Lapsilta kiellytty! Kakkutaikinaan lirahti vähän liikaa viinaa, mikä sai kakkushotin syöjän posket kuumottamaan.  Kuva: Juha Salminen
Lapsilta kiellytty! Kakkutaikinaan lirahti vähän liikaa viinaa, mikä sai kakkushotin syöjän posket kuumottamaan. Kuva: Juha Salminen

Kesän drinkkibuumin jälkeen on aika käpertyä kotiin leipomaan trendikkäitä shottikakkusia ja muita terästettyjä leivonnaisia.

Vappupirskeistä on jäänyt vajaita puteleita pölyyntymään, ja kun käsiin sitten sattuu uusi Aikuisten kakut – terästettyjä leivonnaisia -kirja (Paasilinna), niin miksipä sitä ei kokeilisi viinatortun leipomista. Päätän tekaista hyytelökakkushotteja, koska kirjan mukaan ne saavat aikaan ”kunnon hiprakan”.

Ensin on vatkattava ihan tavallinen, kuohkea kakkutaikina,
johon lirautetaan vahvaa viinaa 3 ruokalusikallista. Jälkikäteen
tosin huomaan lukeneeni ohjetta väärin: kaadoin taikinaan
12 senttiä liettualaista vodkaa, mikä antoi melko vahvan potkun.

Kirjassa on hieno taulukko, jonka mukaan puolen tunnin paistamisen jälkeen alkoholista on jäljellä 35 prosenttia. Valmiissa kakkupohjassani liettualainen maistuu enää miellyttävän pehmeänä häivähdyksenä.

Ananasmehusta, liivatejauhosta ja muodikkaasta Aperol-katkerosta keittelen hyytelön, joka jähmettyy kylmässä yön yli. Kerroskakkusten näpertely pieniin laseihin hermostuttaa, mutta lopputuloksesta olen lapsellisen innoissani. Tuli hyvä viinakakku! Kaverikin kehuu. ”Poskia kuumottaa”, hän sanoo shotin ahmaistuaan.

Hyytelökakkushotit

Resepti (kirjasta Aikuisten kakut – terästettyjä leivonnaisia, Paasilinna)

Kakkupohja

115 g suolatonta voita

4 ¾ dl sokeria

4 kananmunaa keltuaiset eroteltuina

2 ½ dl täysmaitoa

1 tl vanilja-aromia

3 rkl vahvaa alkoholia

7 ¼ dl vehnäjauhoa

4 tl leivinjauhetta

 ½ tl suolaa

Hyytelöshotit

½ dl liivatejauhetta tai pakkauksen ohjeen mukaan

5 ½ dl vettä tai mehua

12 cl vahvaa alkoholia

1. Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi seokseksi. Vatkaa joukkoon keltuaiset ja maito, vanilja-aromi ja alkoholi. Lisää jauhot, leivinjauhe ja suola.

2. Vatkaa toisessa kulhossa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele vaahto taikinaan. Jätä voideltuun kakkuvuokaan (23 x 33 senttiä) tai yksittäisiin annosvuokiin kolmasosan verran tilaa ja paista uunissa 175 asteessa noin 30 minuuttia.

3. Kuumenna vesi tai mehu kattilassa kiuhuvaksi, lisää liivatejauhe ja sekoita, kunnes liivate on liuennut. Nosta kattila levyltä ja anna seoksen jäähtyä  noin 20 minuuttia. Sekoita joukkoon alkoholi. Nosta jääkaappiin siksi aikaa, että liivate alkaa jähmettyä. Kaada sitten hyytelö 23 x 33 sentin kokoiseen vuokaan ja pidä jääkaapissa vähintään kolme tuntia.

4. Leikkaa kakkupohja annospaloiksi, viipaloi hyytelö sopiviksi paloiksi ja kokoa shotti lasiin tai lautaselle.

Lue myös:

Lime-jogurttikakku ja vadelmia

Sinkkuutta juhlitaan nyt erokakulla

Kerma ja mansikat hurmaavat minikakuissa