Älyttömän helppoja banaani-kaurakeksejä voi maustaa vaikka kuivatuilla hedelmillä tai marjoilla, kookoshiutaleilla, siemenillä tai pähkinöillä. Kuva: Panu Pälviä
Älyttömän helppoja banaani-kaurakeksejä voi maustaa vaikka kuivatuilla hedelmillä tai marjoilla, kookoshiutaleilla, siemenillä tai pähkinöillä. Kuva: Panu Pälviä

Terveelliset trendiherkut syntyvät superhelposti vain muutamasta raaka-aineesta. 

Herkut, joissa perinteiset ainesosat korvataan terveellisemmillä, ovat olleet jo pitkään muodissa. On tehty lettuja ja jäätelöä banaanista, lusikoitu chiavanukasta ja vaihdettu hampurilaisen sämpylä bataattiviipaleisiin.

Maidoton, gluteeniton, viljaton, sokeriton... Uusin villitys on niin sanotut ton-ton-leivonnaiset, jotka syntyvät ilman sokeria, vehnäjauhoja ja voita.

Tyypilliset terveysherkut syntyvät vain parista raaka-aineesta. Esimerkiksi supersuosittuihin banaani-kaurakekseihin tarvitset vain kaurahiutaleita, banaania ja yhden halumasi lisämausteen, kuten rusinoita tai pähkinöitä. Brownien oloisissa banaani-maapähkinäruuduissa on vain neljä raaka-ainetta.

Suosittu bloggaaja Virpi Mikkonen tunnetaan terveellisistä herkuistaan. Esimerkiksi tämä Mikkosen suklaakakku syntyy vain kolmesta raaka-aineesta.

Blogimaailman klassikko, kahden raaka-aineet banaaniletut, valmistetaan vain banaanista ja kananmunista. Niiden päivitetyssä versiossa on mukana myös kaurahiutaleita.

Monissa terveellisissä herkuissa käytetäänkin banaania, joka antaa makeutta ja sitoo aineksia. Sen maku on vahva, joten banaanin vihaajien ei kannata edes yrittää. Toisaalta esimerkiksi banaanijäätelössä sen makua saa häivytettyä hyvin marjoilla.

Myös kananmuna sitoo ton-ton-jälkiruokien aineksia yhteen. Kermaisuutta ne saavat avokadosta ja täyteläistä makua erilaisista pähkinävoista, joita voi valmistaa myös itse.

Joitakuita trendi on turhauttanut. Herkku herkkuna, he sanovat. Ei suklaakakun ole tarkoituskaan olla terveellinen, eikä lehtikaalisipsi ole mikään oikea sipsi.

Ruokarajoitteisten pelastus

Toisaalta moni allergikko, vatsavaivoista kärsivä tai muusta syystä erikoisruokavaliota noudattava kiittelee uusia ruokatrendejä. Esimerkiksi viljattomista herkuista on tullut jo lähes valtavirtaa – ainakin isojen kaupunkien trendiravintoloissa, blogeissa ja Instagramissa.

Monet terveysherkut ovat myös vegaanisia, kuten tämä suklaamousse, jossa on muun muassa avokadoa, kookosmaitoa ja tietenkin banaania.

 

Recipe on my blog now ☝😋👌 #vegan #chocolatemousse #healthy #cleaneat #avocadomousse #womensday #delicious #dessert

Kuva, jonka V I L M A P. -Wellness blog (@vilmape) julkaisi

Terveysherkut vastaavat myös laihduttajien tarpeisiin. Herkun energiamäärä saattaa kuitenkin olla korkea, jos siinä on esimerkiksi paljon pähkinää, kuten usein raakaleivonnaisissa. Terveellisiksi hehkutetuissa herkuissa on myös usein trendikästä kookosöljyä, jossa on runsaasti epäterveellistä kovaa rasvaa.

Jos tekee mieli ihanan rasvaisia ja suolaisia perunalastuja, juureslastut eivät välttämättä vie himoa.

