Suklainen maapähkinäpiiras tyydyttää takuulla kovemmankin makeannälän. Kuva: Sami Repo
Suklainen maapähkinäpiiras tyydyttää takuulla kovemmankin makeannälän. Kuva: Sami Repo

Herkuilla kruunattu valmistaikina pelastaa kiireisen emännän.

Suolaista

Pasteija lehtitaikinasta Kalaa, lihaa vai kasvista? Tässä viisi täytevaihtoehtoa suolaisiin pasteijoihin. Muista ottaa taikinalevyt ajoissa sulamaan.

Pähkinäinen camembert-piiras Lehtitaikinan päälle heitetyistä pähkinöistä ja juustonokareista syntyy piirakka puolessa tunnissa.

Briejuusto lehtitaikinakuoressa Syntisesti taikinakuoren alta valuva juusto vie kielen mennessään ja vaatii vain vartin esityöt. Koska juusto tarjoillaan lämpimänä, se kannattaa tehdä vasta vieraiden jo ollessa paikalla.

Kylmäsavulohi-fenkolipiiraset Yksittäisissä pikkupiiraissa on hieman askartelemista, mutta lopputulos on vaivan arvoinen.

Savujuustopiiras Tämän voit tehdä aivan hyvin myös kaupan valmiiseen, suolaiseen piirakkataikinaan. Emmental ja savujuusto tekevät juustopiiraasta ihanan täyteläisen.

Makeaa

Se nopeampi sitruspiiras Tämän tekemisessä ei kauan nokka tuhise – tosin jäähtymiseen kannattaa varata ainakin pari tuntia.

Vaahtokarkeilla silattu omena-puolukkapiirakka Murotaikina vuokaan, pilkotut täytteet päälle ja koko komeus uuniin. Tämä on hyvää lämpimänäkin!

Rahkaleivokset Oikaise ja osta murotaikina valmiina. Voit siirtyä suoraan täytteen sekoittamiseen.

Banaanipiiras ilman uunia Koska tätä piirasta ei paisteta, se valmistuu 20 minuutissa.

Suklainen maapähkinävoipiiras jätskillä Valmistusaikaa tälle piiraalle tarvitsee varata alle puoli tuntia, mutta jäähtymiseen menee vähintään tunti. Maapähkinävoi, pähkinät ja tumma suklaa tekevät piirakasta tanakan.

Lue myös:

Nämä herkut sopivat kuohuviinin kanssa

Kuppikakun aika on ohi – tässä ehdokkaat uusiksi hittileivonnaisiksi

Soppa365:n kaikki reseptit leivontaan

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg
Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.