Radiojuontaja Sami Kuronen hurmaa herkuillaan niin kaverit kuin naapuritkin. Parhaat reseptit päätyvät blogiin.

Seitsemän vuotta sitten radiojuontaja Sami Kuronen ei osannut laittaa ruokaa. Hän tyytyi seuraamaan, kun keittiömestarina työskentelevä pikkuveli kokkasi.

– Tajusin, että voisin tehdä jotain, enkä aina vaan katsoa vierestä, Sami muistelee.

Nyt keittiössä häärää mies, jolla on oma ruokablogi ja keittokirjoja pursuava kirjahylly. Kurosen keittiö on pieni, mutta hyvässä järjestyksessä ja siisti.

– Ei täällä aina ole näin siistiä. Kun kokkaamme 5-vuotiaan tyttäreni kanssa, sotku on melkoinen. Päätämme ruokalistan yhdessä, mutta lihapullat ja kalakeitto ovat neidin suosikkeja.

Samin rivitaloasunnossa on joka toinen viikko hiljaista, kun tytär on äitinsä luona. Silloin Sami ei viitsi kokkailla, vaan hän käy ulkona syömässä tai hakee pizzan. Salainen pahe on kuulemma marketin grillattu porsaankylki. Paikalle ei kuitenkaan tarvita kuin yksi syöjä lisää, niin Sami innostuu kokkaamaan. Ruuista saavat nauttia tyttöystävä ja kaveriporukka.

– Parhaille kavereilleni kokkaan rohkeasti uusia ruokia. Haluan kokeilla erilaisia reseptejä ja ideoita. Ei haittaa, vaikka epäonnistuisin. Voin luottaa, etteivät kaverit lähde lätkimään, Sami nauraa.

Kaveripiirin ulkopuolisia hän ei kuitenkaan halua käyttää koekaniineina.

– Kun teen jollekin ruokaa ensimmäistä kertaa ja haluan tehdä vaikutuksen, valmistan jotain tuttua, jotta tiedän, että se onnistuu varmasti! Parhaat vakioreseptit päätyvät Samin Pop Chef -blogiin. Idea blogin perustamiseen tuli Samin pomolta, kun mies aloitti työt Suomipopilla.

– Blogissa julkaisen reseptit, jotka olen todennut hemmetin hyviksi. En julkaise mitään, mistä en ole täysin varma.

Suosituimmiksi resepteiksi ovat nousseet pulled pork ja porsaan ribsit. Ribsien ohjetta kysytään kuulemma uudestaan ja uudestaan. Myös browniet ovat maistuneet monille.

– Tein näitä ensimmäistä kertaa ollessani hoitovapaalla. Päätin kutsua talon muut kotirouvat kahville, ja halusin tehdä jotain, jolla hurmaan kaikki.

Browniet sulattivat myös tuomareiden sydämet Haasta Hans -ohjelmassa, jossa Sami ja kollega Anni Hautala kokkasivat yhdessä. Samin mukaan Hans Välimäki tuli myöhemmin kertomaan, ettei osaisi tehdä yhtä hyviä brownieta kuin hän.

Veli Pasi Kuronen on Samin luottoapuri ruuanlaitossa.

– Kun keittiössä tulee tiukka paikka, pirautan velipojalle ja kysyn apua.

Osa Samin luottoresepteistä on saatu veljeltä, kuten tässä jutussa mukana olevan saaristolaisleivän ohje.

– Taikinan tekee hetkessä ilman vaivaamista tai muuta. Leipä on niin hyvää, että teen sitä joululahjaksi kavereille.

Samin kokkausbiisi: Don Henley, the Boys of Summer

Kokkauskaveri Anni Hautala

”Kokkaaminen Samin kanssa ei ole säätöä, koska Sami on tyyppinä tosi rauhallinen. Kun olin MastesChef VIP:in kuvauksissa, toivoin, että Sami olisi ollut korvanapissa neuvomassa. En todellakaan osaa asetella annoksia yhtä hienosti kuin Sami. Facebookista ja blogistakin näkee, että Samilla on ruuan suhteen visuaalista silmää. Ruoka on yhteinen kiinnostuksen kohteemme, ja duunissa puhutaan usein ruuanlaitosta ja syömisestä.”

Annin musiikkivinkki illalliselle: Valmiit Spotifyn listat, kuten Coffee house- lista ja Dinner with Friends –lista.

