Mikäs herkku se siellä paistuu? Kuva: Shutterstock
Mikäs herkku se siellä paistuu? Kuva: Shutterstock

Keittiöistä hiipii huumaava omenan tuoksu. Kokosimme parhaat reseptit omenaleivonnaisiin.

Kotoisa rahka-omenapiiras

Rahkaa, omenaa ja taikinamuruja. Nam. Kuva: Pia Inberg
Rahkaa, omenaa ja taikinamuruja. Nam. Kuva: Pia Inberg

Tämän piirakan pyöräytät tunnissa. Taikinamurut kruunaavat helpon leivonnaisen.

125 g voita
4 dl vehnäjauhoja
2 dl Reilun kaupan luomuruokosokeria
1 rkl Reilun kaupan vaniljasokeria
1 tl leivinjauhetta
1 tl ruokasoodaa
1 dl kermaviiliä
1 kananmuna

Täyte
2 omenaa
1/2 tl kanelia
200 g maitorahkaa
1 dl Reilun kaupan luomuruokosokeria
1 tl vaniljasokeria
1 kananmuna
(1 tl Reilun kaupan verigreipin mehua)

1. Kuumenna uuni 200 asteeseen. Sulata voi. Yhdistä jauhot, sokerit, leivinjauhe ja sooda. Sekoita sula voi kuivien aineiden seokseen. Jaa seos puoliksi kahteen kulhoon. Toisesta tulee pohjataikina, toinen jää muruseokseksi kakun päälle.

2. Lisää pohjataikinaan kermaviili ja muna. Sekoita hyvin. Levitä taikina voideltuun pyöreään vuokaan.

3. Kuori ja viipaloi omenat. Asettele viipaleet taikinapohjalle, ripottele päälle kanelia.

4. Sekoita rahkaan sokerit, muna (ja mehu). Kaada täyte omenien päälle. Levitä muruseos piiraan päälle. Paista uunin keskitasolla 30–40 minuuttia.

Karamellinen omenapannarirulla

Karamellinen omenapannarirulla haastaa perinteisen piirakan. Kuva: Panu Pälviä
Karamellinen omenapannarirulla haastaa perinteisen piirakan. Kuva: Panu Pälviä

Klassinen pannari kääräistään kinuskisen omenaherkun ja kermavaahdon ympärille, jolloin lopputuloksena on taivaallisen hyvä herkku. Anna pannarin ja omenapaistoksen jäähtyä kunnolla, jotta rulla pysyy hyvin kasassa.

Pannukakku
4 munaa
4 dl vehnäjauhoja
1 l maitoa
1 rkl sokeria
1 tl kanelia
1 tl suolaa

Täyte
3 isoa omenaa
50 g voita
¾ dl sokeria
2 dl vispikermaa
(tomusokeria)

1. Valmista ensin pannukakku. Riko kananmunat kulhoon ja lisää jauhot. Sekoita tahnamaiseksi. Lisää maitoa vähitellen, samalla voimakkaasti sekoittaen. Lopun maidon voi lisätä vauhdikkaammin. Sekoita sokeri, kaneli ja suola taikinaan. Anna turvota huoneenlämmössä noin puoli tuntia.

2. Kuori ja kuutioi omenat. Laita voi ja sokeri paistinpannulle ja kuumenna sekoitellen, kunnes sokeri sulaa ja muuttuu kinuskin väriseksi. Varo sokerin palamista! Lisää omenat ja jatka paistamista keskilämmöllä noin viisi minuuttia. Jäähdytä.

3. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen.

4. Kaada taikina korkeareunaiselle uunipellille, jonka olet vuorannut leivinpaperilla. Kypsennä pannaria uunin keskitasolla noin 30 minuuttia, kunnes se on kypsää ja saanut pintaansa kauniin ruskean värin. Anna jäähtyä.

5. Vatkaa kerma paksuksi vaahdoksi. Mausta halutessasi ripauksella tomusokeria.

6. Levitä kerma jäähtyneelle pannarille ja kerman päälle kinuskiomenat. Kääri rullaksi kuten kääretorttu.

Omenaa, puolukkaa ja vaahtokarkkia piirakassa

Piirakassa yhdistyvät sesongin herkut: omena ja puolukka. Kuva: Pia Arnould
Piirakassa yhdistyvät sesongin herkut: omena ja puolukka. Kuva: Pia Arnould

Tämän helpon herkun leipoo nopeasti, sillä pohjana on pakastetaikina.

400 g valmista pakastemurotaikinaa
2 dl vaahtokarkkeja
1 dl pakastepuolukoita
2 isoa hapanta omenaa 
1 ½ rkl valmista kaneli-sokeriseosta

1. Painele sula murotaikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.

2. Sekoita keskenään pilkotut vaahtokarkit, kuoritut ja pieneksi kuutioidut omenat, puolukat sekä kaneli-sokeriseos. Lisää piirakkapohjan päälle.

