Kuppikakut jatkavat ravintolapäivän suosikkileivonnaisina. Kuva: Shutterstock
Kuppikakut jatkavat ravintolapäivän suosikkileivonnaisina. Kuva: Shutterstock

Lauantaina järjestettävän Ravintolapäivän trendeiksi nousevat nyhtöpossu ja kuppikakut. Katso tästä, mistä löydät parhaat herkut.

Huomenna yli 2500 pop up -ravintolaa ympäri maailman avaa ovensa yhdeksi päiväksi jo perinteeksi muodostuneessa Ravintolapäivässä.

Tänä vuonna suosiossa ovat erityisesti pitkään mureaksi kypsytelty pulled pork, erilaiset makeat kakut sekä raakaruoka. Ruokaa on tarjolla maailman jokaisesta kolkasta. Esimerkiksi Martat tarjoilevat kamerunilaista sapuskaa eri puolilla Suomea.

Keräsimme kiinnostavimmat katukuppilat listaan.

Suolaisen nälkään

Picnic@point, Helsinki

Kauniin Seurasaaren kupeessa syödään trendiruokaa. Muodikkaan nyhtöpossun lisäksi menuun kuuluu varhaiskaali-retiisirelissiä, erilaisia majoneeseja, saaristolaisleipää ja seljankukkamehua. Viltin voi levittää vaikkapa rantakallioille.

Seurasaaren silta 1, Avoinna 11–17

Beaufort, Helsinki

Kelluvassa kahvilasta saa herkkuja suoraan purjeveneen kannelta. Saaristolais-smörgåsien lisäksi Beaufort lupaa rentoa seuraa ja hyvää musiikkia. Letkeä ruokajuhla meren rannalla jatkuu pitkälle yöhön.

Kaivopuiston rannassa, Mutteri-kahvilan kohdalla, Avoinna 12–24

Grill Transylvania, Tampere

Tammerkosken varrella voi maistaa romanialaisia perinneruokia. Grillissä tirisevät mici-lihapötköt, jotka tarjoillaan perinteisesti leivän ja sinapin kera. Romanialaisesta keittiöstä on poimittu mukaan myös munakoisosalaatti ja pehmeä paputahna. Pitäjät toivottavat herkuttelijat tervetulleeksi makumatkalle vehreiden laaksojen ja Draculan maahan.

Koskipuisto, Avoinna 11–15

Makean ystäville

Keep young, eat cotton candy, Turku

Jos Turun suunnalla mielii päästä huvipuistotunnelmaan, kannattaa suunnata vaaleanpunaiselle sisäpihalle. Ravintolanpitäjä sanoo ikuisen nuoruuden piilevän valmistamassaan hattarassa.

Kaivokatu 16, Avoinna 12–18

FrozeN2, Helsinki

Omatekoista jäätelöä jäädytetään paikan päällä ruokailijan silmien edessä. Jäädytys tapahtuu nestemäisen typen avulla, ja herkusta lupaillaan pehmeää ja suussasulavaa. Makuvaihtoehtoina ovat aito vanilja, nektariinisorbetti ja tyrni-jogurtti.

Mannerheimintie 5 A, Avoinna 11–18

Pieni vegaanikahvila, Jyväskylä

Vegaanikahvila tarjoaa soijattomia ja gluteenittomia vaihtoehtoja makeannälkään. Kahvin ja teen kanssa voi maistaa esimerkiksi ruusun makuisia kuppikakkuja, taatelikakkua tai kahvilan erikoisuutta, vaaleanpunaista laventelikakkua. Kahviin laitetaan sekaan joko kauramaitoa tai hasselpähkinämaitoa.

Rajakatu 22 A 9, Avoinna 11–15

Erikoiset

Koiraravintola HauHaus, Jyväskylä

Myös eläimet pääsevät herkuttelemaan ravintolapäivänä. Nelijalkaisille on tarjolla esimerkiksi tonnikalapannaria. Ihmisille on myynnissä minttusuklaisia kuppikakkuja. Ravintolan tuotto menee Espanjan kodittomille koirille.

Aatoksenkadun koirapuisto, Avoinna 11–15

Naavatien takapiharavintola, Kajaani

Ravintola tarjoaa pula-ajan ruokaa. Niukkuuden ajoilta listalle on lainattu "jokin juurespitoinen soppa", kotitekoinen näkkileipä, tekovoi sekä puolukkavelli.

Naavatie 10, Avoinna 11–15

Kaikki ravintolat selattavissa Restaurant Day -sovelluksella tai osoitteessa www.restaurantday.org

 Lue myös:

Oletko edari vai poka? Pikaopas ravintolakieleen

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.