Veli Pasi Kuronen

”Nykyään kokkaamme Samin kanssa yhdessä. Ennen se meni niin, että tein kaiken. Asumme eri kaupungeissa, ja näemme siksi liian harvoin. Silloin, kun olemme kylässä toistemme luona, teemme ruokaa. Joskus Samille tulee eteen raaka-aineita, joista äijä ei keksi, mitä tekisi. Esimerkiksi viimeksi näytin, mitä fenkolista voisi tehdä.”

Pasin bändivinkki kokkaustunnelman luomiseen: Cool and the Gang


Saaristolaisleipä syödään perinteiseti voin ja graavikalan kanssa, mutta se on loisto yhdistelmä myös sinihomejuuston kanssa! Keitolle annetaan loppusilaus kuohkeuttamalla se sauvasekoittimella.

Maa-artisokkakeitto

4 annosta, valmistusaika 45 min

500 g maa-artisokkaa

200 g soseperunaa

3 salottisipulia

1 rkl voita

vettä

1 kasvisliemikuutio

suolaa, mustapippuria

1 ½ dl kuohukermaa

1. Kuori maa-artisokat, perunat ja sipulit. Pilko ne isoiksi paloiksi.

2. Laita kattilan pohjalle nokare voita ja kuullota vihanneksia 5 minuuttia. Lisää vettä sen verran, että vihannekset juuri ja juuri peittyvät. Keitä kypsäksi eli kunnes kaikki vihannekset ovat pehmenneet. Lisää kasvisliemikuutio ja mausta suolalla ja mustapippurilla.

3. Soseuta keitto sauvasekoittimella hienoksi. Lisää kerma ja kuumenna keitto kiehuvaksi. Lisää nokare voita, soseuta vielä kerran sauvasekoittimella ilmavaksi.

Itse tehty saaristolaisleipä

3 leipää, valmistusaika 15 min

+ kohotus 1,5 tuntia + paisto 2 tuntia

1 l piimää

75 g hiivaa

3 dl siirappia

3 dl kaljamaltaita

3 dl vehnäleseitä

3 dl ruisjauhoa

1 rkl suolaa

10 dl vehnäjauhoa

Siirappivesi

1 dl vettä

3 rkl siirappia

1. Tarvitset kolme kertakäyttöistä tai metallista leipävuokaa. Lämmitä piimä kattilassa kädenlämpöiseksi, murenna joukkoon hiiva ja sekoita joukkoon loput ainekset. Sekoita taikina tasaiseksi. Anna taikinan nousta puolitoista tuntia liinan alla.

2. Laita uuni lämpiämään 150 asteeseen. Voitele leipävuoat voilla tai öljyllä. Voit jauhottaa vuoat leseillä halutessasi. Jaa taikina tasaisesti kolmeen vuokaan. Paista leipiä 160-asteisessa uunissa kaksi tuntia.

3. Sekoita vesi ja siirappi siirappivettä varten. Voitele leivät paiston puolivälissä seoksella.

4. Kumoa kypsät leivät ritilälle ja voitele kauttaaltaan siirappivedellä. Leivät ovat parhaimmillaan muutaman päivän päästä.

VINKKI! Samin veljen Pasin luotsaama turkulainen ravintolalaiva Cindy valmistaa saaristolaisleivästä köyhiä ritareita. Voissa paistettu leipäsiivu tarjoillaan jätskin ja kirpeän hillon kanssa!

   


Ribsien viimesilauksen voi tehdä myös grillissä. Murea liha irtoaa luista helposti! Pekoniin kääritty perunasose on kunnon äijäruokaa. Vuohenjuustosta tehty kreemi on helppo ja monikäyttöinen. Sitä voi sipaista myös leivälle tai laittaa nokareena keittoon.

Kurosen kuuluisat ribsit

4–6 annosta, 30 min + 4 tuntia marinointi

+ 2 tuntia 15 min uunissa

1 ½ kg porsaankylkeä

8 valkosipulinkynttä

2 tl suolaa

2 oksaa rosmariinia

2 rkl ruokosokeria

2 rkl balsamiviinietikkaa

1 tl cayennepippuria

1 tl mustapippuria

2 dl vettä

Glaseerauskastike

Lihoista valunut neste

2 dl balsamiviinietikkaa

1 dl ruokosokeria

1. Leikkaa lihat annospaloiksi. Kuori valkosipulinkynnet. Laita sauvasekoittimen kulhoon valkosipulit, suola, rosmariini, ruokosokeri, balsamiviinietikka ja pippurit. Soseuta ainekset tasaiseksi tahnaksi sauvasekoittimella. Hiero tahna tasaisesti kylkien päälle ja lado ne uunivuokaan. Anna marinoitua jääkaapissa vähintään 4 tuntia tai esimerkiksi yön yli.

