Poimi pakastealtaasta helppo ratkaisu jälkkäripöytään.

1. Helppo klassikko

Mutakakku on pakastejälkiruokien klassikko. Se sopii arki-illan kyläviemiseksi tai hienompaankin tilaisuuteen, kun tuunaat sen kermavaahdolla ja mansikoilla. Useamman kakun voi koota näyttäväksi kerrosjälkkäriksi. Frödinge Mud Cake 3,69 € / 400 g

 


 

2. Fiini ranskalainen

Macaronit ovat helppo pakastettu jälkiruoka, sillä ne sulavat todella nopeasti. Voit sulattaa makean nälkään vaikka pari pikkuleipää kerrallaan. Ne pehmenevät huoneen lämmössä valmiiksi sillä välin, kun kahvi tippuu. Nämä sopivat myös keliaakikolle! Pirkka Parhaat macaron 12 kpl / 7,20 €

 


 

3. Ihan kuin aito

Pakastepullat ovat usein tylyjä, mutta sydänmunkki mukavan aidon oloinen. Voit sokeroida sen perinteisesti kidesokerilla tai hakea vaihtelua tomusokerista. Juhlavaksi sen voi tuunata puolittamalla ja sipaisemalla sisään Nutellaa ja mansikoita. Kotiuuni Vadelmasydän -munkki 8 kpl / 3,59 €

 


 

4. Omenapiirakan kaveriksi

Kaupan herkullisin vaniljajäätelö on kotimaisen Jymyn. Se maistuu aidon kermaiselle ja käy esimerkiksi piirakoiden tai lämpimän suklaakakun kanssa. Muut Jymy-maut sopivat herkutteluun myös sellaisenaan. Jymy vanilja 0,5 l / 5,89 €

 


 

5. Italia-fiilistä

Vihreä pistaasijäätelö on hienostunut jätskivalinta. Pyöräytä pallo lasiseen kulhoon, koristele pähkinärouheella ja tarjoa. Vieraasi innostuvat varmasti. Pappagallo pistaasi 0,5 l / 5,95 €

 


 

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg
Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.