Twister, päärynä-Lipsi, Ässä Mix, Amppari ja vadelma-Lipsi maistuvat makealta elämältä.
Twister, päärynä-Lipsi, Ässä Mix, Amppari ja vadelma-Lipsi maistuvat makealta elämältä.

Muistoja lapsuudesta, raikkautta ja makeutta. Yllättävän moni mehujää sopii aikuiseenkin makuun. Mutta mikä mehujää voittikaan toimituksen lahjomattoman testin?

Raikasta raitaa

 "Raikas klassikko, jonka tuo mieleen kesän lämpimät päivät. Ei ole liian makea aikuisellekaan. Ei muutu vetiseksi vaan on aavistuksen sulaneena täyteläisen sorbettimainen."

Pirkka Amppari mansikka-, sitruuna-, ja appelsiinijuomajää, 83 g, 0,59 e.

4,5/5 pistettä

Imelää karkkipurkkaa

"Onko tämä karkkipurkka vai mehujää? Imelä purkantuoksu ei ole se, mitä mehujäältä odottaisi. Kirkkaanpinkki väri sen sijaan houkuttelee imaisemaan. Maku on ennalta-arvattava: överimakea ja hieman tunkkainen. Mehujää ei tuo toivottua hellepäivän pelastavaa raikasta fiilistä, vaan veden jano iskee jo ensimetreillä. Tämä on oiva valita niille, jotka rakastavat Hubbabubba-purkkaa ja pinkkiä väriä."

Calippo bubbelgum flavour -limonadijää, 105 g, 1,05 e.

2/5 pistettä

Peruslimsan ystävälle

"Yllätys, yllätys! Tämähän maistuu aivan appelsiini-Jaffalta. No, sitähän tässä odotettiinkin, joten makunautinto on täydellinen. Peruslimsan ystävän valinta. Ei kikkailua, ei pettymyksiä."

Hartwall Jaffa limonadijää, 70 g, 0,98 e.

5/5 pistettä

TESTIN VOITTAJA!

Lapsuuden maku

"Päärynälipsi. Lapsuuden kesä nousee muistojen merestä. Päärynäinen, sopivan makea. Oikein hyvä. Varmasti terveellinen, koska jos tämän sulattaisi, siitä tulisi flavonoidikas vihersmoothie."

Lipsi päärynä -limonadijää, Ingman, 70 g, 0,79 e.

4/5 pistettä

Ihanasti ysäri

"Lipsi! Vadelman ysärihenkinen kääre on hyvin synkassa itse tuotteen kanssa: pinkkiä, makeaa ja helposti tahmaavaa – eli konstailematonta lutkutusjäätä. Lipsin valitsee se, jonka suu kaipaa makeaa enemmän kuin raikkautta."

Lipsi vadelma -limonadijää, Ingman, 70 g, 0,79 e.

4/5 pistettä

Makea suun jäädyttäjä

"Maistuu ensin öllömakealle, mutta suun jäätyessä maku muuttuu paremmaksi. Hieman teollinen mansikka-aromi, mutta loppujen lopuksi hyvä maku-kalorisuhde! Voisin syödä toistekin kuumana kesäpäivänä."

Pingviini -mansikanmakuinen limonadijää, 55 g, 0,78 e.

3/5 pistettä

 Lapsen mieleen

"Tämä on yksi kaikkien aikojen suosikkimehujäistäni! Makuyhdistelmä toimii hyvin. On aika makea, joten ehkä enemmän lasten kuin aikuisten makuun. Hiukan jää äklö olo makeuden ja suuren koon takia."

Pirkka Murkku sitruuna-, appelsiini-, ja kolajuomajää, 83 g, 0,59e.

4/5 pistettä

Pehmeä sitruunayllätys

"Raikas, ei liian makea ja juuri sopivan kokoinen. Erimakuiset kerrokset lomittuvat mukavasti suussa, rakenne pehmeähkö ja helposti syötävä. Sitruuna tulee läpi lopussa aika voimakkaana, siitä pieni miinus. Koko puikossa vain 70 kaloria ja valmistuksessa on käytetty vain luontaisia väriaineita ja aromeja. Tiedoksi allergisille: ainesosissa mainitaan maito."

Twister ananas-sitruuna-, mansikka-sitruuna- ja limenmakuinen mehujää, 72 g, 0,99 e.

4,5/5 pistettä

Kuin kylmää muumilimpparia

"Vadelmalimonadilta maistuva mehujää tuo mieleen lapsuuden muumilimpparin. Alussa puikko maistuu juuri sopivan makealta, mutta lopussa sokerisuus alkaa olla vähän liikaa. Onneksi puikko on melko pieni. Maku ei ole mitenkään erityisen persoonallinen."

Pingviini vadelman makuinen limonadijää, 55 g, 0,78 e.

3/5 pistettä

Karkkipussi jääpuikkona

"Ässämix-karkkipussista tutun hedelmäkarkin ja salmiakin herkullinen ja makea yhdistelmä raikkaana mehujääversiona. Ehkä vähän liiankin kookas mehujääksi – vaatii nopeaa toimintaa, ettei sula sormille."

Ässä Mix appelsiinin-, päärynän- ja salmiakinmakuinen limonadijää, 90 g, 1,55 e.

4/5 pistettä

Lyö ruokaseurasi ällikällä ja kruunaa ateria jälkiruualla, jollaisen voisi valmistaa trendiravintolan huippukokkikin.

Ruskistettu voi on ollut kokkien salainen ase jo jonkin aikaa. Ruskistamalla voihin saa vastustamattoman ihanan, pähkinäisen maun.

Porvoon jäätelötehdas maustoi ruskistetulla voilla jäätelönsä, ja huippukokki Jouni Toivanen lorauttaa sitä mokkapaloihin.

Lakumutakakku ruskistetusta voista

10 annosta

40 min

200 g tummaa suklaata

200 g voita

4 huoneenlämpöistä munaa

2 dl sokeria

2 ½ dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

1 ½ rkl lakritsijuurijauhetta

1. Kuumenna uuni 200 asteeseen.

2. Sulata suklaa miedolla lämmöllä, anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

3. Sulata voi kattilassa tai pannulla. Kuumenna sekoitellen noin viiden minuutin ajan, kunnes voi vaahtoaa, muuttuu ruskeaksi ja tuoksuu pähkinäiselle. Varo, ettei se pala. Siirrä sivuun ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi.

4. Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi.

5. Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe ja lakritsijuurijauhe. Sekoita muna-sokeri-vaahto, voi ja suklaa varovasti käännellen. Siivilöi joukkoon kuivat aineet.

6. Kaada taikina voideltuun vuokaan ja paista uunin alatasolla noin 15 minuuttia. Kakku saa jäädä kosteaksi. Tarjoa kermavaahdon tai jäätelön kera.

 

Matcha-kookosjäde

12 annosta

15 min

1 prk kondensoitua maitoa

3 dl kuohukermaa

1 1/2 rkl matcha-jauhetta

½ vaniljatanko

2 dl kookoskermaa, jossa on rasvaa 24 %

½ sitruunan mehu

Päälle

Kookoslastuja/-hiutaleita

1. Viilennä kondensoitu maito, kuohukerma ja kookoskerma jääkaapissa. Vatkaa kondensoitu maito, kuohukerma ja matcha-jauhe keskenään kuohkeaksi vaahdoksi. Tämä vie noin viisi minuuttia. Matcha liukenee joukkoon pikkuhiljaa.

2. Halkaise vaniljatanko ja kaavi puolikkaan siemenet joukkoon.

3. Valuta kookoskermasta neste pois ja vatkaa jäljelle jäävä tiivis osa kuohkeaksi vaahdoksi. Kääntele muuhun massaan. Purista joukkoon sitruunan mehu. Sekoita varovasti.

4. Pakasta noin neljän tunnin ajan. Massaa ei tarvitse sekoittaa välillä.

5. Koristele kookoslastuilla tai hiutaleilla.

Suomalaiset ovat aina rakastaneet jäätelöä, joten jäätelöinnostus on meille erityisen tervetullut trendi. Muutamassa vuodessa on syntynyt monia uusia, pieniä artesaanijäätelömerkkejä. Huippuravintoloiden jäätelöissä maistuvat villit yhdistelmät kuten vaikkapa suola ja pippuri. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Suomalaiset ovat aina rakastaneet jäätelöä, joten jäätelöinnostus on meille erityisen tervetullut trendi. Muutamassa vuodessa on syntynyt monia uusia, pieniä artesaanijäätelömerkkejä. Huippuravintoloiden jäätelöissä maistuvat villit yhdistelmät kuten vaikkapa suola ja pippuri. Kuva: Tuomas Kolehmainen

 

Mustaherukka-seljankukkamalja

6 annosta

25 min+hyytyminen

4 dl mustaherukoita

2 dl vispautuvaa soijapohjaista valmistetta (Alpro)

2 dl maustamatonta soijajugurttia (tai soijarahkaa)

1 tl vaniljasokeria

½ dl sokeria

4 rkl seljankukkamehutiivistettä

1 rkl sitruunamehua

½ dl vaahterasiirappia

1 ps vegegeliä eli vegaanista liivatetta (Dr. Oetker)

Päälle

3 dl mustaherukoita

1 dl seljankukkamehutiivistettä

1 ps vegegeliä

1. Mittaa mustaherukat kuuden korkean lasin pohjalle. Vatkaa soijavalmiste vaahdoksi. Sekoita jugurttiin, mausta sokereilla.

2. Mittaa kattilaan mehutiiviste, sitruunamehu ja vaahterasiirappi. Kiehauta ja sekoita vegegel joukkoon. Hämmennä, kunnes neste muuttuu jälleen kirkkaaksi. Anna hieman jäähtyä ja sekoita jugurttitäytteen joukkoon. Kaada laseihin marjojen päälle. Anna hyytyä jääkaapissa noin kaksi tuntia.

3. Soseuta mustaherukat sauvasekoittimella. Kiehauta mehutiiviste kattilassa ja sekoita vegegel joukkoon. Hämmennä, kunnes neste muuttuu jälleen kirkkaaksi. Anna hieman jäähtyä ja sekoita marjasoseen joukkoon.

4. Lusikoi sose laseihin. Anna hyytyä toiset kaksi tuntia ennen tarjoamista. Koristele syötävillä kukilla.

Koristele annos syötävillä ja olet trendien aallonharjalla. Kukkatrendi on villinnyt myös ravintolat. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Koristele annos syötävillä ja olet trendien aallonharjalla. Kukkatrendi on villinnyt myös ravintolat. Kuva: Tuomas Kolehmainen

 

Palsternakka-omenahyve

6 annosta

45 min

200 g palsternakkaa

300 g omenaa

1 rkl sitruunamehua

1 tl kanelia

Muruseos

1 dl kaurahiutaleita

½ dl mantelirouhetta

1 rkl ruokosokeria

2 rkl voita

1 tl kanelia

Lisäksi

2 dl sokeria

1. Kuori palsternakka ja leikkaa siitä hyvin ohuita lastuja mandoliinilla. Kuori ja lohko omenat. Nosta palsternakkalastut ja omenalohkot kulhoon ja purista sitruunamehua päälle. Kääntele kaneli joukkoon.

2. Valmista muruseos. Paahda kaurahiutaleita ja mantelirouhetta kuivassa, kuumassa pannussa viisi minuuttia. Lisää sokeri, voi ja kaneli ja pyöräytä, kunnes voi sulaa. Kääntele muutaman minuutin ajan. Siirrä sivuun.

3. Mittaa sokeri paistinpannulle ja anna sen hieman sulaa. Kumoa omena- ja palsternakkalastut pannulle ja pyörittele kovalla lämmöllä noin viisi minuuttia, kunnes lastut pehmenevät ja neste haihtuu.