2. Laita uuni lämpiämään 220 asteeseen. Ota lihat jääkaapista ja kaada uunivuoan pohjalle 2 desiä vettä ja peitä vuoka tiukasti foliolla. Kypsennä lihoja uunissa kaksi tuntia.

3. Ota kypsät kyljet uunista. Valmista glaseerauskastike. Kaada lihoista uunivuoan pohjalle valunut neste kattilaan ja lisää sekaan balsamiviinietikka ja ruokosokeri. Keitä hiljaisella lämmöllä 15 minuuttia niin, että kastike paksuuntuu.

4. Nosta uunin lämpötilaa 225 asteeseen ja voitele kyljet kauttaaltaan kastikkeella pullasudilla. Kypsennä 15 minuuttia. Valele puolessa välissä paistoa kastikeella. Ribsit ovat valmiit, kun pinta on sopivasti paahtunut. Sivele glaseerauskastiketta ribsien pintaan vielä ennen tarjoilua.

Puikulamuusi pekoniin käärittynä

4–6 annosta, valmistusaika 45 min

800 g puikulaperunaa

3 munankeltuaista

kourallinen tuoretta persiljaa

kourallinen tuoretta basilikaa

1 tl perunajauhoa

2 tl suolaa

½ tl pippuria

8 pekoniviipaletta

2 rkl voita

1. Kuori perunat ja laita ne isoon kattilaan. Peitä vedellä ja keitä kypsiksi.

2. Erottele kolme keltuaista. Hienonna yrttejä karkeasti. Muussaa perunat perunanuijalla ja sekoita joukkoon munankeltuaiset, perunajauhot, persilja, basilika, suola ja pippuri.

3. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Kääri perunaseos leivinpaperin avulla noin 5 senttiä paksuiseksi rullaksi. Avaa leivinpaperi ja leikkaa perunapötkylästä 6–7 yhtä paksua palaa. Kääri jokaisen palan ympärille siivu pekonia. Laita pannu keskilämmölle ja paista kääröjä voissa kummaltakin puolelta 2 minuuttia, jotta ne saavat vähän väriä. Nosta kääröt uunipellille ja kypsennä 200 asteisessa uunissa 15 minuuttia.

Vuohenjuustokreemi

valmistusaika 5 min

200 g vuohenjuustoa

50 g sulatejuustoa

suolaa

pippuria

1. Sekoita vuohenjuusto ja sulatejuusto sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Muotoile lusikoilla massasta palloja tai tarjoile kulhosta.


Sami leikkaa browniet pyöreiksi muoteilla ja sipaisee melban lautaselle sudilla.

Maailman parhaat browniet

6–8 annosta, valmistusaika 20 min

+ 30 min paisto

200 g tummaa suklaata

200 g voita

2 ½ dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

5 munaa

1 ¾ dl vehnäjauhoja

¾ dl kaakaojauhetta (Van Houten)

1. Voitele ja jauhota 20 x 30 cm vuoka. Sulata suklaa joko mikrossa tai paksupohjaisessa kattilassa liedellä. Jätä jäähtymään.

2. Sulata voi mikrossa. Mittaa kulhoon sokeri, sulanut voi ja vaniljasokeri. Vatkaa löysäksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää munat yksitellen vatkaten. Valuta suklaa joukkoon vatkaten edelleen.

3. Sekoita toisessa kulhossa vehnäjauho ja kaakaojauhe sekaisin ja sekoita ne suklaavaahtoon nostellen puuhaarukalla tai nuolijalla. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin keskitasolla 175 asteessa 30 minuuttia. Brownie saa olla keskeltä hieman kostea.

VINKKI! Brownien parhaita kavereita ovat vaniljajäätelö ja vadelmamelba.

Vadelmamelba

valmistusaika 5 min

200 g pakastevadelmia

2 rkl tomusokeria

1 tl sitruunamehua

1. Laita sulatetut vadelmat, tomusokeri ja sitruunamehu sauvasekoittimen kulhoon. Soseuta tasaiseksi. Painele seos siivilän läpi, jotta siemenet jäävät sinne.

