Pehmoista sirkkaruokaa eli Sirkkistä puhtaasti sellaisenaan. Kuvat: Annakaisa Vääräniemi
Pehmoista sirkkaruokaa eli Sirkkistä puhtaasti sellaisenaan. Kuvat: Annakaisa Vääräniemi

Hyönteisallergikot pysyköön kaukana! Kasviproteiinivalmiste Sirkkis saattaa aiheuttaa yllättäviä reaktioita.

”Haju on kuin koiranruuasta.”

”En syö mitään, mikä epäilyttää.”

”Jännä koostumus.”

Näin Me Naisten toimituksessa kuvailtiin uutta sirkkaruokaa, jonka saatiin etukäteen testattavaksi.

Kyse on Sirkkis-kasvisproteiinivalmisteesta. Valmistaja kuvailee sitä muun muassa vaihtoehtona jauhelihalle. Ensisilmäyksellä pakkaus ja sen sisältämä ruoka muistuttaa kasvishyllyissä myytäviä nyhtiksiä ja härkiksiä.

Syyskuun alussa kauppoihin tuleva Sirkkis on kuitenkin kilpailijoitaan hieman kalliimpi. Entis-yhtiön toimitusjohtajan Samuli Taskilan mukaan 250 gramman Sirkkis-paketin hinta tulee olemaan 4,50 euron luokkaa.

Me Naiset testasi grillimaustetun Sirkkiksen, joka on valmiiksi kypsä ja valmis käytettäväksi sellaisenaan esimerkiksi salaateissa, laatikoissa ja pastoissa. Maku ei hirveästi vakuuttanut testiin osallistuneita.

– Maku on erittäin mieto.

– Tämähän ei maistu oikeastaan miltään.

Sirkkiksen koostumus jakaa selvästi osallistujat.

– Joku ’ruisjauholeivitys kohtaa purukumin’ -aromi tässä on. Ihmeellisen kumimainen koostumus. Toisaalta eihän jauhelihaakaan ole tarkoitus syödä paljaaltaan ilman mitään mausteita, joten ehkä arvio on vähän epäreilu, kertoo yksi osallistuja.

– Koostumus on oikeasti kiva! Sellainen pehmeä ja vähän rapeahko, sanoo toinen.

”Sirkasta toivon krispisyyttä ja rapeutta, ei tuollaista pehmoa.”

– En välttämättä arvaisi syöväni sirkkaa, koska rapeus puuttui. Sirkasta toivon krispisyyttä ja rapeutta, ei tuollaista pehmoa. Mieleen tuli jopa, että voisiko ”friteerauksen” sisällä ollakin mato, jota en voisi koskaan syödä, pohtii kolmas.

Kanadalaisia kotisirkkoja

Yksinään lautasella Sirkkis voi helposti näyttää vaikka miltä, jopa suklaakrokantilta tai lihapiirakan jauhoiselta ja pilkotulta kuoriosalta. Sirkat eivät ole silmin havaittavissa, kuten sirkkagranolassa. Onko se sitten hyvä vai paha asia? Yhden testimaistajan mielestä ulkonäkö ja maku tekevät Sirkkiksestä ”tylsän evään”, jota voi silti käyttää vähän samaan tyyliin kuin soijarouhettakin vaikkapa pitsan täytteenä.

Ainesosaluettelo kertoo, että trooppisista kotisirkoista tehdyn jauheen osuus on neljä prosenttia.

Mutta mistä kotisirkat ovat kotoisin?

– Sirkat tulevat Kanadasta, jossa on tällä hetkellä mielestämme paras osaaminen kasvatuksesta. Tavoitteena on siirtyä suomalaiseen sirkkaan, kunhan kasvattajat saavat hommia kehitettyä sen verran, että se on hinnan ja toimitusvarmuuden puolesta mahdollista, Samuli Taskila kertoo Me Naisille.

Muita Sirkkiksen aineosia ovat muun muassa kaurajauho, rypsiöljy, herneproteiini ja soijaproteiini-isolaatti.  Tuote ei sovi keliaakikoille, sillä se sisältää gluteenia. Valmistaja uskoo, että Sirkkiksellä on myös mahdollisuus puskea kansainvälisille markkinoille. Taskilan mielestä tuote on laatuaan ensimmäinen maailmanlaajuisesti.

