Älyttömän helppoja banaani-kaurakeksejä voi maustaa vaikka kuivatuilla hedelmillä tai marjoilla, kookoshiutaleilla, siemenillä tai pähkinöillä. Kuva: Panu Pälviä
Älyttömän helppoja banaani-kaurakeksejä voi maustaa vaikka kuivatuilla hedelmillä tai marjoilla, kookoshiutaleilla, siemenillä tai pähkinöillä. Kuva: Panu Pälviä

Terveelliset trendiherkut syntyvät superhelposti vain muutamasta raaka-aineesta. 

Herkut, joissa perinteiset ainesosat korvataan terveellisemmillä, ovat olleet jo pitkään muodissa. On tehty lettuja ja jäätelöä banaanista, lusikoitu chiavanukasta ja vaihdettu hampurilaisen sämpylä bataattiviipaleisiin.

Maidoton, gluteeniton, viljaton, sokeriton... Uusin villitys on niin sanotut ton-ton-leivonnaiset, jotka syntyvät ilman sokeria, vehnäjauhoja ja voita.

Tyypilliset terveysherkut syntyvät vain parista raaka-aineesta. Esimerkiksi supersuosittuihin banaani-kaurakekseihin tarvitset vain kaurahiutaleita, banaania ja yhden halumasi lisämausteen, kuten rusinoita tai pähkinöitä. Brownien oloisissa banaani-maapähkinäruuduissa on vain neljä raaka-ainetta.

Suosittu bloggaaja Virpi Mikkonen tunnetaan terveellisistä herkuistaan. Esimerkiksi tämä Mikkosen suklaakakku syntyy vain kolmesta raaka-aineesta.

Blogimaailman klassikko, kahden raaka-aineet banaaniletut, valmistetaan vain banaanista ja kananmunista. Niiden päivitetyssä versiossa on mukana myös kaurahiutaleita.

Monissa terveellisissä herkuissa käytetäänkin banaania, joka antaa makeutta ja sitoo aineksia. Sen maku on vahva, joten banaanin vihaajien ei kannata edes yrittää. Toisaalta esimerkiksi banaanijäätelössä sen makua saa häivytettyä hyvin marjoilla.

Myös kananmuna sitoo ton-ton-jälkiruokien aineksia yhteen. Kermaisuutta ne saavat avokadosta ja täyteläistä makua erilaisista pähkinävoista, joita voi valmistaa myös itse.

Joitakuita trendi on turhauttanut. Herkku herkkuna, he sanovat. Ei suklaakakun ole tarkoituskaan olla terveellinen, eikä lehtikaalisipsi ole mikään oikea sipsi.

Ruokarajoitteisten pelastus

Toisaalta moni allergikko, vatsavaivoista kärsivä tai muusta syystä erikoisruokavaliota noudattava kiittelee uusia ruokatrendejä. Esimerkiksi viljattomista herkuista on tullut jo lähes valtavirtaa – ainakin isojen kaupunkien trendiravintoloissa, blogeissa ja Instagramissa.

Monet terveysherkut ovat myös vegaanisia, kuten tämä suklaamousse, jossa on muun muassa avokadoa, kookosmaitoa ja tietenkin banaania.

 

Recipe on my blog now ☝😋👌 #vegan #chocolatemousse #healthy #cleaneat #avocadomousse #womensday #delicious #dessert

Kuva, jonka V I L M A P. -Wellness blog (@vilmape) julkaisi

Terveysherkut vastaavat myös laihduttajien tarpeisiin. Herkun energiamäärä saattaa kuitenkin olla korkea, jos siinä on esimerkiksi paljon pähkinää, kuten usein raakaleivonnaisissa. Terveellisiksi hehkutetuissa herkuissa on myös usein trendikästä kookosöljyä, jossa on runsaasti epäterveellistä kovaa rasvaa.

Jos tekee mieli ihanan rasvaisia ja suolaisia perunalastuja, juureslastut eivät välttämättä vie himoa.

