Mustaa evästä päivään! Kuva: Shutterstock
Mustaa evästä päivään! Kuva: Shutterstock

Instagramin uusin ruokatrendi on mustat herkut. Niitä tarjoillaan ympäri maailman, pikaruokaloista huippuravintoloihin.

Sateenkaariherkut villitsivät vielä hetki sitten sosiaalisessa mediassa. Nyt näyttää siltä, että ruokakulttuuri on menossa pimeälle puolelle.

Hampurilaiset, macaronit, jopa croissantit ja jäätelöt ovat nyt mustaa täynnä, kun katsoo Instagramin trendikkäimpiä herkkukuvia.

Sinänsä mustat ruoat eivät ole mikään uusi käsite. Japanissa on käytetty jo pitkään mustia elintarvikkeita, kuten riisiä ja seesaminsiemeniä.

Mustia ja tummia ruokia löytyy paljon Suomestakin: meillä on täällä monenlaista mustaa makeaa, kuten lakritsia, mämmiä ja makkaraa.

Mutta mitä mustia herkkuja löytyy nyt maailmalta?

1. Mustat croissantit

Tässä jenniferliemmisela-tilin kuvaamassa croissantissa on käytetty muodikasta hiiltä, joka värjää taikinan mustaksi.

 

2. Mustat jäätelöt

 

Finally a sweet to match my soul

Kuva, jonka Orion Grey (@mrphoenixgrey) julkaisi

Torontolainen jäätelöpaikka tarjoilee mustista seesaminsiemenistä tehtyä jäätelöä.

 

3. Mustat macaronit

Mustikkaiset macaronit ”sopivat sieluuni”, vincenttylerbeauty-tilillä sanotaan.

 

4. Mustat hampurilaiset

 

#blck #hamburger #blackhamburger #oostende #ostendbeach #fritz #fritzkola

Kuva, jonka drinks52✨ (@drinks52) julkaisi

Musta kola käy täydellisesti mustan hampurilaisen kyytipojaksi.

 

5. Mustat donitsit

Osa mustista herkuista on erittäin herkullisen näköisiä, kuten nämä donitsit.

 

6. Mustat pastat

Italialaiseen illalliseen kuuluu musta pasta, kuten tässä venetsialaisessa Pontini-ravintolassa.

 

7. Mustat kuppikakut

Mustat leivonnaiset ja trendikkäät ruusut näyttävät yhdessä syötävän hyviltä. Vai mitä mieltä olet?

 

8. Mustat sushit

Miksi riisin pitää aina olla valkoista, kun luonnollista mustaa riisiäkin on tarjolla?

 

9. Mustat hotdogit

Alkuperäiset japanilaiset mustat hotdogit ovat saaneet värinsä muun muassa mustekaloista.

 

10. Mustat piirakat

Ladymoo77-tilillä esitelty egg tart saa värinsä bambuhiilestä. Samaa ainesosaa ovat käyttäneet muun muassa hampurilaisketjut Burger King ja McDonald's mustissa burgereissaan parin vuoden ajan.

Hiili-intoilun povataan kasvavan vielä entisestään. Helsingin Sanomat kirjoitti vuoden 2015 keväällä, että hiilestä tullee terveysintoilijoiden suosikkituote. Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa kuitenkin ihmetellään hiilen terveysväitteitä.

– Tutkimustietoa asiasta ei ole. Sen sijaan lääkehiilestä on todistetusti apua moneen sairauteen. Jotta hiiliruokien terveellisyyttä voisi arvioida, pitäisi ensinnäkin tietää, mistä puusta ruokaan lisätty hiili on peräisin. Omin päin ei pidä erehtyä hoitamaan itseään hiiliruuilla, ylitarkastaja Sanna Viljakainen sanoi Helsingin Sanomille.

Kerro kokemuksesi!

Oletko sinä törmännyt mustaan ruokaan? Missä ja miltä se maistui?

Keskustele aiheesta alla olevassa kommentointikentässä ja lataa mukaan vaikka kuvasikin mustasta ruuasta.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Kysely

Musta ruoka – syötävää vai ällöä?

Syötävää! Kyllä maistuisi
Syötävää! Kyllä maistuisi
52.6%
Ällöä! Ei tee mieli
Ällöä! Ei tee mieli
47.3%
Ääniä yhteensä: 57

Karjalanpiirakoiden pikaversiot eli tuttavallisemmin pikapiirakat syntyvät yhdistelemällä kahta eri puuroa.

Karjalanpiirakka on kiistatta yksi Suomen rakastetuimmista perinneherkuista.

Ehta karjalanpiirakka leivotaan tietenkin sujauttamalla riisi- tai ohrapuuroa ohuenohueen, hapattamattomaan ruiskuoren uumeniin. Koko komeuden kruunaa kaunis rypytys, jonka oikeaoppisessa tekemisessä voi kestää varsinkin aloittelijalta tovi jos toinenkin.

Piirakoiden valmistaminen on kokonaisuudessaan varsin työlästä puuhaa. Valmistuksessa saattaa hurahtaa kokemattomalta piirakanpyörittäjältä tunteja – ja kokenutkin piirakkamestari saattaa välillä kaivata helpotusta prosessiin.

Miten se onnistuisi, voiko piirakoita tehdä perinteistä tyyliä nopeammin?

