Pehmoista sirkkaruokaa eli Sirkkistä puhtaasti sellaisenaan. Kuvat: Annakaisa Vääräniemi
Pehmoista sirkkaruokaa eli Sirkkistä puhtaasti sellaisenaan. Kuvat: Annakaisa Vääräniemi

Hyönteisallergikot pysyköön kaukana! Kasviproteiinivalmiste Sirkkis saattaa aiheuttaa yllättäviä reaktioita.

”Haju on kuin koiranruuasta.”

”En syö mitään, mikä epäilyttää.”

”Jännä koostumus.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Näin Me Naisten toimituksessa kuvailtiin uutta sirkkaruokaa, jonka saatiin etukäteen testattavaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kyse on Sirkkis-kasvisproteiinivalmisteesta. Valmistaja kuvailee sitä muun muassa vaihtoehtona jauhelihalle. Ensisilmäyksellä pakkaus ja sen sisältämä ruoka muistuttaa kasvishyllyissä myytäviä nyhtiksiä ja härkiksiä.

Syyskuun alussa kauppoihin tuleva Sirkkis on kuitenkin kilpailijoitaan hieman kalliimpi. Entis-yhtiön toimitusjohtajan Samuli Taskilan mukaan 250 gramman Sirkkis-paketin hinta tulee olemaan 4,50 euron luokkaa.

Me Naiset testasi grillimaustetun Sirkkiksen, joka on valmiiksi kypsä ja valmis käytettäväksi sellaisenaan esimerkiksi salaateissa, laatikoissa ja pastoissa. Maku ei hirveästi vakuuttanut testiin osallistuneita.

– Maku on erittäin mieto.

– Tämähän ei maistu oikeastaan miltään.

Sirkkiksen koostumus jakaa selvästi osallistujat.

– Joku ’ruisjauholeivitys kohtaa purukumin’ -aromi tässä on. Ihmeellisen kumimainen koostumus. Toisaalta eihän jauhelihaakaan ole tarkoitus syödä paljaaltaan ilman mitään mausteita, joten ehkä arvio on vähän epäreilu, kertoo yksi osallistuja.

– Koostumus on oikeasti kiva! Sellainen pehmeä ja vähän rapeahko, sanoo toinen.

”Sirkasta toivon krispisyyttä ja rapeutta, ei tuollaista pehmoa.”

– En välttämättä arvaisi syöväni sirkkaa, koska rapeus puuttui. Sirkasta toivon krispisyyttä ja rapeutta, ei tuollaista pehmoa. Mieleen tuli jopa, että voisiko ”friteerauksen” sisällä ollakin mato, jota en voisi koskaan syödä, pohtii kolmas.

Kanadalaisia kotisirkkoja

Yksinään lautasella Sirkkis voi helposti näyttää vaikka miltä, jopa suklaakrokantilta tai lihapiirakan jauhoiselta ja pilkotulta kuoriosalta. Sirkat eivät ole silmin havaittavissa, kuten sirkkagranolassa. Onko se sitten hyvä vai paha asia? Yhden testimaistajan mielestä ulkonäkö ja maku tekevät Sirkkiksestä ”tylsän evään”, jota voi silti käyttää vähän samaan tyyliin kuin soijarouhettakin vaikkapa pitsan täytteenä.

Ainesosaluettelo kertoo, että trooppisista kotisirkoista tehdyn jauheen osuus on neljä prosenttia.

Mutta mistä kotisirkat ovat kotoisin?

– Sirkat tulevat Kanadasta, jossa on tällä hetkellä mielestämme paras osaaminen kasvatuksesta. Tavoitteena on siirtyä suomalaiseen sirkkaan, kunhan kasvattajat saavat hommia kehitettyä sen verran, että se on hinnan ja toimitusvarmuuden puolesta mahdollista, Samuli Taskila kertoo Me Naisille.

Muita Sirkkiksen aineosia ovat muun muassa kaurajauho, rypsiöljy, herneproteiini ja soijaproteiini-isolaatti.  Tuote ei sovi keliaakikoille, sillä se sisältää gluteenia. Valmistaja uskoo, että Sirkkiksellä on myös mahdollisuus puskea kansainvälisille markkinoille. Taskilan mielestä tuote on laatuaan ensimmäinen maailmanlaajuisesti.

Pakkauksessa varoitetaan, että hyönteiset voivat aiheuttaa allergisia reaktioita.

Ristiallergia on mahdollinen heillä, jotka ovat allergisia äyriäisille, nilviäisille tai pölypunkeille, kerrotaan Sirkkis-pakkauksessa.
Ristiallergia on mahdollinen heillä, jotka ovat allergisia äyriäisille, nilviäisille tai pölypunkeille, kerrotaan Sirkkis-pakkauksessa.

 

”Menee ehkä hetki tottua”

Pikatestissämme Sirkkis jakaa selvästi mielipiteet. Toisten mielestä jo haju, maku ja ulkonäkö muistuttavat liikaa koiranruokaa. Jopa niin paljon, että he eivät saa yhtäkään suikaletta nieltyä. Anteeksi, mutta onko joku syönyt oikeasti lemmikkiensä ruokaa?

Sitten on myös heitä, jotka pitävät uutuustuotteesta – tai ainakin haluaisivat totutella siihen.

– En olisi huomannut, että tämä on hyönteisruokaa, jos en olisi tiennyt etukäteen.

– Ei kyllä tullut mieleen, että olisin syönyt sirkkoja. Menee ehkä hetki tottua, mutta kyllä voisin oppia tykkäämään tästä

Sirkkis sisältää / 100 grammaa

  • Energia 313 kcal
  • Rasva 19 %
  • Hiilihydraatit 21 g
  • Proteiini 24 %

Kysely

Maistuuko hyönteisruoka?

Ei, enkä halua maistaakaan!
Ei, enkä halua maistaakaan!
58.8%
Kyllä
Kyllä
41.1%
Ääniä yhteensä: 34
Sisältö jatkuu mainoksen alla