Pakkauksessa varoitetaan, että hyönteiset voivat aiheuttaa allergisia reaktioita.

Ristiallergia on mahdollinen heillä, jotka ovat allergisia äyriäisille, nilviäisille tai pölypunkeille, kerrotaan Sirkkis-pakkauksessa.
Ristiallergia on mahdollinen heillä, jotka ovat allergisia äyriäisille, nilviäisille tai pölypunkeille, kerrotaan Sirkkis-pakkauksessa.

 

”Menee ehkä hetki tottua”

Pikatestissämme Sirkkis jakaa selvästi mielipiteet. Toisten mielestä jo haju, maku ja ulkonäkö muistuttavat liikaa koiranruokaa. Jopa niin paljon, että he eivät saa yhtäkään suikaletta nieltyä. Anteeksi, mutta onko joku syönyt oikeasti lemmikkiensä ruokaa?

Sitten on myös heitä, jotka pitävät uutuustuotteesta – tai ainakin haluaisivat totutella siihen.

– En olisi huomannut, että tämä on hyönteisruokaa, jos en olisi tiennyt etukäteen.

– Ei kyllä tullut mieleen, että olisin syönyt sirkkoja. Menee ehkä hetki tottua, mutta kyllä voisin oppia tykkäämään tästä

Sirkkis sisältää / 100 grammaa

  • Energia 313 kcal
  • Rasva 19 %
  • Hiilihydraatit 21 g
  • Proteiini 24 %

Kysely

Maistuuko hyönteisruoka?

Meghan Marklelle maistuu niin vihermehu kuin viskikin – hyvän ruuan lisäksi tietysti.

Sussexin herttuatar Meghan on ehtiväinen nainen, kuten toki kuninkaallisen kuuluukin. Maanantaina Kensingtonin palatsi tiedotti, että Meghan on mukana keittokirjaprojektissa, joka tukee lontoolaista yhteisökeittiötä. Meghan on vieraillut islamilaisessa kulttuurikeskuksessa järjestettävässä yhteisökeittiössä jo monta kertaa, ja nyt siellä kokkaavan naisporukan resepteistä on tekeillä keittokirja.

Valitettavasti kirjassa tuskin tulee olemaan Meghanin itsensä kynäilemiä reseptejä. Hätä ei kuitenkaan ole tämän näköinen, sillä Meghan tunnetaan herkkusuuna ja ruokaintoilijana, joka on itse laittanut reseptejään jakoon ennen kuin ryhtyi kuninkaalliseksi.

1. Seksipasta kesäkurpitsasta

Elokuussa suureksi hitiksi nousi kesäkurpitsapasta, jota Meghan oli kuulemma kuvaillut entisessä lifestyle-blogissaan seksikkääksi. Huh! Delish-sivustolle antamassaan haastattelussa Meghan mainosti tuntikausia haudutettavaa pastasoosia seuraavin sanankääntein:

– Kastikkeesta tulee niin kermainen, että voisi vannoa siinä olevan kasoittain voita ja öljyä, mutta siinä on vain kesäkurpitsaa, vettä ja vähän liemikuutiota. 

2. Superfood-kulho

Meghan, joka on kotoisin trendiruuista tunnetusta Kaliforniasta, saattaa aloittaa aamunsa esimerkiksi kauniilla ja herkullisella acai-kulholla. Eyeswoon-blogista on luettavissa Meghanin oma, yksinkertainen ohje acai-kulhoon.

3. Kokonainen kihlauskana

PureWow-sivuston mukaan prinssi Harry kosi Meghania, kun pariskunta oli laittamassa ruokaa – eikä mitä tahansa ruokaa, vaan kokonaista kanaa ruokakirjailija Ina Gartenin tyyliin. Vuonna 1999 julkaistua kanareseptiä voidaan siis kutsua kihlauskanaksi.


4. Kurpitsafondue

Jos Halloween-menusi on vielä epäselvä, ota mallia Meghanista ja kokkaa kurpitsa-fondueta, jonka Meghan nimesi suosikkireseptikseen blogissaan The Tigissä

– En voi kuvitella herkullisempaa tapaa viettää Halloweenia tai mitään muutakaan iltaa, Meghan hekumoi blogissaan.

5. Vanhat kunnon ranskalaiset

Meghan rakastaa ranskalaisia perunoita, mutta haluaa mielellään jakaa ne kavereidensa kanssa – kiintoisaa! Ranskalaisista ja sinisimpukoista lounaaksi hän haaveili Delishin haastattelussa.

