Tässäkään ei säilytetä ruokaa ihan Marttojen oppien mukaan. Kuva: Shutterstock
Tässäkään ei säilytetä ruokaa ihan Marttojen oppien mukaan. Kuva: Shutterstock

Juusto ja liha kuuluvat tietysti kylmään, mutta... öh... entäs sipulit, leipä ja kananmunat?

Harmaantunut avokado ällöttää, nahistuneesta basilikasta taas ei ole hyötyä kellekään. Marttojen kotitalousneuvoja Arja Hopsu-Neuvonen kertoo, mitä ruokia ei kannata säilyttää kylmässä.

Älä säilytä näitä jääkaapissa:

– Kurkut ja tomaatit – vettyvät ja muuttuvat mauttomiksi.

– Banaani – tummuu ja harmaantuu.

– Munakoiso ja avokado – hedelmäliha harmaantuu. Jos kuitenkin ostat ylikypsän avokadon etkä aio syödä sitä heti, voit pitää sitä hetkellisesti kylmässä.

– Sipulit – eivät tarvitse kylmää, vaikka jotkut uskovatkin, että ne itkettävät vähemmän, jos ne pilkkoo kylmänä. Liian kylmässä sipulit kostuvat ja homehtuvat, valkosipulit taas alkavat versoa.

– Täyssäilykkeet, kuten vauvanruoka ja tonnikala – vasta avattuina jääkaappiin. Pakkauksesta löytyy ohje säilytykseen avauksen jälkeen.

– Oliiviöljy – kovettuu. Huomaa, että säilykkeet saattavat sisältää oliiviöljyä, joka muistuttaa kovettuneena erehdyttävästi hometta.

– Kananmunat – eivät tarvitse kylmäsäilytystä, mutta ei siitä ole haittaakaan.

– Yrtit, kuten basilika ja sitruunamelissa – tummuvat ja nahistuvat.

– Lehtisalaatti. Sen sijaan jäävuorisalaattia ja jääsalaatti taas kuuluvat jääkaappiin.

– Leipä – kuivuu kylmässä. Jos säilytät leipää pakastimessa ennen syömistä, anna sen sulaa hitaasti.

– Katso kaupassa, miten elintarvikkeita säilytetään. Jos ne ovat huoneenlämmössä, säilyvät ne myös kotona niin, Arja Hopsu-Neuvonen vinkkaa.

Jääkaappiin kannattaa hankkia lämpömittari, sillä kaapin sisälläkin lämpötila voi vaihdella. Lukeman pitäisi pysyä joka puolella kaappia aina alle kuuden asteen.

Lue myös:

Oletko sinäkin uusavuton? Tee testi

Voiko viikon vanhaa pizzaa syödä jääkaapista?