Päältä kaunis ... mutta mitä se sisältää? Kuva Shutterstock
Päältä kaunis ... mutta mitä se sisältää? Kuva Shutterstock

Smoothie on painonpudottajan kaveri – paitsi jos se sisältää piilosokereita ja heittää ravintoarvoiltaan häränpyllyä. Vältä nämä neljä painonpudottajalle katalaa smoothiemokaa.

1. Liian vähän kuituja

Hyvä smoothie pitää nälkää, huono ei. Mikä juomasta sitten tekee hyvän? Kuidut, joita smoothiestasi pitäisi löytyä kymmenen grammaa. Hyviä lähteitä ovat marjat, lehtikaali, avokado, kiivi, päärynä, pavut ja pellava.

2. Liian vähän proteiinia

Jos et halua sortua napostelemaan, tankkaa smoothiesi proteiinein. Juomasta pitäisi löytyä kuitujen tavoin proteiinia vähintään kymmenen grammaa. Proteiinia saa esimerkiksi lehmänmaidosta, soijamaidosta, kreikkalaisesta jugurtista, raejuustosta, proteiinijauheesta, pavuista ja pähkinöistä.

3. Liian paljon hedelmiä

Hedelmäinen juoma on parempi välipalavaihtoehto kuin donitsi, mutta laihduttajan kannattaa täyttää smoothielasinsa muullakin. Sen sijaan että tekisit juomasi pelkästään luonnostaan sokeria sisältävistä hedelmistä, käytä smoothieissa myös kakkoskohdassa mainittuja proteiinilähteitä.

4. Turhaa makeutusta

Käytätkö valmiiksi maustettua jugurttia, makumaitoa tai mehua juomasi pohjalla? Ne sisältävät paljon sokeria. Valitse maustamaton ja sokeroimaton maito tai jugurtti, jos haluat välttää piilosokereita.

Lähde: Women's Health

Lue myös:

Onko smoothie kunnon aamiainen?

Jutta Gustafsberg vinkkaa: Vihersmoothie poistaa turvotuksen

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.