Toisaalta Meghan on sanonut The New Potato -sivustolla, että hänen suosikkilounaansa on nizzansalaatti vuohenjuuston, patongin ja roséviinin kera. 

6. Vihermehu

Kuten moni muukin julkimo, myös Meghan uskoo vihermehujen elähdyttävään vaikutukseen. Delishin mukaan Meghan ei kuitenkaan suhtaudu terveysjuomiin erityisen innostuneesti, vaan pitää niitä enemmänkin pakollisena pahana. 


7. Negroni

Mitä juomiin tulee, vihermehu ei suinkaan ole Meghanin lempidrinkki. The New Potato -sivustolla Meghan paljastaa todella rakastavansa viinejä. Cocktaileista hänen suosikkejaan ovat spicy tequila -pohjaiset juomat, negroni ja hyvä skottiviski ilman jäitä.

Täydellistä ruokapäiväänsä kuvaillessaan Meghan mainitsee, että päivä päättyisi negroniin.

Ruokavauva vatsassa

Delishin haastattelussa Meghan kertoo, että pääosin terveellisestä ruokavaliosta huolimatta hänen vatsassaan potkii usein niin kutsuttu ruokavauva, varsinkin, jos lomalla on tullut nautittua paikallisia pastaherkkuja. Meghan on jopa antanut food babylleen nimen: se on Comida.

Comida-mahdollisuutta ei taidettu ottaa huomioon, kun hiljattain juoruttiin, että Meghan odottaisi kuninkaallista vauvaa

Parhaiten pärjäsi sipsi, joka muistutti eniten perinteistä perunalastua.

– Terveellisyys ei saa maistua silloin, kun tekee mieli napostella sipsejä. 

Taas on viikonloppu alkamassa ja jotain tekisi mieli mässytellä illalla telkkarin edessä.  Uskaltaisiko perusperunalastut vaihtaa puolisen vuotta sitten kauppojen hyllyille ilmestyneisiin linssisipseihin vai meneekö ilta pilalle?

Kyllä uskaltaa. 

Me Naisten testiryhmä maisteli kuutta eri uutuussipsiä ja yllättyi positiivisesti. 

Linssisipseissä on 40% vähemmän rasvaa kuin perinteisissä perunalastuissa, mikä kuulostaa samaan aikaan uhalta ja lupaukselta.  

– En yleensä hirveästi tykkää sipseistä, mutta näitä ostaisin. Ja kun perheen teini vetää helposti pussillisen perunalastuja, voisin yrittää ujuttaa hänelle linssiversioita. Saisipa ainakin vähän vähemmän suolaa, kommentoi yksi testaajista.  

”Linssisipsit ovat muuttaneet elämäni täysin.”

– Linssisipsit ovat muuttaneet elämäni täysin. En enää osta normisipsejä ollenkaan. Kun lähdin mökille, ostin näitä Helsingistä mukaan, kun en ollut varma saako uutuuksia mökkikuntani kaupasta, toinen kommentoi Estrellan linssisipsejä, jotka pärjäsivätkin testissä hyvin. 

”Tulee mieleen rapujuhlat ”

Estrellan Linssisipsi Tilli&Ruohosipuli

– Tykkään paljon. Tästä ei tule pahvista jälkimakua, Estrellan sipsiä kehuttiin. 

Linssilastun voimakas tillin maku herätti ihastusta ja toi mieleen Kartanon perunalastujen vastaavan maun. 

”Tästä ei tule pahvista jälkimakua.”

– Jos tykkää tillistä, niin tämä on loistava naksu. Tuo mieleen rapujuhlat, toinen kuvaili.  

Kaiken kaikkiaan sipsiin ihastuttiin, koska se muistutti niin paljon perunalastuja. Samasta syystä sen maku oli myös jollekin liian suolainen.  

SIJOITUS: 2.SIJA

Estrellan Linssisipsi Tilli&Ruohosipuli toi mieleen Kartanon perunalastujen vastaavan maun. 
Estrellan Linssisipsi Tilli&Ruohosipuli toi mieleen Kartanon perunalastujen vastaavan maun. 

”Tämä on kuin vauvojen maissinaksu”

Eat Realin Lentil Chips - Sea Salt

Tässä sipsissä haalea ulkonäkö kohtaa maun, mutta huonolla tavalla.

