Tässäkään ei säilytetä ruokaa ihan Marttojen oppien mukaan. Kuva: Shutterstock
Tässäkään ei säilytetä ruokaa ihan Marttojen oppien mukaan. Kuva: Shutterstock

Juusto ja liha kuuluvat tietysti kylmään, mutta... öh... entäs sipulit, leipä ja kananmunat?

Harmaantunut avokado ällöttää, nahistuneesta basilikasta taas ei ole hyötyä kellekään. Marttojen kotitalousneuvoja Arja Hopsu-Neuvonen kertoo, mitä ruokia ei kannata säilyttää kylmässä.

Älä säilytä näitä jääkaapissa:

– Kurkut ja tomaatit – vettyvät ja muuttuvat mauttomiksi.

– Banaani – tummuu ja harmaantuu.

– Munakoiso ja avokado – hedelmäliha harmaantuu. Jos kuitenkin ostat ylikypsän avokadon etkä aio syödä sitä heti, voit pitää sitä hetkellisesti kylmässä.

– Sipulit – eivät tarvitse kylmää, vaikka jotkut uskovatkin, että ne itkettävät vähemmän, jos ne pilkkoo kylmänä. Liian kylmässä sipulit kostuvat ja homehtuvat, valkosipulit taas alkavat versoa.

– Täyssäilykkeet, kuten vauvanruoka ja tonnikala – vasta avattuina jääkaappiin. Pakkauksesta löytyy ohje säilytykseen avauksen jälkeen.

– Oliiviöljy – kovettuu. Huomaa, että säilykkeet saattavat sisältää oliiviöljyä, joka muistuttaa kovettuneena erehdyttävästi hometta.

– Kananmunat – eivät tarvitse kylmäsäilytystä, mutta ei siitä ole haittaakaan.

– Yrtit, kuten basilika ja sitruunamelissa – tummuvat ja nahistuvat.

– Lehtisalaatti. Sen sijaan jäävuorisalaattia ja jääsalaatti taas kuuluvat jääkaappiin.

– Leipä – kuivuu kylmässä. Jos säilytät leipää pakastimessa ennen syömistä, anna sen sulaa hitaasti.

– Katso kaupassa, miten elintarvikkeita säilytetään. Jos ne ovat huoneenlämmössä, säilyvät ne myös kotona niin, Arja Hopsu-Neuvonen vinkkaa.

Jääkaappiin kannattaa hankkia lämpömittari, sillä kaapin sisälläkin lämpötila voi vaihdella. Lukeman pitäisi pysyä joka puolella kaappia aina alle kuuden asteen.

Lue myös:

Oletko sinäkin uusavuton? Tee testi

Voiko viikon vanhaa pizzaa syödä jääkaapista?

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla cesarsalaattirullilla.

Cesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.