Toisaalta kaikki kalorit eivät ole keskenään samanarvoisia. Esimerkiksi avokado ja pähkinät ovat energiapitoisia, mutta sisältävät terveellisiä hyviä rasvoja.

Terveysherkkujen kriitikko sanoo, etteivät ne vain maistu samalta kuin oikea sokeri ja voi. Tottahan se on.

Ja jos tekee mieli oikeita, ihanan rasvaisia ja suolaisia perunalastuja, niitä järkevämmät juureslastut eivät välttämättä vie himoa.

Monet terveelliset trendiherkut ovat kuitenkin oikeasti maukkaita. Silloin terveellisyys on kiva plussa. Parin raaka-aineen herkkujen helppous taas on varmasti kaikkien mielestä tervetullut trendi.

Neljän faija

Nyt tulevat huipputerveelliset ton-ton-leivonnaiset: ei sokeria, vehnäjauhoja tai voita!

Jopas jotakin... parikymmentä vuotta vanha perheen käytössä ollut "tonton"-termi (tarkoittaen kaamean makuista, milloin mitäkin ravintoainetta sisältämätöntä "ruokaa") on ylittänyt mediakynnyksen. Sisältämättä sen olennaisinta asiaa, eli maajoukkuetasollakin urheilevien ja ravintotietoisten lasten reaktiota että hyi h*lvetti mitä p*skaa.
Lue kommentti

Mikä olisikaan parempi kesäherkku kuin tuoreet, kotimaiset mansikat?

Kyllä mansikat ovat mahtavia! Kesän suosikkimarjojen avulla voi tehdä esimerkiksi maailman ärsyttävimmän kesäpostauksen someen. Lisäksi ne ovat pullollaan terveellisiä vitamiineja, ja niiden on jopa huomattu vaalentavan hampaita.

Vaikka monena viime kesänä suomalaista mansikkaa on saatu odotella pitkälti yli juhannuksen, tänä kesänä kotimainen mansikkasato on kypsynyt jo hyvissä ajoin.

Sen kunniaksi listasimme parhaat tavat ja reseptit, joiden avulla kesän mansikoista saa kaiken irti.

1. Leipaise maailman helpoin mansikkakakku

Kesäisiin illanviettoihin juuri passeli mansikkakakku syntyy yksinkertaisista raaka-aineista ja simppelistä ohjeesta. Tarvitset vain perinteisen sokerikakkupohjan, runsaasti herkullista rahka–kermavaahtoa ja tietenkin mansikoita. Lue koko resepti tästä:


2. Kokeile kakkua myös minikoossa!

Perinteisen mansikkakakun voi helposti tehdä myös miniversioina. Syötävän suloiset minikakut paistuvat kätevästi esimerkiksi muffinipellin koloissa tai pikkuvuoissa. Lue resepti tästä.

Kuva: Sanoma-arkisto / Sanna Kekäläinen
Kuva: Sanoma-arkisto / Sanna Kekäläinen

3. Testaa grillattuja donitseja

Kesäisen grillijuhlan helpoksi jälkiruuaksi sopii täydellisesti mansikoilla ja kermavaahdolla täytetyt grillatut donitsit. Eli nämä:

Kuva: Sanoma-arkisto / Elvi Rista
Kuva: Sanoma-arkisto / Elvi Rista

Reseptin hauskaan jälkiruokaan löydän täältä.

4. Lähde nostalgiatripille

Onko helpompaa tapaa palata lapsuuden kesiin kuin tehdä annos mansikkamaitoa? Emme usko! Onneksi resepti on mitä yksinkertaisin: sen kun vain kaadat mansikoiden päälle maitoa ja alat lusikoida. Myös erilaiset kasvimaidot toimivat mansikoiden kaverina loistavasti.