Toisaalta kaikki kalorit eivät ole keskenään samanarvoisia. Esimerkiksi avokado ja pähkinät ovat energiapitoisia, mutta sisältävät terveellisiä hyviä rasvoja.

Terveysherkkujen kriitikko sanoo, etteivät ne vain maistu samalta kuin oikea sokeri ja voi. Tottahan se on.

Ja jos tekee mieli oikeita, ihanan rasvaisia ja suolaisia perunalastuja, niitä järkevämmät juureslastut eivät välttämättä vie himoa.

Monet terveelliset trendiherkut ovat kuitenkin oikeasti maukkaita. Silloin terveellisyys on kiva plussa. Parin raaka-aineen herkkujen helppous taas on varmasti kaikkien mielestä tervetullut trendi.

Neljän faija

Nyt tulevat huipputerveelliset ton-ton-leivonnaiset: ei sokeria, vehnäjauhoja tai voita!

Jopas jotakin... parikymmentä vuotta vanha perheen käytössä ollut "tonton"-termi (tarkoittaen kaamean makuista, milloin mitäkin ravintoainetta sisältämätöntä "ruokaa") on ylittänyt mediakynnyksen. Sisältämättä sen olennaisinta asiaa, eli maajoukkuetasollakin urheilevien ja ravintotietoisten lasten reaktiota että hyi h*lvetti mitä p*skaa.
Lue kommentti
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä

Viikonloppuna pöytään nostetaan herkullinen possupata, josta ei makua puutu.

Tulinen possu-korianteripata

4 annosta

valmistusaika 35 min + haudutus 1 ½ t

600 g possunniskaa

3 vihreää jalapenoa

1 ruukku korianteria

3 limeä

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

4 rkl tomaattipyrettä

2 dl vettä

1½ tl suolaa

Lisäksi

1 prk ranskankermaa

  1. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Pilko liha kuutioiksi. Paahda uunissa 15 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin jalapeno ja korianteri. Säästä korianterista osa koristeluun. Sekoita yrtti-jalapenoseos paahtuneiden lihojen pintaan.
  3. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Leikkaa kaksi limeä puoliksi. Kuumenna öljy padassa. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita noin 5 minuuttia. Lisää lihat, limenpuolikkaat, tomaattipyre, vesi ja suola. Anna hautua miedosti kiehuen 1 ½ tuntia.
  4. Tarjoa mureutunut liha tortillojen sisällä. Koristele korianterinlehdillä, lusikoi päälle ranskankermaa ja purista limen mehua. Pata sopii myös riisin kanssa tarjottavaksi.

Valsoian soijaa ja grillattuja vihanneksia sisältävä pizza oli yksimielisesti kaikkien raatilaisten suosikki.

Marketteihin on tullut iso valikoima vegaanisia mättöruokia, kuten hampurilaisia ja vegaanisia vastineita lihapiirakoille. Tällä kertaa kahdesta kasvissyöjästä ja yhdestä sekasyöjästä koostunut raatimme testasi markettien vegaanipizzat. Kaikki pizzat ovat Saarioisten roiskeläppää lukuunottamatta pakastepizzoja. 

Raadin mielestä vegaanipizzoissa on vielä paljon kehittämisen varaa, sillä monet testaamiemme pizzojen maut olivat mitäänsanomattomia tai omituisia, eivätkä vegaanijustot maistuneet miltään. Sentään yksi pizza nousi kirkaasti ykköseksi: Valsoian grillattua soijaa ja vihanneksia sisältävä pizza oli kaikkien raatilaisten mieleen.

Valsoia: Pizza with soya and grilled vegetables

Hinta: 4,99e K-Citymarket Ruoholahdessa.

Puu-uunissa paistettu pizza sisältää soijaa, grillattua kurpitsaa ja paprikaa, pinaattia, parsakaalia ja varsiparsaa.

Astetta värikkäämpi valinta!
Astetta värikkäämpi valinta!

