Jaksaisitko väkertää pienenpieniä donitseja? Kuva: Shutterstock
Jaksaisitko väkertää pienenpieniä donitseja? Kuva: Shutterstock

Tämäkin eriskummallinen ilmiö on kotoisin Japanista. Miksi ihmeessä sadattuhannet ihmiset tuijottavat videoita minikokoisista pihveistä ja kakuista?

Olet ehkä törmännyt Facebookissa leviävään videoon, jolla valmistetaan minidonitseja nukkekodista muistuttavilla välineillä. Kun video tuli ensimmäistä kertaa vastaan, ensimmäinen ajatukseni oli, että mitä hittoa. Kauhea ruljanssi, kauhean vähän syötävää. Mutta ovathan ne älyttömän suloisia.

Kyseessä ei ole vain yksittäin viraalihitti, vaan videon taustalla on miniasioihin erikoistunut YouTube-ilmiö. Kuten nimestä kawaii-kokkaus (kawaii cooking) voi päätellä, villitys on lähtöisin Japanista.

Yksi suosituimmista miniherkkuja värkkäävista YouTube-kanavista on AkameruKawaii. Miniherkkujen lisäksi videoilla tehdään esimerkiksi minikokoinen käsilaukku, sandaalit, suoristusrauta, joulukuusi ja akvaario. Ylivoimaisesti suosituimpia ovat kuitenkin pienet syötävät.

Pienet herkut tehdään tietysti pienillä välineillä. Esimerkiksi tämän minipizzan minimeetvurstit asetellaan paikoilleen hammastikun avulla.

Ja ihan kuin tällä Pocket Resort -kanavan videolla pihvejä käännettäisiin pinseteillä (toivottavasti ne on desinfioitu). Video on katsottu yli miljoona kertaa.

Ruoka on aina oikeaa, eli herkut voi todella syödä. Maistuisiko vaikka minisushi, minibanaaniletut tai minikermakakku?

Muutakin kuin suloisia herkkuja

Hello Gigglesin jutun mukaan ilmiössä ei ole kyse vain siitä, että pikkuruuat ovat söpöjä. Kawaii-kokkaus saa nimittäin katsojan ja ruuanlaittajan ”tuntemaan, että kontrolloi isoa ja pelottavaa maailmaa”.

Hopes & Fears -sivusto on haastatellut miniasioihin hurahtaneita.

– Joskus kakun tekeminen oikeassa keittiössä on kaoottista. Joka paikassa on jauhoja ja muita ainesosia, ja joskus sitä menettää kontrollin, miniasioita myyvä Mo Tipton kertoo jutussa.

Minikokoinen keittiö minihelloineen rauhoittaa Tiptonin.

– Elämäni saattaa olla yhtä sotkua, ja kaikki menee päin honkia. Mutta tämän pienen asian hallitsen.

No, kaikkia meitä miniasioiden väkertäminen ei välttämättä tyynnyttäisi. Onneksi voi ihailla muiden tuotoksia. On videoiden katsomisessa kieltämättä jotain terapeuttista.

 

Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365
Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365

Soppa 365 on keksinyt uuden tavan nauttia klassikkoherkkua.

Pian saa herkutella oikein kunnolla, sillä ensi kuussa vietetään sekä Runebergin päivää että laskiaista. Runebergintortut ovat kestohitti, mutta voi suomenruotsalaisen kirjallisuuden ja kulttuurin päivää juhlistaa muutenkin kuin tortuilla. Soppa 365 on nimittäin keksinyt, että runebergintortusta tutut maut sopivat vallan mainiosti myös pannariin.

Pannari saa tortun tapaan klassikkoherkun maun tilkasta karvasmanteliöljyä, mutta lisäksi siihen voi murustaa joulusta ylijääneet piparit. Pannarin kruunaavat tietenkin vadelmamarmeladi ja sokerikuorrutus. Katso runeberginpannarin ohje Soppa365.fi:stä

Pannarin lisäksi klassikkoherkusta voi tuunata myös vadelmaisen drinkin:

Runebergindrinkki

ohje: Katja Nordlund

Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund
Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund

1 dl kotimaisia pakastevadelmia
2 rkl vodkaa
1/2–1 tl mantelilikööriä (amaretto)
1 tl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus kardemummaa
koristeeksi piparkakkumuruja

  1. Käytä hiukan sulaneita vadelmia. Älä kaada marjoista irtoavaa mehua pois, vaan käytä myös se juomaan.
  2. Mittaa ainekset tehosekoittajaan tai sauvasekoittimen kulhoon. Annostele mantelilikööriä makusi mukaan.
  3. Pyöräytä tasaiseksi seokseksi. Painele seos tiheän siivilän läpi, jotta saat juomasta sileää.
  4. Kaada juoma lasiin.
  5. Raasta tai murusta koristeeksi pala piparkakkua.

Jos pannari tai drinkki kuulostavat turhan villeiltä makuusi, perinteisen ohjeen runebergintorttuun löydät tämän jutun alusta:

Me Naiset ja Soppa 365 kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Kuva: Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

Kasvislasagne on helposti vetinen, mutta tämän herkun ainekset paahdetaan ensin uunissa. Lopputulos on täyteläinen ja juuri sopivan kostea.

ELÄMÄSI PARAS VEGELASAGNE

6 annosta

Valmistusaika 40 min + paisto 50 min

1 pkt lasagnelevyjä

200 g kirsikkatomaatteja

200 g herkkusieniä

2 paprikaa

1 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

1 prk valmiita punaisia linssejä

2 tomaattia

Tomaattikastike

1 sipuli

4 valkosipulinkynttä

1 dl valkoviiniä

3 tlk tomaattimurskaa

1 ruukku basilikaa

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria myllystä

Juustokastike

4 dl ruokakermaa

100 g sulatejuustoa (esim. Koskenlaskija)

1 sitruuna

1 tl suolaa

  1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Puolita kirsikkatomaatit, siivuta sienet ja paprika. Levitä ne uunipellille. Hiero kasvisten pintaan öljy ja suola. Paahda 20 minuuttia uunissa.
  2. Valmista sillä välin kastikkeet. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota niitä öljyssä, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää pannulle viini ja tomaattimurska. Mausta. Anna kiehua hiljalleen. Irrottele basilikasta lehdet. Säästä osa koristeluun. Hienonna ja lisää kastikkeeseen.
  3. Kuutioi sulatejuusto. Lämmitä ruokakerma kattilassa. Lisää juustokuutiot ja sekoittele, kunnes juusto on sulanut. Raasta sitruunan kuoresta noin puolet ja mausta kastike.
  4. Kokoa lasagne. Valuta linsseistä neste. Lusikoi pohjalle vähän tomaattikastiketta ja asettele sen päälle levyt. Kokoa kerroksittain kaikkia täytteitä, mutta säästä juustokastiketta ja vihanneksia päällimmäiseen kerrokseen. Siivuta tomaatit. Levitä tomaattisiivut ja loput kasvikset päällimmäiseksi. Paista 50 minuuttia keskitasolla. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele valmis lasagne basilikalla.