Huom! Jos käytät ulkomaisia vadelmia, kuumenna ne ennen käyttöä.

Kuvausjärjestelyt Kaisa Jouhki.Tiedustelut Arabia, Iittala 0204 396 300, Stockmann 09 1211.

Lue lisää:

Hän on suosikkijuontajan uusi rakas

Tuotanto paljastaa Temptation Island -parista: ”Homma lähti lapasesta”

Pastattaako mutta tekisi mieli keventää? Nämä neljä pastaa pyörähtävät lautaselle kevein kalorein, mausta tinkimättä. 

Raejuustopestopasta

4 annosta

10 min

Noin 370 kcal/annos 

 

1 dl kurpistansiemeniä

2–4 valkosipulinkynttä

1 rs (125 g) rucolaa

1 ruukku basilikaa

1 tlk (200 g) rasvatonta raejuustoa

1 tl suolaa

¼ tl mustapippuria

½–1 dl vettä

Lisäksi

300 g täysjyväspagettia

2 litraa vettä

1 tl suolaa

 

1. Paahda siemeniä kuumalla kuivalla pannulla 1–2 minuuttia ja laita ne sauva- tai tehosekoittimen kulhoon.

2. Hienonna joukkoon valkosipulit, lisää rucolat, basilikat ja raejuusto. Soseuta tasaiseksi tahnaksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Ohenna pestoa tarvittaessa vedellä.

3. Keitä pastaa kiehuvassa suolalla maustetussa vedessä 8 minuuttia, tai pakkauksen ohjeen mukaan. Ota 1–2 dl pastan keitinvettä talteen ja valuta pasta siivilässä.

4. Laita pasta takaisin kattilaan ja sekoita joukkoon pesto. Lisää pastaan keitinvettä vähän kerrallaan ja sekoita voimakkaasti.

 

Vihreä parsakaali-makaronilaatikko

4 annosta

50 min

noin 350 kcal/annos

 

4 dl (240 g) makaronia

2 litra vettä

1 tl suolaa

2 valkosipulinkynttä

1 (noin 400 g) parsakaali

1 pss (100 g) pinaattia

1 rs (250 g) maustamatonta rasvatonta rahkaa

1 dl vettä

2 tl oreganoa

1 tl suolaa

¼ tl mustapippuria

4 kananmunaa

 

1. Keitä makaronit suolalla maustetussa vedessä kypsiksi pakkauksen ohjeen mukaan ja siivilöi.

2. Laita valkosipulit ja pinaatti, hienonna murumaiseksi tai hienonna vihannekset veitsellä hienoksi.

3. Voitele uunivuoka kevyesti ja sekoita vuoassa pasta ja vihannesmuru.

4. Sekoita kulhossa rahka, vesi, mausteet ja munanvalkuaiset. Kumoa seos makaronien joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Säästä keltuaiset laatikon pinnalle. Voit toki sekoittaa munat myös kokonaisina rahkaan.

5. Paista laatikkoa 200-asteisessa uunissa 30 minuuttia. Lisää munankeltuaiset makaronilaatikon pinnalle ja paista laatikkoa vielä 10 minuuttia. Jos sekoitit munat kokonaisia rahkaan, paista laatikkoa kokonaisuudessaan 40 minuuttia.

Vielä kevyemmän version saat, jos jätät keltuaiset makaronilaatikon päältä pois. Kuva: Anna Huovinen
Vielä kevyemmän version saat, jos jätät keltuaiset makaronilaatikon päältä pois. Kuva: Anna Huovinen

 

Kevyt curry-kanapasta

4 annosta

30 min

noin 460 kcal/annos

1 pkt (600 g) broilerin ohutleikkeitä

2 rl rypsiöljyä

1 tl suolaa

1 tl paprikajauhetta

2 sellerinvartta

1 kesäkurpista

1 fenkoli

1 purjo

1 pkt (250g) fettuccine-täysjyväpastaa

Kastike

5 dl rasvatonta maitoa

1 kanaliemikuutio

1 rkl soijaa

2 tl currya

¼ tl mustapippuria

2 ½ rkl maizenaa

1 ruukku koriantanteria

½ sitruunan mehu

1. Kuumenna uuni 225 asteeseen. Leikkaa broilerileikkeet suupaloiksi ja mausta suolalla ja paprikajauheella. Levitä lihat uunipellille ja paista uunissa 10–15 minuuttia.