Plussat:

”Näyttää terveelliseltä, plussaa väreistä.”

”Maistuu parsalle ja muille kasviksille. Kerrankin pakastepizza, jossa kasvikset näyttävät melko freeseiltä.”

”Pohja on aika hyvä, siinä on hyvä sitko.”

”Tomaattikastike on ok ollakseen pakastepizzassa.”

”Pizza valmistuu nopeasti 4–6 minuutissa.”

Miinukset:

”Vegaanijuusto ei maistu miltään eikä se sulanut. Miksi sitä on tungettu mukaan?”

”Pizza on aika pieni, ja kokonaisuus on aika tylsä.”

Pisteet: 13,5/15

Bio Inside: Pizza Pesto

Hinta: 6,28e S-Market Ruoholahdessa.

Pestokastiketta ja kirsikkatomaatteja.

Pizza pesto, kun haluat kokeilla jotain erilaista!
Pizza pesto, kun haluat kokeilla jotain erilaista!

Plussat:

”Ulkonäkö on ok.”

”Reuna on hyvä ja rapsakka.”

Miinukset:

”Pizzan keltainen väri herättää epäilyksiä.”

”Mitä limaa tämän taikinan päällä on? Vegaanijuusto tarttuu kitalakeen.”

”Liman määrä hyökkää. Onko suussani etana?”

Pisteet: 3/15

Trattoria Alfredo: Vegan Pizza Verdura

Hinta: 1,89e Lidlissä.

Kiviuunissa paistettu kirsikkatomaatti-herkkusienipizza.

Tässä on jokaiselle jotakin!
Tässä on jokaiselle jotakin!

Plussat:

”Voisin syödä yhden neljäsosan.”

”Tämä on Lidlin vegaanipizzoista parempi. Lisäisin suolaa ja pippuria.”

Miinukset:

”Täytteet ovat limaiset. Mä en halua syödä tätä loppuun.”

”Vegaanijuusto näyttää muovilta. Onneksi sitä on vähän.”

”Huono suutuntuma. Ihan liikaa limaista, märkää pinaattia.”

”Sori, mä en pysty. Märän pinaattimössön ja herkkusienien yhdistelmä on liikaa.”

Pisteet: 6/15

Deliziosa: Vegan Bruchetta Pizza

Hinta: 1,89e Lidlissä.

Kiviuunissa paistettu sipuli-tomaattipizza.

Sipulinystävän suosikki!
Sipulinystävän suosikki!

Plussat:

”Mun mielestä tää ei oo pahaa, koska mä tykkään sipulista.”

”Tässä ei ollut yhtä limainen suutuntuma kuin toisessa Lidlin pizzassa.”

”Pohja on kelvollinen.”

”Hirveä pettymys. Lidlin kasvispizzat ovat hyviä, mutta vegaaniset ei.”

”Tätä voisi syödä, jos lisäisi itse lisää kasviksia.”

Miinukset:

”Sipuli-inferno!”

”Täytteet ovat köyhät.”

”Mitäänsanomaton. Tässä maistuu vain sipuli.”

”Ugh, myös tämän pizzan juusto on limaista.”

Pisteet: 7,5/15

Saarioinen: Vegepizza

Hinta: 1,39e K-Citymarket Ruoholahdessa.

Vanha tuttu roiskeläppä, nyt myös vegaanisena!
Vanha tuttu roiskeläppä, nyt myös vegaanisena!

Plussat:

”Ihanaa, roiskeläpästä on tullut vegaaniversio. Tulee ihan lapsuus mieleen! Tässä on hyvässä ja pahassa samanlainen fiilis kuin muissa roiskeläpissä. Voisin syödä tätä vanhojen muistojen vuoksi pari kertaa vuodessa.”

”Tämä on hieman tulinen.”

Miinukset:

”Se on se vegaanijuusto, nolla pistettä!”

”Pohja on löysä. Jälkimaku on aika paha.”

”Tämä ei päräytä.”

Pisteet: 6/15