Eivätkö murot maita? Kuuntele kehoasi. Iltavirkun paras aamiainen on brunssiaikaan.
Eivätkö murot maita? Kuuntele kehoasi. Iltavirkun paras aamiainen on brunssiaikaan.

Iltavirkku tarvitsee erilaisen aamupalan kuin aamuvirkku.

Millainen tyyppi, sellainen aamiainen. Jos kuulut äärimmäisten aamuvirkkujen kolmeenkymmeneen prosenttiin, voit syödä mitä tahansa heti herättyäsi.

– Aamuihmisten aineenvaihdunta toimii heti herättyä, joten iso hotelliaamiainenkin uppoaa hyvin, sanoo ravitsemusasiantuntija Anu Kosonen.

Kosonen suosittelee aamuvirkuille sekä kuituja että hiilihydraatteja, jotta heidän kehonsa käynnistyisi parhaiten. Työssäkäyvän aamuvirkun ihanneaamiainen on esimerkiksi iso annos puuroa, marjoja ja raejuustoa tai maitoa. Myös pari voileipää ja jugurtti toimivat. Päivittäin treenaavan aamuvirkun tulisi saada 60–70 prosenttia päivän energiamäärästä kello kahteen mennessä.

Toisin on iltaihmisten. Äärimmäisiä iltavirkkuja on ihmisistä noin kymmenen prosenttia, ja he joutuvat usein heräämään kehonsa luonnollista rytmiä aikaisemmin.

– Iltavirkun aamiaisen tulisi olla helposti sulava, koska heidän kehonsa ei ole valmis pilkkomaan ruokaa heti aamusta, Kosonen sanoo.

Hyviä vaihtoehtoja ovat  rahka, juotava jugurtti, proteiinipirtelö tai hedelmät.

– Hedelmien fruktoosi imeytyy hyvin verenkiertoon, joten se myös virkistää tehokkaasti.

Iltaihmisen tulisi nauttia kunnon aamiainen eli brunssi vasta parin tunnin päästä heräämisestä.

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.