3. Paista uunin keskitasolla 200 asteessa 25 minuuttia tai kunnes vaahtokarkit ovat sulaneet ja taikina on kypsää.

Omenaboston

Puolet pullataikinasta käytetään bostoniin, lopusta voi tehdä pikkupullia. Kuva: Pia Inberg
Puolet pullataikinasta käytetään bostoniin, lopusta voi tehdä pikkupullia. Kuva: Pia Inberg

Mehevää pullaa ja omppua, herkullisessa omenabostonissa ne yhdistyvät! Tee kerralla reilumpi satsi pullataikinaa, käytä puolet bostoniin ja leivo lopusta pikkupullia.

Pullataikina
5 dl maitoa
50 g tuorehiivaa
1 muna
2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 1/2 tl suolaa
13–15 dl vehnäjauhoja
150–200 g voita tai margariinia

1. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi (37 °C) mikrossa tai liedellä. Lisää murennettu hiiva, muna, sokeri, kardemumma ja suola. Sekoita.

2. Aloita jauhojen lisääminen aluksi voimakkaasti vatkaten. Kun taikina on paksua velliä, jatka alustamista rauhallisemmin käsin tai koneella. Lisää jauhoja vähitellen, jotta et tee vahingossa liian kovaa taikinaa.

3. Lisää huoneenlämpöinen rasva jauhojen lisäämisen loppuvaiheessa. Valmis pullataikina on pehmeää ja kimmoisaa ja se irtoaa kulhon reunoista. Taikinan vaivaamiseen menee noin 5–10 minuuttia. Laita taikina liinalla tai muovilla peitettynä lämpimään, vedottomaan paikkaan kohoamaan puoleksi tunniksi.

Täyte
2 kpl omenaa
20 g pehmeää voita tai margariinia
4 rkl fariinisokeria
3 rkl mantelirouhetta
1 rkl kanelia

Voiteluun ja koristeluun
1 kpl kananmunia
raesokeria tai mantelirouhetta

1. Ota puolet kohonneesta taikinasta ja kauli sentin paksuiseksi suorakaiteeksi (noin 25 x 35 cm). Kuori ja raasta omenat. Voitele taikinalevy rasvalla. Levitä omenaraaste levylle ja ripottele päälle sokeri, mantelirouhe ja kaneli. Kääri levy napakalle rullalle.

2. Leikkaa rulla 8 osaan. Nosta palat leikkauspinta ylöspäin voideltuun vuokaan (halkaisija noin 23 cm). Aseta palat tasaisin välein. Kohota bostonkakkua liinan alla lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia.

3. Voitele kakun pinta munalla ja ripottele päälle sokeria tai mantelirouhetta. Paista 175 asteessa noin 35 minuuttia. Seuraa kakun kypsymistä keskimmäisestä palasta. Jos kakun pinta alkaa tummua liikaa, peitä se foliolla. Anna kakun jäähtyä, ennen kuin kumoat sen vuoasta pois.

Sieni-omenapiirakka yhdistää suolaista ja kirpeää

Kantarelli, omena ja pekoni yhdistyvät tässä suolaisenhappamassa piirakassa.

½ l tuoreita kantarelleja
½ pkt (á 140 g) pekonia
½ happamasta omenasta
1 prk (150 g) ranskankermaa
1 dl ruokakermaa
2 kananmunaa
½ rkl hienonnettua rosmariinia
½ tl suolaa
5–6 kierrosta mustapippuria myllystä
½ dl emmental-juusto­raastetta

Piirakkataikina
1 ½ dl kermaa
3 dl vehnäjauhoa
1 tl leivinjauhetta
2 rkl kylmää vettä
(kuivattuja herneitä pohjataikinan esikypsentämiseen)

1. Valmista taikina. Mittaa kulhoon kerma. Yhdistä jauhot, leivinjauhe ja suola, lisää seos kermaan. Lisää lopuksi vesi. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi.

2. Pingota irtopohjavuoan (halkaisija 20–22 cm) pohjalle leivinpaperi. Painele taikina voidellun vuoan pohjalle ja reunoille. Anna levätä jääkaapissa, kun valmistat täytteen.

3. Siisti ja pilko kantarellit. Paista niistä pannussa nesteet pois. Nosta sivuun.

4. Paahda pekonit pannulla ­rapeiksi ja nosta talouspaperille valumaan.

5. Kuori ja viipaloi omena.

6. Yhdistä ranskankerma, kerma, rikotut kananmunat, silputtu rosmariini, suola ja pippuri.

7. Ota vuoka jääkaapista, aseta reunoille ja pohjalle leikatut leivinpaperit ja täytä vuoka kuivatuilla herneillä. Esikypsennä taikinaa uunissa 200 asteessa n. 10 minuuttia. Poista herneet ja paperit taikinapohjan päältä.