– Näyttää ankealta. Ja tuntuu kuin pahvia rouskuttaisi, testiryhmä arvioi. 

– Ei maistu miltään, tai jos joltain, niin pikkulasten maissinaksulta, kuvailtiin brittiläisen valmistajan linssisipsiä, jossa mausteena oli käytetty merisuolaa. 

”Tuntuu kuin pahvia rouskuttaisi.”

– Tähän on pistetty norjalaisen kalatehtaan jämät, eräs testaaja luonnehti. 

Jonkun mieleen valjuhko sipsi toi Raffel-perunakierteet. Myötämielisin testaaja arveli, että naksu voisi toimia vahvan dipin kanssa.

SIJOITUS: VIIMEINEN SIJA

Eat Realin Lentil Chips - Sea Salt  -sipsissä haalea ulkonäkö kohtaa haalean maun.
Eat Realin Lentil Chips - Sea Salt -sipsissä haalea ulkonäkö kohtaa haalean maun.

”Maistuu liian terveelliseltä”

Eat Realin Quinoa Chips - Sour Cream & Chives

Kvinoa-jauhoista valmistettu ja ruohosipulilla ja hapankermalla maistettu sipsi herätti testiryhmäläisissä ristiriitaisia kommentteja. Selvää on, että se on testin erikoisin tuote. 

– Nyt on niin omaperäinen maku, että tästä joko tykkää tai sitten ei.

”Tuo mieleen maakellarin.”

– Vähän tunkkainen fiilis. Tuo mieleen maakellarin, kuului tylyin tuomio. 

– Tämä maistuu liian terveelliseltä, mikä ei ole hyvä juttu, jos haluaa syödä sipsejä, arvioitiin naksua myös.

Mutta sai se myös kannattajia. Yksi testaaja jäi heti koukkuun ja sanoi olevansa varma, että voisi kauhoa sipsejä kitaansa loputtomiin.

SIJOITUS: VIIDES ELI TOISEKSI VIIMEINEN

”Rapsakka rakenne, mieto maku”

Eat Realin Hummus Chips - Creamy Dill

Kikherne ei ohittanut linssiä makutestissä eikä kikhernejauhoista valmistettu naksu saanut kiihkeitä puolustajia tai vastustajia. Kaiken kaikkiaan sitä pidettiin toimivana keskivertosipsinä. 

– Kiva rapsakka rakenne, maku ehkä vähän mieto, sipsiä luonnehdittiin. 

– Hyvä dippi voisi tuoda jälkimakua, joku ehdotti. 

SIJOITUS: KOLMONEN

Eat Realin Hummus Chips - Creamy Dill -naksut eivät herättäneet suuria tunteita.
Eat Realin Hummus Chips - Creamy Dill -naksut eivät herättäneet suuria tunteita.

”Ihanan koukuttavia!”

Estrellan Linssisipsi Kermaviili&Sipuli

Tässäpä sipsi, joka kerää pelkästään kehuja ja kiitosta.

– Nämä menevät täydestä! En huomaa mitään eroa perunalastuihin, mutta näiden jälkeen ei ole samalla lailla paha olla.

”En huomaa mitään eroa perunalastuihin.”

–  Eiväthän nämä varmaan terveellisiä ole, mutta haluan uskoa niin.

– Ihanan koukuttavia ja tuntuvat suolaisilta ja epäterveellisiltä, niin kuin sipsien kuuluukin.

SIJOITUS: SELVÄ YKKÖNEN!

Näitä ilman ei kannata lähteä kaupasta viikonlopun viettoon. Estrellan linssisipsit saivat testissä heti faneja.
Näitä ilman ei kannata lähteä kaupasta viikonlopun viettoon. Estrellan linssisipsit saivat testissä heti faneja.

”Nyt on makua”

Eat Realin Quinoa Chips - Sundried Tomato & Roasted Garlic 

Kun kvinoa-jauhot maustetaan valkosipulilla ja tomaatilla, syntyy kivan erilainen sipsi.

– Nyt on makua, testiryhmä kiittää.

Suutuntuma sen sijaan on vähemmän mairitteleva.

– Tulee sellainen olo, että syön koiran raksuja.

SIJOITUS: KESKIKASTIA, NELJÄS SIJA