegaaniset hampurilaiset, pizzat, kakut ja jäätelöt. Ryhmän klassikkoruoka on vihis eli vegaaninen vaihtoehto lihapiirakoille.

”Täällä emme puhu painosta, kaloreista tai terveellisyydestä .”

”Sipsikaljavegaanit on suomenkielinen, kehopositiivinen, salaatin välttelyyn ja vihisten ylistämiseen painottunut valtakunnallinen ryhmä. Edellytämme keskusteluun osallistuvilta sar-kas-min-ta-ju-a, käytöstapoja ja vain vegaanista ja tarpeeksi mättöä sisältöä”, sanotaan ryhmän kuvauksessa.

Ryhmä tarjoaa virkistävää vaihtelua vihersmoothieiden, ton-ton-leivonnaisten ja crossfitin kyllästämille somevirralle.

”Täällä emme puhu painosta, kaloreista tai terveellisyydestä (edes läpällä, kiinnitäthän erityistä huomiota sanavalintoihisi tältä osin), emmekä politiikasta tai eettisyydestä muutoin vegaanisten tuotteiden osalta (niistäkin voi keskustella esim. Vegaani-ryhmän puolella). Emme hyväksy myöskään syyllisyyspuheita sairauksista (tyyliin 'diabetesta odotellessa..')”, ryhmän kuvaus jatkuu.

Nykyään on yhä paremmin saatavilla myös vegaanista pikaruokaa, eineksiä ja ravintolaruokaa.

Omien kokkausten ja vegaanisten tuotteiden fiilistelyn lisäksi ryhmässä kysellään ja jaetaan vinkkejä: esimerkiksi, mistä kaupasta saa vegaanista juustoa, miten korvata kananmunat valmiskakkutaikinassa tai mitä tilata pikaruokapaikassa.

Pienen piirin porukasta on paisunut valtava joukko, jonka kuvat leviävät sosiaalisessa mediassa tehokkaasti. Kun ryhmässä aletaan hypettää jotakin tuotetta, se saatetaan myydä loppuun kaupoista.

 

Kilu-Grilli #sipsikaljavegaani #vegan #veganfatness

Kuva, jonka Hanna-Leena (@hae.nae) julkaisi

Sipsikaljavegaanit eivät suhtaudu syömiseen ryppyotsaisesti.

Moni on kommentoinut ryhmässä, että sen julkaisut ovat madaltaneet kynnystä alkaa vegaaniksi. Kuvista näkee, ettei vegaaniruokavalion tarvitse olla tylsä, mauton tai vaikea toteuttaa.

 

Tarvittiin piristystä lauantaivuoroon 🍩 #osta9saat12 #sipsikaljavegaani #kohudonitsi

Kuva, jonka VENLA EMILIA (@venlaemily) julkaisi