Kuppikakut jatkavat ravintolapäivän suosikkileivonnaisina. Kuva: Shutterstock
Kuppikakut jatkavat ravintolapäivän suosikkileivonnaisina. Kuva: Shutterstock

Lauantaina järjestettävän Ravintolapäivän trendeiksi nousevat nyhtöpossu ja kuppikakut. Katso tästä, mistä löydät parhaat herkut.

Huomenna yli 2500 pop up -ravintolaa ympäri maailman avaa ovensa yhdeksi päiväksi jo perinteeksi muodostuneessa Ravintolapäivässä.

Tänä vuonna suosiossa ovat erityisesti pitkään mureaksi kypsytelty pulled pork, erilaiset makeat kakut sekä raakaruoka. Ruokaa on tarjolla maailman jokaisesta kolkasta. Esimerkiksi Martat tarjoilevat kamerunilaista sapuskaa eri puolilla Suomea.

Keräsimme kiinnostavimmat katukuppilat listaan.

Suolaisen nälkään

Picnic@point, Helsinki

Kauniin Seurasaaren kupeessa syödään trendiruokaa. Muodikkaan nyhtöpossun lisäksi menuun kuuluu varhaiskaali-retiisirelissiä, erilaisia majoneeseja, saaristolaisleipää ja seljankukkamehua. Viltin voi levittää vaikkapa rantakallioille.

Seurasaaren silta 1, Avoinna 11–17

Beaufort, Helsinki

Kelluvassa kahvilasta saa herkkuja suoraan purjeveneen kannelta. Saaristolais-smörgåsien lisäksi Beaufort lupaa rentoa seuraa ja hyvää musiikkia. Letkeä ruokajuhla meren rannalla jatkuu pitkälle yöhön.

Kaivopuiston rannassa, Mutteri-kahvilan kohdalla, Avoinna 12–24

Grill Transylvania, Tampere

Tammerkosken varrella voi maistaa romanialaisia perinneruokia. Grillissä tirisevät mici-lihapötköt, jotka tarjoillaan perinteisesti leivän ja sinapin kera. Romanialaisesta keittiöstä on poimittu mukaan myös munakoisosalaatti ja pehmeä paputahna. Pitäjät toivottavat herkuttelijat tervetulleeksi makumatkalle vehreiden laaksojen ja Draculan maahan.

Koskipuisto, Avoinna 11–15

Makean ystäville

Keep young, eat cotton candy, Turku

Jos Turun suunnalla mielii päästä huvipuistotunnelmaan, kannattaa suunnata vaaleanpunaiselle sisäpihalle. Ravintolanpitäjä sanoo ikuisen nuoruuden piilevän valmistamassaan hattarassa.

Kaivokatu 16, Avoinna 12–18

FrozeN2, Helsinki

Omatekoista jäätelöä jäädytetään paikan päällä ruokailijan silmien edessä. Jäädytys tapahtuu nestemäisen typen avulla, ja herkusta lupaillaan pehmeää ja suussasulavaa. Makuvaihtoehtoina ovat aito vanilja, nektariinisorbetti ja tyrni-jogurtti.

Mannerheimintie 5 A, Avoinna 11–18

Pieni vegaanikahvila, Jyväskylä

Vegaanikahvila tarjoaa soijattomia ja gluteenittomia vaihtoehtoja makeannälkään. Kahvin ja teen kanssa voi maistaa esimerkiksi ruusun makuisia kuppikakkuja, taatelikakkua tai kahvilan erikoisuutta, vaaleanpunaista laventelikakkua. Kahviin laitetaan sekaan joko kauramaitoa tai hasselpähkinämaitoa.

Rajakatu 22 A 9, Avoinna 11–15

Erikoiset

Koiraravintola HauHaus, Jyväskylä

Myös eläimet pääsevät herkuttelemaan ravintolapäivänä. Nelijalkaisille on tarjolla esimerkiksi tonnikalapannaria. Ihmisille on myynnissä minttusuklaisia kuppikakkuja. Ravintolan tuotto menee Espanjan kodittomille koirille.

Aatoksenkadun koirapuisto, Avoinna 11–15

Naavatien takapiharavintola, Kajaani

Ravintola tarjoaa pula-ajan ruokaa. Niukkuuden ajoilta listalle on lainattu "jokin juurespitoinen soppa", kotitekoinen näkkileipä, tekovoi sekä puolukkavelli.