8. Lado esipaistetulle pohjalle pekoni, viipaloitu omena ja paistetut sienet. Lisää päälle ranskankermaseos ja juustoraaste.

9. Kypsennä n. 30 minuuttia alatasolla 175 astees­­­sa, kunnes pohja on kypsä ja täyte hyytynyt.

Kokeile myös

Soppa365-sivuston manteli-omenapiirakkaa, omenajuustokakkua sekä omenakakkua Sarlotka.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, saat parhaat juttumme sähköpostiisi joka arkipäivä.

Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365
Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365

Soppa 365 on keksinyt uuden tavan nauttia klassikkoherkkua.

Pian saa herkutella oikein kunnolla, sillä ensi kuussa vietetään sekä Runebergin päivää että laskiaista. Runebergintortut ovat kestohitti, mutta voi suomenruotsalaisen kirjallisuuden ja kulttuurin päivää juhlistaa muutenkin kuin tortuilla. Soppa 365 on nimittäin keksinyt, että runebergintortusta tutut maut sopivat vallan mainiosti myös pannariin.

Pannari saa tortun tapaan klassikkoherkun maun tilkasta karvasmanteliöljyä, mutta lisäksi siihen voi murustaa joulusta ylijääneet piparit. Pannarin kruunaavat tietenkin vadelmamarmeladi ja sokerikuorrutus. Katso runeberginpannarin ohje Soppa365.fi:stä

Pannarin lisäksi klassikkoherkusta voi tuunata myös vadelmaisen drinkin:

Runebergindrinkki

ohje: Katja Nordlund

Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund
Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund

1 dl kotimaisia pakastevadelmia
2 rkl vodkaa
1/2–1 tl mantelilikööriä (amaretto)
1 tl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus kardemummaa
koristeeksi piparkakkumuruja

  1. Käytä hiukan sulaneita vadelmia. Älä kaada marjoista irtoavaa mehua pois, vaan käytä myös se juomaan.
  2. Mittaa ainekset tehosekoittajaan tai sauvasekoittimen kulhoon. Annostele mantelilikööriä makusi mukaan.
  3. Pyöräytä tasaiseksi seokseksi. Painele seos tiheän siivilän läpi, jotta saat juomasta sileää.
  4. Kaada juoma lasiin.
  5. Raasta tai murusta koristeeksi pala piparkakkua.

Jos pannari tai drinkki kuulostavat turhan villeiltä makuusi, perinteisen ohjeen runebergintorttuun löydät tämän jutun alusta:

Me Naiset ja Soppa 365 kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Kuva: Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

Kasvislasagne on helposti vetinen, mutta tämän herkun ainekset paahdetaan ensin uunissa. Lopputulos on täyteläinen ja juuri sopivan kostea.

ELÄMÄSI PARAS VEGELASAGNE

6 annosta

Valmistusaika 40 min + paisto 50 min

1 pkt lasagnelevyjä

200 g kirsikkatomaatteja

200 g herkkusieniä

2 paprikaa

1 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

1 prk valmiita punaisia linssejä

2 tomaattia

Tomaattikastike

1 sipuli

4 valkosipulinkynttä

1 dl valkoviiniä

3 tlk tomaattimurskaa

1 ruukku basilikaa

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria myllystä

Juustokastike

4 dl ruokakermaa

100 g sulatejuustoa (esim. Koskenlaskija)

1 sitruuna

1 tl suolaa

  1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Puolita kirsikkatomaatit, siivuta sienet ja paprika. Levitä ne uunipellille. Hiero kasvisten pintaan öljy ja suola. Paahda 20 minuuttia uunissa.
  2. Valmista sillä välin kastikkeet. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota niitä öljyssä, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää pannulle viini ja tomaattimurska. Mausta. Anna kiehua hiljalleen. Irrottele basilikasta lehdet. Säästä osa koristeluun. Hienonna ja lisää kastikkeeseen.
  3. Kuutioi sulatejuusto. Lämmitä ruokakerma kattilassa. Lisää juustokuutiot ja sekoittele, kunnes juusto on sulanut. Raasta sitruunan kuoresta noin puolet ja mausta kastike.
  4. Kokoa lasagne. Valuta linsseistä neste. Lusikoi pohjalle vähän tomaattikastiketta ja asettele sen päälle levyt. Kokoa kerroksittain kaikkia täytteitä, mutta säästä juustokastiketta ja vihanneksia päällimmäiseen kerrokseen. Siivuta tomaatit. Levitä tomaattisiivut ja loput kasvikset päällimmäiseksi. Paista 50 minuuttia keskitasolla. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele valmis lasagne basilikalla.