Kuva Panu Pälviä
Kuva Panu Pälviä

Näyttelijä Niina Lahtinen kyselee huippukokeilta ruoka- ja viinivinkkejä. Miehensä Aku Hirviniemen kanssa hän grillaa ja herkuttelee Michelin-tähdillä.

Musikaaleja, hampurilaisia, hodareita. Näyttelijä-käsikirjoittaja Niina Lahtinen, 33, rakastaa Amerikkaa.

Viime syksynä hän teki miehensä, Putous-näyttelijä Aku Hirviniemen, kanssa matkan New Yorkiin. Musikaalien lisäksi pariskunta nautti kaupungin ravintolatarjonnasta. Siihen heillä oli Top Chef -voittaja Akseli Herlevin avustuksella laadittu ohjelma.

– Söimme hienoa piperrysruokaa kolmen Michelin-tähden ravintolassa ja burgereita rennossa Shake Shackissa, Niina luettelee.

Ravintolasuositukset antaneeseen Akseliin perhe tutustui palkattuaan tämän pihajuhliinsa grillimestariksi.

Maitoa ja lähiruokaa

Niinan lapsuudessa kokkeja ei palkattu kotiin, ravintolassakin käytiin harvoin.

– Eihän Riihimäellä ollut kuin Martina-ravintola, näyttelijä muistelee.

Ruoka syötiin kotona, ja jääkaapissa oli aina "niittimaitoa", joka sai nimensä tölkin sulkijoista.

– Äitini oli meijerin elintarvikelaborantti ja toi ­kotiin tutkimuk­sista jääneet näytteet. Ehkä sen takia minullakin pitää aina olla jääkaapissa maitoa.

Maito on luomua, sillä Niina on vanha hevostyttö, joka haluaa eläimille hyvän kohtelun. Myös ­ruuan kotimaisuus on tärkeää.

– Haluan tukea suomalaisia ja varsinkin lähellä olevia yrittäjiä.

Niina puhuu myös kunnallisten palvelujen, ­kuten kouluruokailun, puolesta. Eikä vain puhu vaan myös toimii. Hän on ollut Vasemmistoliiton kunnanvaltuutettuna.

– Kouluruoka maistui minulle. Kanakeitto ja rieska olivat parasta. Ihmettelin yläasteella mimmejä, jotka eivät syöneet lounaita vaan vetivät karkkia. Nyt vastustan karkki- ja juoma-automaatteja ja haluaisin niiden tilalle koulun tarjoamia terveellisiä välipaloja.

Työ ohittaa syömisen

Niinan keittiössä on lähes aina ­salaattitarpeita, sillä näyttelijä tunnustautuu ikuiseksi painontarkkailijaksi. Vuosi sitten tehty ruokaremontti toi säännöllisen ateriarytmin aamupuuroineen ja välipalarahkoineen, mutta sitä ennen hän ehti kokeilla hullujakin painonpudotusmenetelmiä, kuten 18-vuotiaana Mehiläisen dieettiä.

– Silloin jyystin maustama­tonta ­pakastepinaattia ja yökkäilin. Kuurin teho taisi perustui siihen, että ruoka oli kamalaa.

Nykyisin näyttelijä uskoo proteiinien voimaan ja välttelee hiilareita.

– Pizzat ja pastat eivät kuulu arkeen, leipääkin välttelen. Viikonloppuna päätin Akun kanssa ryhtyä taas karppaamaan. Söimme halloumisalaattia, mutta lapsille lämmitin jääkaapista pizzaa.

Niina myöntää olevansa arkisin laiska kokki. Koska lapset saavat hoitopaikassa päivällisen, perheen aikuisten ei tarvitse huolehtia arki-­iltaisin kuin omasta syömisestään.

– Vaikka ruoka on tärkeää, vielä intohimoisemmin suhtaudun työhöni. Kun uppoudun kirjoittamaan, huomaan joskus kolmelta iltapäivällä, että lounashan meni jo, eikä sitten enää kannata lähteä syömään.

Lomat ja viikonloput ovat eri juttu. Lauantaina perhe nautis­keli kotitekoisilla hodareilla. Myös herkutteluloma Pariisiin on suunnitteilla.

– Ystäville tarjoan kolmen ruoka­lajin aterioita. Syömme esimerkiksi Moskovan-pataa ja juomme Jyrki Sukulan suosittelemaa punaviiniä. Harmi vain, ­etteivät helsinkiläiset ystävät tahdo jaksaa tulla Riihimäelle ­asti.

Sunnuntaiaamuna Niina hellii perhettä paistamalla heille let­tuja – Amerikan tyyliin.

New Yorkin parhaat paikat

"Ulkomaanmatkalle kannattaa tehdä ravintolasuunnitelma. Olin Akun kanssa syksyllä New Yorkissa, ja buukkasimme joka päiväksi ravintolan. Master Chef -voittaja Akseli Herlevi antoi suosituslistan. Varaukset piti tehdä nopeasti netissä Open table -palvelun kautta."

1. Eleven Madison Park. Kolmen Michelin-tähden ravintola tarjoili keiton munankuoressa. Palvelu ja ruoka olivat niin hyviä, että humalluin onnesta.

2. Kin Shop. Inspiroiduin thairavintolan salaattikääröistä niin, että korvasin kotona kaloripitoiset ­tortillaläpyskät salaatinlehdillä.

3. Macao Trading Co. Suosikkini Nykin drinkkibaareista. Kaffir­limetiltä maistuvaa giniä ja ­vihreän teen maustamaa votkaa.


Katso myös resepti: Niina Lahtisen keväinen karppaussalaatti

Juttu on julkaistu Me Naisten numerossa 8/2013.
Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg
Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.