 

A post shared by Laura Halonen (@laura.halonen) on

5. Sujauta lohen kaveriksi…

Kesän raikkain alkupala sisältää pehmeää, raakakypsytettyä lohta, makeaa mansikkaa ja pienen chilin poltteen, vinkkaa Soppa365-sivuston Venla Rossi. Reseptin löydät tästä:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Lohi-mansikkaceviche
Resepti
Lohi-mansikkaceviche

6. …tai pastan sekaan

Pastaan saa helposti kesäistä raikkautta, kun yhdeksi raaka-aineeksi valitsee mansikat. Lisää mansikan kaveriksi esimerkiksi fetajuustoa, punasipulia ja vesimelonia. Myös ilmakuivattu kinkku toimii mansikan kanssa loistavasti. Lue lisää:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Mansikkainen pastasalaatti
Reseptit
Mansikkainen pastasalaatti

7. Sekoita drinkkeihin

Mansikka sopii täydellisesti moniin kesäisiin juomiin. Miten olisi alle viidessä minuutissa syntyvä mansikkamargarita tai hieman erikoisempi terva–mansikkadrinkki?

Artikkeli jatkuu alapuolella
Otetaan malja kesälle
Ruoka
Otetaan malja kesälle

8. Hurmaa britalla tai pavlovalla

Kumpikin klassikko toimii aina. Erihyvät reseptit löydät tästä:

Artikkeli jatkuu alapuolella
Mansikka-sitruunabrita
Resepti
Mansikka-sitruunabrita
Artikkeli jatkuu alapuolella
Mansikka-raparperipavlova
Reseptit
Mansikka-raparperipavlova

9. Kokeile osana viileää herkkua

Lämmin kesäpäivä on täydellinen viileälle herkkuhetkelle. Yksi täydellisen terveellinen herkku on tietenkin mehujää! Tsekkaa helppo resepti tästä:

Mansikat ovat myös oiva mauste itse tehdyn jugurttipehmiksen kylkeen. Lue resepti kreikkalaishenkiseen herkkuun tästä.

Makea pähkinäkastike on täydellinen pari happaman makealle pehmikselle, mutta myös marjat ja hedelmät sopivat pehmiksen seuraksi. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Kolehmainen
Makea pähkinäkastike on täydellinen pari happaman makealle pehmikselle, mutta myös marjat ja hedelmät sopivat pehmiksen seuraksi. Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Kolehmainen

10. Varrasta ja grillaa vaahtokarkkien kanssa

Yksi erittäin helppo ja herkullinen tapa nauttia mansikoita on tehdä niistä grillivartaita. Tarvitset mansikoiden lisäksi vain vaahtokarkkeja. Tikuta mansikat ja vaahtikset vuorotellen liotettuihin vartaisiin. Grillaa molemmin puolin. Tarjoile esimerkiksi jäätelön kera.

11. Syö sellaisenaan!

Kyllä ovat mansikat tähän aikaan vuodesta niin hyviä, että niiden lisukkeeksi ei tarvitse yhtään mitään. Kaiken lisäksi asiantuntijoidenkin mukaan niitä voi syödä lähes loputtomiin ilman, että tarvitsee tuntea huonoa omaatuntoa.

Siitä vain, ääntä kohti! Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Kolehmainen
Siitä vain, ääntä kohti! Kuva: Sanoma-arkisto / Tuomas Kolehmainen

Lonkerot eli long drinkit ovat nyt pinnalla. Parhaiten tunnetaan greipin ja ginin yhdistelmä, mutta lonkku voi olla myös jotain ihan muuta. Kesän viilein lonkero tehdään tietysti itse ja maustetaan verigreipillä ja mintulla. 

Verigreippi-minttulonkero

2 annosta

valmistusaika 15 min

3 verigreippiä

1 greippi

8 cl giniä

1–2 dl kivennäisvettä

8 mintunoksaa

Lisäksi

jääpaloja

1 Puolita kaksi verigreippiä ja greippi. Purista mehu. Pese ja siivuta kolmas verigreippi koristeeksi.

2 Täytä kaksi lasia jääpaloilla ja greipinsiivuilla. Mittaa gini laseihin. Jaa greippimehu kahteen lasiin. Täytä lasit kivennäisvedellä. Koristele mintun oksilla.