Pihlajanmarjasatoa Kainuussa. Kuva: Pekka Fali / Sanoma-arkisto
Pihlajanmarjasatoa Kainuussa. Kuva: Pekka Fali / Sanoma-arkisto

Vuosi 2014 oli pihlajanmarjojen ja nyhtöpossun eli pulled porkin.

Google kertoi tiistaina, mitä reseptejä suomalaiset hakivat kuluneen vuoden 2014 aikana. Kun viime vuosi oli Alexander ja Hanna Gullichsenin kehittämän avokadopastan, tänä vuonna himoitsimme nyhtöpossua. Katso koko lista alla.

1. Pihlajanmarja

Pihlajanmarjoja oli tänä syksynä ennätyksellisen paljon, ja niistä syntyi muun muassa hilloa, mehua ja chutneytä. Yksi ruokasivusto Soppa 365:n vuoden suosikkiresepteistä oli pohjolan kapris, eli etikkaan säilötyt pihlajanmarjat. Lue ohje täältä.

2. Pulled Pork

Nyhtöpossu eli pulled pork saapui katukeittiöstä ravintoloihin. Me Naiset kertoi viime jouluna, kuinka jämäkinkusta sai helposti esimerkiksi vietnamilaisia sämpylöitä täyttävää nyhtöpossua.

3. Red velvet -kakku

Me Naisten ruokatoimittaja Katja Nordlund nimesi jo vuoden 2013 red velvet -kakun vuodeksi. Leipominen on yksi uusista kuumista ruokatrendeistä.

4. Lohimedaljonki

5. Raakakakku

6. Tattikeitto

7. Porkkanaletut

8. Kylmäsavulohipiirakka

9. Helpot muffinit

10. Parhaat mokkapalat

Yksikään tämän vuoden googlatuimmista resepteistä ei löydy viime vuoden listalta. Avokadopastan lisäksi suomalaiset hakivat viime vuonna tietoa muun muassa kaalilaatikosta, makaronilaatikosta, pizzapohjista ja uunilohesta.

Vuoden googlatuimmat reseptit -lista on niin kutsuttu trending-lista. Sen hakusanoja on käytetty suhteellisesti eniten viime vuoteen verrattuna.

Lue myös:

Nämä ovat 10 googlatuinta reseptiä – katso ohjeet!

Juttua muokattu 16.12.2014 klo 13:44. Lisätty maininta trending-listasta.

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg
Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.