Kaupan valmistomaattikastike saattaa sisältää paljon piilosokeria. Kuva Shutterstock
Kaupan valmistomaattikastike saattaa sisältää paljon piilosokeria. Kuva Shutterstock

Ruokakaupassa kannattaa olla tarkkana jogurtin, tomaattikastikkeen ja leivän kanssa.

Syömme liikaa sokeria, älähtää World Health Organisation. Aiemmat, vuodelta 2002 olevat ohjeet neuvoivat, että päivän kalorimäärästä korkeintaan 10 prosenttia tulisi muodostua sokerista.

Nyt suositus putoaa puolella, sillä WHO ehdottaa, että ruokavaliossa saisi olla sokeria enää alle viisi prosenttia päivittäin.

Makeiden herkkujen lisäksi sokerin vähentäminen päivän aikana onnistuu, kun tunnistaa ruoistaan piilosokerit. BBC on listannut viisi perusruokaa, joista sokeria löytyy yllättävän paljon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1. Jogurtti

Vaikka jogurtti mainostaisi olevansa rasvatonta, saattaa 150 gramman purkki sisältää sokeria jopa 20 grammaa eli viiden teelusikallisen verran. Ruokakaupan kylmäosastolla kannattaakin syynätä pikkupräntit tarkkaan ennen ostopäätöstä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

 2. Tomaattipohjainen pastakastike

Kaupan valmisruoat ovat usein yllättäviä sokeripommeja. 150 gramman tomaattipohjaisessa pastakastikkeessa voi olla jopa 13 grammaa sokeria, siis noin kolmen teelusikallisen verran.

 3. Coleslaw-kaalisalaatti

Vaikka kaali on laihduttajille tuttu ruoka, ei siitä valmistettua amerikkalaista coleslaw-salaattia kannata puputtaa suuria määriä. Resepti sisältää paljon majoneesia, joka puolestaan sisältää sokeria. Pari ruokalusikallista coleslaw'ta sisältää pari teelusikallista sokeria.

4. Vitamiinivedet

Vesi on terveysjuomaa parhaimmillaan, mutta siitä jalostetut vitamiinivedet voivat olla yllättäviä sokerisyöppöjä. Puolen litran pullo voi pahimmillaan sisältää piilosokereita 15 gramman verran, siis neljä teelusikallista.

5. Leipä

Yksittäinen leipäpala saattaa sisältää kolmekin grammaa sokeria. Vaikka leipä maistuu happamalta, se ei tarkoita, etteikö sokeria olisi. Sokeria muodostuu leivontaprosessin yhteydessä, mutta usein sitä myös lisätään taikinan sekaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla