Pizzat, hampurilaiset, donitsit, suklaa ja karkit ovat sipsikaljavegaanien peruskauraa. Kuva: Shutterstock
Pizzat, hampurilaiset, donitsit, suklaa ja karkit ovat sipsikaljavegaanien peruskauraa. Kuva: Shutterstock

Facebookin Sipsikaljavegaanit todistavat, että vegaaniruoka on kaikkea muuta kuin tylsää terveyshifistelyä. Ryhmä on kerännyt jo 10 000 jäsentä.

Moni kasvissyöjä tai vegaani turhautuu säännöllisin väliajoin siitä, että kasvisruokavaliota pidetään laihdutuskeinona. Toki jotkut syövät kasvispainotteisesti terveydellisistä syistä, mutta moni jättää eläinkunnan tuotteet pois ekologisista tai eettisistä syistä.

Ja vegaani voi ilman muuta herkutella! Sen todistaa Facebookin Sipsikaljavegaanit-ryhmä, jolla on jo yli 10 000 jäsentä.

Ryhmässä ja muualla sosiaalisessa mediassa hashtagilla #sipsikaljavegaani jaetuissa kuvissa vilisevät vegaaniset hampurilaiset, pizzat, kakut ja jäätelöt. Ryhmän klassikkoruoka on vihis eli vegaaninen vaihtoehto lihapiirakoille.

”Täällä emme puhu painosta, kaloreista tai terveellisyydestä .”

”Sipsikaljavegaanit on suomenkielinen, kehopositiivinen, salaatin välttelyyn ja vihisten ylistämiseen painottunut valtakunnallinen ryhmä. Edellytämme keskusteluun osallistuvilta sar-kas-min-ta-ju-a, käytöstapoja ja vain vegaanista ja tarpeeksi mättöä sisältöä”, sanotaan ryhmän kuvauksessa.

Ryhmä tarjoaa virkistävää vaihtelua vihersmoothieiden, ton-ton-leivonnaisten ja crossfitin kyllästämille somevirralle.

”Täällä emme puhu painosta, kaloreista tai terveellisyydestä (edes läpällä, kiinnitäthän erityistä huomiota sanavalintoihisi tältä osin), emmekä politiikasta tai eettisyydestä muutoin vegaanisten tuotteiden osalta (niistäkin voi keskustella esim. Vegaani-ryhmän puolella). Emme hyväksy myöskään syyllisyyspuheita sairauksista (tyyliin 'diabetesta odotellessa..')”, ryhmän kuvaus jatkuu.

Nykyään on yhä paremmin saatavilla myös vegaanista pikaruokaa, eineksiä ja ravintolaruokaa.

Omien kokkausten ja vegaanisten tuotteiden fiilistelyn lisäksi ryhmässä kysellään ja jaetaan vinkkejä: esimerkiksi, mistä kaupasta saa vegaanista juustoa, miten korvata kananmunat valmiskakkutaikinassa tai mitä tilata pikaruokapaikassa.

Pienen piirin porukasta on paisunut valtava joukko, jonka kuvat leviävät sosiaalisessa mediassa tehokkaasti. Kun ryhmässä aletaan hypettää jotakin tuotetta, se saatetaan myydä loppuun kaupoista.

 

Kilu-Grilli #sipsikaljavegaani #vegan #veganfatness

Kuva, jonka Hanna-Leena (@hae.nae) julkaisi

Sipsikaljavegaanit eivät suhtaudu syömiseen ryppyotsaisesti.

Moni on kommentoinut ryhmässä, että sen julkaisut ovat madaltaneet kynnystä alkaa vegaaniksi. Kuvista näkee, ettei vegaaniruokavalion tarvitse olla tylsä, mauton tai vaikea toteuttaa.

 

Tarvittiin piristystä lauantaivuoroon 🍩 #osta9saat12 #sipsikaljavegaani #kohudonitsi

Kuva, jonka VENLA EMILIA (@venlaemily) julkaisi

 

Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä

Viikonloppuna pöytään nostetaan herkullinen possupata, josta ei makua puutu.

Tulinen possu-korianteripata

4 annosta

valmistusaika 35 min + haudutus 1 ½ t

600 g possunniskaa

3 vihreää jalapenoa

1 ruukku korianteria

3 limeä

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

4 rkl tomaattipyrettä

2 dl vettä

1½ tl suolaa

Lisäksi

1 prk ranskankermaa

  1. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Pilko liha kuutioiksi. Paahda uunissa 15 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin jalapeno ja korianteri. Säästä korianterista osa koristeluun. Sekoita yrtti-jalapenoseos paahtuneiden lihojen pintaan.
  3. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Leikkaa kaksi limeä puoliksi. Kuumenna öljy padassa. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita noin 5 minuuttia. Lisää lihat, limenpuolikkaat, tomaattipyre, vesi ja suola. Anna hautua miedosti kiehuen 1 ½ tuntia.
  4. Tarjoa mureutunut liha tortillojen sisällä. Koristele korianterinlehdillä, lusikoi päälle ranskankermaa ja purista limen mehua. Pata sopii myös riisin kanssa tarjottavaksi.

Valsoian soijaa ja grillattuja vihanneksia sisältävä pizza oli yksimielisesti kaikkien raatilaisten suosikki.