4. Tarjoa muruseoksen ja vaniljakastikkeen kanssa.

Juureksien paikka ei ole enää vain sosekeitoissa vaan ne sopivat myös jälkiruokiin. Kasvisten monipuolinen käyttö on nyt huippuravintoloiden, kuten helsinkiläisten Grönin, Oran ja Askin, ylpeys. Kuva: Tuomas Kolehmainen
Juureksien paikka ei ole enää vain sosekeitoissa vaan ne sopivat myös jälkiruokiin. Kasvisten monipuolinen käyttö on nyt huippuravintoloiden, kuten helsinkiläisten Grönin, Oran ja Askin, ylpeys. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Sienten paistaminen mikrossa – ehdottomasti enemmän mahdollisuus kuin uhka.

Näin sienestyskaudella saa kuulla villejä tarinoista kavereiden kavereista, jotka katoavat päiväkausiksi metsiin ja saapuvat sitten sieltä kotiin vain pakastaakseen tatteja kokonaisina.

Periaatteessa sekin säilöntäkeino on mahdollinen, mutta kokonaiset sienet vievät runsaasti tilaa eivätkä välttämättä jäädy kotipakastimessa tarpeeksi nopeasti verrattuna viipaleina pakastettuihin tai pannulla kokoon paistettuihin sieniin.

Netin keskustelupalstat paljastavat, että sienten säilömiseen on olemassa kätevämpikin keino: mikroaaltouuni.

Viime vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan sienten ravintoarvot säilyvät parhaiten, kun ne valmistaa nimenomaan grillissä tai mikroaaltouunissa.

Myös Marttojen kehittämispäällikkö Arja Hopsu-Neuvonen sanoo, että sienet voi paistaa kokoon yhtä lailla mikrossa kuin paistinpannullakin, kunhan kyse on sienistä, jotka soveltuvat sellaisenaan paistettaviksi.

– Sienissä on paljon vettä, ja mikro laittaa vesimolekyylit liikkeelle. Kun sienet kuumentaa ilman kupua, neste pääsee haihtumaan.

Sieniruuan voisi tehdä mikrossa vaikka alusta loppuun, mutta käytännössä se voi olla hankalaa. Testasimme, kuinka nopeasti kantarellit saa esivalmisteltua mikroaaltouunissa.

1. Puhdistus ja paloittelu

Arja Hopsu-Neuvonen ei ollut itse vielä ehtinyt testata sienten paistamista mikrossa, mutta kehotti pilkkomaan sienet ja käsittelemään pieniä määriä kerrallaan. Tältä testisienet näyttivät ennen mikroon päätymistään.

2. Kuumentaminen

Kuumensimme sieniä täydellä teholla (900 W) 30 sekuntia kerrallaan. Alle minuutissa sienistä alkoi kuulua sihinää, ja minuutissa ne olivat kuumentuneet jo selvästi.

3. Kasaan paistaminen

Seuraavien puoliminuuttisten aikana sienistä alkoi irrota nestettä ja ne alkoivat mennä hieman kasaan. Sekoitimme sieniä varmuuden vuoksi pariin otteeseen lusikalla, jotta ne kuumentuvat tasaisesti.

4. Valmis satsi

Kahden ja puolen minuutin kuumennuksen jälkeen sienet olivat menettäneet kokoaan selvästi ja vaikuttivat valmiilta joko pakastettaviksi tai ruuanlaittoon. Lautasen pohjalle ei jäänyt juurikaan nestettä, mutta jos olisi jäänyt, se kannattaisi ottaa talteen ja käyttää.

Lopputulos

Toimii kuin junan vessa! Mikrossa sienet paistuivat nopeasti ja rakennekin vaikutti pysyvän hyvänä – ne eivät esimerkiksi muuttuneet sitkeiksi. Sienet olivat hetkessä valmiita pakastettaviksi. Ne eivät menneet ehkä ihan niin paljon kasaan kuin pitkään pannulla paistaessa, mikä on ehkä hyväkin juttu. Pannulla sieniä saattaa tulla käristettyä vahingossa liiankin pitkään, vaikka riittäisi, että suurin osa nesteestä haihtuu.