Maistuis varmaan sullekin. Kuva: Shutterstock
Maistuis varmaan sullekin. Kuva: Shutterstock

Ja tietysti myös ohje niiden vastustamiseen.

Kyllä, ruoka voi aiheuttaa riippuvuutta, sen tietää jokainen, joka on koettanut keskeyttää sipsien tai hapankorppujen syömisen ennen kuin tulee paha olo. On ihan tutkittukin, että tietynlaiset ruuat vaikuttavat aivojen palkitsemisjärjestelmään ja saavat haluamaan lisää, ja lisää...

Michiganin yliopistossa selvitettiin kyselytutkimuksella, mitkä ruuat ovat vaikeimmin vastustettavissa. Koehenkilöitä pyydettiin arvioimaan ruokaa asteikolla 1–7 niin, että ykköstä pystyi vastustamaan helpoimmin ja seiskasta tulee vakavasti riippuvaiseksi. Tuloslista on alla – olisitteko arvanneet voittajan?

1. Pizza

Riippuvuuskerroin 4.01

Kolmasosa yhdysvaltalaisista syö kuulemma kolme kertaa viikossa pizzaa. Emmehän me, emmehän? Vai lasketaanko pakastepizza?

2. Suklaa

Riippuvuuskerroin 3.73

Suklaa paitsi aiheuttaa riippuvuutta, myös parantaa muistia, tekee ihmisestä onnellisen ja ratkaisee konflikteja.

3. Perunalastut

Riippuvuuskerroin 3.73

Tasapeli suklaan kanssa. Koetapa syödä viisi perunalastua ja lopettaa sitten.

4. Keksit

Riippuvuuskerroin 3.71

Jenkeissä on kuulemma julkaistu sellainenkin tutkimus, jonka mukaan Oreo-keksit (sikäläiset Dominot) aiheuttivat rotilla yhtä pahan riippuvuuden kuin kokaiini. Kuulostaa vähän epäilyttävältä, mutta jos kekseiksi vaihdettaisiin vadelma-Pimsit niin ehkä sitten?

5. Jäätelö

Riippuvuuskerroin 3.68

Jäätelöpakkaus on toisaalta melkein pakkokin syödä kerralla, koska se sulaa niin helposti. Minkäs teet.

6. Ranskalaiset perunat

Riippuvuuskerroin 3.60

Rapeita, suolaisia, rasvaisia. Eivät ravintoarvoltaan lähelläkään parsakaalia, mutta toisaalta parsakaalin riippuvuuskerroin on varmasti surkea.

7. Juustohampurilainen

Riippuvuuskerroin 3.51

Hetkinen. Miten hampurilaisriippuvuus ilmenee? Niin, ettei pysty lopettamaan juustohampurilaisen syömistä kesken? Miksi pitäisi? Vai niin, että niitä syö peräkkäin monta? Sellaisesta voi tulla tuhoisaa jälkeä.

8. Limsa

Riippuvuuskerroin 3.29

Tämä on kyllä totta! Kun antaa hiilihappojuomalle pikkusormen, sitä alkaa tehdä mieli yhä enemmän. Kraanavesi menettää hohtonsa, limpsaa kuluu yhä enemmän ja kohta ovatkin hampaat seulana.

9. Kakku

Riippuvuuskerroin 3.26

Kakku. Mikä kakku. Hyvän porkkanakakun riippuvuuskerroin on aivan toista luokkaa kuin maustekakun, ja suklaakakku on vielä erikseen. Yhtä kaikki, kakkua on vaikeaa sekä syödä että säästää. Yllättävän moni päättää syödä.

10. Miten lopetan syömisen?

Siinäpä kysymys. Riippuvuutta aiheuttavat ruuat ovat nimittäin juuri niitä, joita ihmisen ei pitäisi syödä. Jenkkitohtori Pamela Peeke neuvookin Huffington Postin artikkelissa ottamaan aikalisän addiktoivan herkun äärellä. Sen aikana ehtii kysyä itseltään kaksi kysymystä:

”Jos aloitan syödä tätä, pystynkö oikeasti lopettamaan?”

”Jos syön tämän, tuleeko syyllinen ja ikävä olo?”

Jos kumpaankin kysymykseen vastaa käsi sydämellä ”kyllä”, tarvitaan huomion harhauttamista muualle. Poistu houkutusten ääreltä, jätä ne ostamatta, jaa ne kavereille, laita ne pakastimeen, syö iso kasa varhaiskaalia herkun sijaan.

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.