Marketteihin on tullut iso valikoima vegaanisia mättöruokia, kuten hampurilaisia ja vegaanisia vastineita lihapiirakoille. Tällä kertaa kahdesta kasvissyöjästä ja yhdestä sekasyöjästä koostunut raatimme testasi markettien vegaanipizzat. Kaikki pizzat ovat Saarioisten roiskeläppää lukuunottamatta pakastepizzoja. 

Raadin mielestä vegaanipizzoissa on vielä paljon kehittämisen varaa, sillä monet testaamiemme pizzojen maut olivat mitäänsanomattomia tai omituisia, eivätkä vegaanijustot maistuneet miltään. Sentään yksi pizza nousi kirkaasti ykköseksi: Valsoian grillattua soijaa ja vihanneksia sisältävä pizza oli kaikkien raatilaisten mieleen.

Valsoia: Pizza with soya and grilled vegetables

Hinta: 4,99e K-Citymarket Ruoholahdessa.

Puu-uunissa paistettu pizza sisältää soijaa, grillattua kurpitsaa ja paprikaa, pinaattia, parsakaalia ja varsiparsaa.

Astetta värikkäämpi valinta!
Astetta värikkäämpi valinta!

Plussat:

”Näyttää terveelliseltä, plussaa väreistä.”

”Maistuu parsalle ja muille kasviksille. Kerrankin pakastepizza, jossa kasvikset näyttävät melko freeseiltä.”

”Pohja on aika hyvä, siinä on hyvä sitko.”

”Tomaattikastike on ok ollakseen pakastepizzassa.”

”Pizza valmistuu nopeasti 4–6 minuutissa.”

Miinukset:

”Vegaanijuusto ei maistu miltään eikä se sulanut. Miksi sitä on tungettu mukaan?”

”Pizza on aika pieni, ja kokonaisuus on aika tylsä.”

Pisteet: 13,5/15

Bio Inside: Pizza Pesto

Hinta: 6,28e S-Market Ruoholahdessa.

Pestokastiketta ja kirsikkatomaatteja.

Pizza pesto, kun haluat kokeilla jotain erilaista!
Pizza pesto, kun haluat kokeilla jotain erilaista!

Plussat:

”Ulkonäkö on ok.”

”Reuna on hyvä ja rapsakka.”

Miinukset:

”Pizzan keltainen väri herättää epäilyksiä.”

”Mitä limaa tämän taikinan päällä on? Vegaanijuusto tarttuu kitalakeen.”

”Liman määrä hyökkää. Onko suussani etana?”

Pisteet: 3/15

Trattoria Alfredo: Vegan Pizza Verdura

Hinta: 1,89e Lidlissä.

Kiviuunissa paistettu kirsikkatomaatti-herkkusienipizza.

Tässä on jokaiselle jotakin!
Tässä on jokaiselle jotakin!

Plussat:

”Voisin syödä yhden neljäsosan.”

”Tämä on Lidlin vegaanipizzoista parempi. Lisäisin suolaa ja pippuria.”

Miinukset:

”Täytteet ovat limaiset. Mä en halua syödä tätä loppuun.”

”Vegaanijuusto näyttää muovilta. Onneksi sitä on vähän.”

”Huono suutuntuma. Ihan liikaa limaista, märkää pinaattia.”

”Sori, mä en pysty. Märän pinaattimössön ja herkkusienien yhdistelmä on liikaa.”

Pisteet: 6/15

Deliziosa: Vegan Bruchetta Pizza

Hinta: 1,89e Lidlissä.

Kiviuunissa paistettu sipuli-tomaattipizza.

Sipulinystävän suosikki!
Sipulinystävän suosikki!

Plussat:

”Mun mielestä tää ei oo pahaa, koska mä tykkään sipulista.”

”Tässä ei ollut yhtä limainen suutuntuma kuin toisessa Lidlin pizzassa.”

”Pohja on kelvollinen.”

”Hirveä pettymys. Lidlin kasvispizzat ovat hyviä, mutta vegaaniset ei.”

”Tätä voisi syödä, jos lisäisi itse lisää kasviksia.”

Miinukset:

”Sipuli-inferno!”

”Täytteet ovat köyhät.”

”Mitäänsanomaton. Tässä maistuu vain sipuli.”

”Ugh, myös tämän pizzan juusto on limaista.”

Pisteet: 7,5/15

Saarioinen: Vegepizza

Hinta: 1,39e K-Citymarket Ruoholahdessa.

Vanha tuttu roiskeläppä, nyt myös vegaanisena!
Vanha tuttu roiskeläppä, nyt myös vegaanisena!

Plussat:

”Ihanaa, roiskeläpästä on tullut vegaaniversio. Tulee ihan lapsuus mieleen! Tässä on hyvässä ja pahassa samanlainen fiilis kuin muissa roiskeläpissä. Voisin syödä tätä vanhojen muistojen vuoksi pari kertaa vuodessa.”

”Tämä on hieman tulinen.”

Miinukset:

”Se on se vegaanijuusto, nolla pistettä!”

”Pohja on löysä. Jälkimaku on aika paha.”

”Tämä ei päräytä.”

Pisteet: 6/15