Tottahan toki! Yhden vaihtoehdon tarjoaa personal trainer Kiira Laakkonen, joka esitteli karjalanpiirakoiden pikaversion reseptin Facebookissaan. Vaikka Kiiran jakama resepti on hänen omaa käsialaansa, kunniaa pikapiirakoiden ideasta hän ei tohdi ottaa itselleen.

– Mummini on aina leiponut perinteisiä karjalanpiirakoita kaikkiin juhliin. Kun mummille tuli ikää, hän ei enää jaksanut koko karjalanpiirakkaprosessia: kaulimista, rypyttämistä ja muuta. Hän kuitenkin halusi tarjota piirakoita edelleen juhlissa ja kutsuilla, joten hän kehitteli pikapiirakat, joista nykyinen ohjeeni on sovellettu, Kiira kertoo Me Naisille.

Pikapiirakat syntyvät varsin yksinkertaisesti: niiden kuoriosa on kaurapuuroa ja sisus riisipuuroa. Kiiran kehittelemä resepti on gluteeniton ja halutessa myös maidoton.

– Nämä soveltuvat todella hyvin esimerkiksi viikonlopun aamupalaksi puuron tilalle. Hitaasti imeytyvien hiilihydraattien vuoksi ne toimivat loistavasti myös välipalana juuston, kasvisten ja vihannesten kera. Parhaimmilta ne maistuvat lämpiminä, Kiira kertoo.

Vaikka aitoja, alkuperäisiä ja itse tehtyjä karjalanpiirakoita pikapiirakat eivät ehkä päihittäisi, Kiira suosittelee niitä ehdottomasti korvaamaan kaupan valmispiirakat.

– Kaupan tuotteissa on aina lisäaineita ja säilöntäaineita sekä runsaasti suolaa. Ne ovat paljon epäterveellisempiä kuin kotitekoiset.

Näit gluteenittomat pikapiirakat tehdään:

  1. Valmista ensin riisipuuro. Keitä noin 8 dl vettä kiehuvaksi. Lisää 4 dl puuroriisiä ja kypsennä. Lisää 1 litra täysmaitoa (tai kauramaitoa). Anna puuron hautua miedolla lämmöllä. Lisää lopuksi suolaa oman maun mukaan.
  2. Valmista kaurapuuro. Keitä noin 1 litra vettä kiehuvaksi. Lisää 5 dl gluteenittomia kaurahiutaleita ja keitä puuro välillä sekoittaen. Lopuksi lisää joukkoon iso kananmuna ja suolaa maun mukaan. (Kananmuna sitoo puuron paremmin yhteen, mutta se ei ole välttämätön.)
  3. Anna puurojen jäähtyä. Voit tehdä puurot myös edellisenä päivänä valmiiksi. Näin ne pysyvät paremmin kasassa.
  4. Kokoa piirakat! Lisää lusikallinen kaurapuuroa leivinpaperille ja tasoita muotoon. Lisää päälle noin ruokalusikallinen riisipuuroa ja tasoita. Voitele piirakoiden pinta kananmunalla.
  5. Paista kiertoilmalla 180 asteessa kunnes piirakoiden pinta on rapsakka ja saanut kunnolla väriä.
  6. Syö piirakat esimerkiksi luomuvoin kera – ja nauti!

Lisää personal trainer Kiira Laakkosen reseptejä sekä treeni- ja hyvinvointivinkkejä löydät hänen Instagramistaan @kiirakirsikka ja Facebook-sivuiltaan

Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365
Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365

Soppa 365 on keksinyt uuden tavan nauttia klassikkoherkkua.

Pian saa herkutella oikein kunnolla, sillä ensi kuussa vietetään sekä Runebergin päivää että laskiaista. Runebergintortut ovat kestohitti, mutta voi suomenruotsalaisen kirjallisuuden ja kulttuurin päivää juhlistaa muutenkin kuin tortuilla. Soppa 365 on nimittäin keksinyt, että runebergintortusta tutut maut sopivat vallan mainiosti myös pannariin.

Pannari saa tortun tapaan klassikkoherkun maun tilkasta karvasmanteliöljyä, mutta lisäksi siihen voi murustaa joulusta ylijääneet piparit. Pannarin kruunaavat tietenkin vadelmamarmeladi ja sokerikuorrutus. Katso runeberginpannarin ohje Soppa365.fi:stä

Pannarin lisäksi klassikkoherkusta voi tuunata myös vadelmaisen drinkin:

Runebergindrinkki

ohje: Katja Nordlund

Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund
Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund

1 dl kotimaisia pakastevadelmia
2 rkl vodkaa
1/2–1 tl mantelilikööriä (amaretto)
1 tl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus kardemummaa
koristeeksi piparkakkumuruja

  1. Käytä hiukan sulaneita vadelmia. Älä kaada marjoista irtoavaa mehua pois, vaan käytä myös se juomaan.
  2. Mittaa ainekset tehosekoittajaan tai sauvasekoittimen kulhoon. Annostele mantelilikööriä makusi mukaan.
  3. Pyöräytä tasaiseksi seokseksi. Painele seos tiheän siivilän läpi, jotta saat juomasta sileää.
  4. Kaada juoma lasiin.
  5. Raasta tai murusta koristeeksi pala piparkakkua.

Jos pannari tai drinkki kuulostavat turhan villeiltä makuusi, perinteisen ohjeen runebergintorttuun löydät tämän jutun alusta:

Me Naiset ja Soppa 365 kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.