Naavatie 10, Avoinna 11–15

Kaikki ravintolat selattavissa Restaurant Day -sovelluksella tai osoitteessa www.restaurantday.org

 Lue myös:

Oletko edari vai poka? Pikaopas ravintolakieleen

Parsakausi on täällä! Kokosimme vinkit, joiden avulla et voi epäonnistua sen valmistamisessa.

  1. Paista, älä keitä! Klassisin tapa parsan valmistukseen on keittäminen. Keittömällä parsatangoista tulee kuitenkin helposti ylikypsiä lölleröitä. Siksi parsat kannattaa valmistaa uunissa. Paista parsoja 175 asteessa 10 minuuttia. Silloin parsat pysyvät napakoina eivätkä löllähdä.
  2. Tarkkana kaupassa! Valitse puntti, jossa on ehjät kiinteät nuput ja sileät varret. Ryppyvartiset kannattaa jättää kauppaan. Ulkomaisen parsan kausi on huhti-toukokuussa, mutta suomalainen parsa kypsyy vasta toukokuun lopulla tai kesäkuun alussa.
  3. Parsoja ei ole pakko kuoria. Etenkin ohuet, tuoreet parsat voi hyvin syödä kuorineen. Oikein paksun varren voi halutessaan toki kuoria. Parhaiten parsojen kuorimiseen soveltuu liikkuvateräinen kuorimaveitsi, joka irrottaa kuoren ohuelti.
  4. Napsauta varsi poikki! Parsan alaosa on puumainen eikä sitä ole mukava saada lautaselle. Helpoiten käsittelet parsan tarttumalla kiinni varren lopusta ja puolivälistä ja taittamalla vartta. Varsi katkeaa luonnostaan oikeasta kohtaa.
  5. Parsa sopii ihan sellaisenaan hyvin kevyen aterian lisukkeeksi. Tämä kasvis on keventäjän ystävä. Parsassa on vähän kaloreita, vain noin 30 kilokaloria sadassa grammassa.
  6. Mitä juotavaksi? Valitse parsan seuraksi rapsakka riesling tai hedelmäinen sauvignon blanc. Kuiva, hapokas ja sitruksinen viini imartelee parsaruokia. Dr. Loosen Wehlener Riesling (12,98 € / 0,375 l) on keskitäyteläinen kuiva valkoviini, joka sopii niin kalan kuin parsankin parhaaksi kaveriksi. Brancott Estate Flight Sauvignon Blanc (11,60 €/ 0,75 l) on mainio yleisviini, joka käy paitsi parsan painikkeeksi myös kala- ja äyriäisruokien kera tai ihan vain aperitiivina.

Kaksi nopeaa parsaherkkua

  • Pekoniparsa: Taita puumainen varsi pois. Kääri parsa pekoniin ja paista pannulla rapeaksi. Tarjoile sellaisenaan tai salaattipedillä.
  • Pikalastut: Katkaise varsi pois ja siivuta parsa kuorimaveitsellä lastuiksi. Mausta sitruunalla, balsamico-siirapilla ja mantelilastuilla.

Pekoniin kääritty parsa on täyttävä kevätklassikko.
Pekoniin kääritty parsa on täyttävä kevätklassikko.

Voit tehdä kaikki smoothien kerrokset valmiiksi jääkaappiin jo edeltävänä iltana.

Vadelma-suklaasmoothie

4 annosta

Valmistusaika 20 min

Kookos-suklaakerros

2 dl kookosmaitoa

4 rkl chia-siemeniä

2 rkl kaakaojauhetta

1 rkl hunajaa

Banaani-suklaakerros

2 banaania

100 g tummaa suklaata

3 dl kauramaitoa

Vadelmakerros

200 g vadelmia

2 rkl hunajaa

  1. Valmista ensin kookos-suklaakerros. Sekoita kulhossa kookosmaito, chia-siemenet, kaakaojauhe ja hunaja. 
  2. Sulata vadelmat. Jos ne ovat ulkomaisia, keitä ne. Lisää hunaja.
  3. Kuori ja paloittele banaanit. Rouhi suklaa. Soseuta banaani, suklaa ja kauramaito tasaiseksi sauvasekoittimella.
  4. Kokoa smoothie kerroksittain ja tarjoa heti.