Lapsilta kiellytty! Kakkutaikinaan lirahti vähän liikaa viinaa, mikä sai kakkushotin syöjän posket kuumottamaan.  Kuva: Juha Salminen
Lapsilta kiellytty! Kakkutaikinaan lirahti vähän liikaa viinaa, mikä sai kakkushotin syöjän posket kuumottamaan. Kuva: Juha Salminen

Kesän drinkkibuumin jälkeen on aika käpertyä kotiin leipomaan trendikkäitä shottikakkusia ja muita terästettyjä leivonnaisia.

Vappupirskeistä on jäänyt vajaita puteleita pölyyntymään, ja kun käsiin sitten sattuu uusi Aikuisten kakut – terästettyjä leivonnaisia -kirja (Paasilinna), niin miksipä sitä ei kokeilisi viinatortun leipomista. Päätän tekaista hyytelökakkushotteja, koska kirjan mukaan ne saavat aikaan ”kunnon hiprakan”.

Ensin on vatkattava ihan tavallinen, kuohkea kakkutaikina,
johon lirautetaan vahvaa viinaa 3 ruokalusikallista. Jälkikäteen
tosin huomaan lukeneeni ohjetta väärin: kaadoin taikinaan
12 senttiä liettualaista vodkaa, mikä antoi melko vahvan potkun.

Kirjassa on hieno taulukko, jonka mukaan puolen tunnin paistamisen jälkeen alkoholista on jäljellä 35 prosenttia. Valmiissa kakkupohjassani liettualainen maistuu enää miellyttävän pehmeänä häivähdyksenä.

Ananasmehusta, liivatejauhosta ja muodikkaasta Aperol-katkerosta keittelen hyytelön, joka jähmettyy kylmässä yön yli. Kerroskakkusten näpertely pieniin laseihin hermostuttaa, mutta lopputuloksesta olen lapsellisen innoissani. Tuli hyvä viinakakku! Kaverikin kehuu. ”Poskia kuumottaa”, hän sanoo shotin ahmaistuaan.

Hyytelökakkushotit

Resepti (kirjasta Aikuisten kakut – terästettyjä leivonnaisia, Paasilinna)

Kakkupohja

115 g suolatonta voita

4 ¾ dl sokeria

4 kananmunaa keltuaiset eroteltuina

2 ½ dl täysmaitoa

1 tl vanilja-aromia

3 rkl vahvaa alkoholia

7 ¼ dl vehnäjauhoa

4 tl leivinjauhetta

 ½ tl suolaa

Hyytelöshotit

½ dl liivatejauhetta tai pakkauksen ohjeen mukaan

5 ½ dl vettä tai mehua

12 cl vahvaa alkoholia

1. Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi seokseksi. Vatkaa joukkoon keltuaiset ja maito, vanilja-aromi ja alkoholi. Lisää jauhot, leivinjauhe ja suola.

2. Vatkaa toisessa kulhossa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja kääntele vaahto taikinaan. Jätä voideltuun kakkuvuokaan (23 x 33 senttiä) tai yksittäisiin annosvuokiin kolmasosan verran tilaa ja paista uunissa 175 asteessa noin 30 minuuttia.

3. Kuumenna vesi tai mehu kattilassa kiuhuvaksi, lisää liivatejauhe ja sekoita, kunnes liivate on liuennut. Nosta kattila levyltä ja anna seoksen jäähtyä  noin 20 minuuttia. Sekoita joukkoon alkoholi. Nosta jääkaappiin siksi aikaa, että liivate alkaa jähmettyä. Kaada sitten hyytelö 23 x 33 sentin kokoiseen vuokaan ja pidä jääkaapissa vähintään kolme tuntia.

4. Leikkaa kakkupohja annospaloiksi, viipaloi hyytelö sopiviksi paloiksi ja kokoa shotti lasiin tai lautaselle.

Lue myös:

Lime-jogurttikakku ja vadelmia

Sinkkuutta juhlitaan nyt erokakulla

Kerma ja mansikat hurmaavat minikakuissa

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.