2. Siivuta sillä aikaa sellerinvarret, kesäkurpista ja fenkoli esimerkiksi kuorimaveitsellä ohuiksi, pitkiksi suikaleiksi. Halkaise purjo, huuhtele huolellisesti ja leikkaa pitkiksi ohuiksi siivuiksi.

3. Laita maito ja kanaliemikuutio paistinpannulle tai pieneen kattilaan, kuumenna kiehuvaksi ja sekoita niin, että kuutioi sulaa nesteeseen. Mausta soijalla, curryllä ja pippurilla. Vispaa joukkoon Maizena ja annan nesteen kiehahtaa 3–5 minuuttia, kunnes
kastike suurustuu. Lisää korianteri ja purista joukkoon sitruunan mehu. Lisää joukkoon uunissa paahdetut broilerit.

4. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan, lisää joukkoon purjot ja fenkolit heti keittämisen alusssa ja muut vihannes­suikaleet viimeiseksi minuutiksi. Siivilöi ja lisää pasta kastikkeeseen.

Currykanapastan pyöräyttää puolessa tunnissa. Kuva: Anna Huovinen
Currykanapastan pyöräyttää puolessa tunnissa. Kuva: Anna Huovinen

 

Katkarapu-chevicheä ja pastaa

4 annosta

15 min

noin 380 kcal/annos

 

1 pss (180 g) katkarapuja

2 tomaattia

2 limen kuori ja mehu

1 punasipuli

1 chili

1 ruukku korianteria

2 rkl rypsiöljyä

1 tl suolaa

½ tl cayennepippuria

Lisäksi

300 g täysjyväistä
Chonchiglioni-pastaa

2 litraa vettä

1 tl suolaa

1. Sulata katkaravut.

2. Halkaise tomaatit ja raasta ne raastimen isolla terällä kulhoon. Pese limet huolellisesti kuumalla vedellä. Raasta limen kuori ja purista mehut, lisää ne tomaatin joukkoon. Hienonna sipulit, chili ja korianteri. Sekoita ne, öljy ja mausteet katkarapujen joukkoon.

3. Keitä pastat suolalla maustetussa vedessä 8 minuuttia. Siivilöi ja kumoa takaisin kattilaan. Lisää joukkoon katkarapuseos.

4. Tarjoile pasta lämpimänä ruokana tai kylmänä pastasalaattina.

Pasta vai pastasalaatti? Päätä itse! Kuva: Anna Huovinen
Pasta vai pastasalaatti? Päätä itse! Kuva: Anna Huovinen

Oletko sinäkin nauttinut tänä kesänä Aperol Spritzin jos toisenkin? Et ole yksin!

Tänä kesänä sitä on nähty kaikkialla. Terasseilla, illanistujaisissa, piknikeillä ja yökerhojen pimennossakin.

Siinä missä muutama vuosi sitten jokaisen drinkinystävän kättä tuntui koristavan Gin tonic, nyt huippusuosioon on noussut italialaisella katkeroliköörillä höystetty Aperol Spritz -drinkki.

Heleän oranssina hohtava juoma ei tosiaan ole juomamaailman uutuus. Sen juuret juontavat vuoteen 1919, ja 50-luvusta eteenpäin juoma on ollut huippusuosittu kotimaassaan Italiassa.

Mutta miksi ihmeessä Aperol Spritzistä on tullut nyt niin suosittu myös Suomessa? Listasimme syyt:

1. Sitä on markkinoitu vinhasti

Suomessa vahvoja alkoholijuomia ei saa mainostaa. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, ettei jonkun tuotemerkin markkinointi vaikuttaisi myös suomalaisiin. Yhdysvalloissa ja muualla Euroopassa Camparin omistamaa Aperolia on viime aikoina markkinoitu vimmalla, kertoo New York Times. Jenkeissä Aperolin myynti on viimeisen vuoden aikana kasvanut lähes 50 prosenttiyksikköä.

Vaikka Suomen katukuvaan mainokset eivät pääsekään, somen ja muun verkon ansiosta me täällä pohjolassa emme tosiaan jää epätietoisiksi siitä, mitä ulkomailla markkinoidaan.

2. Se sopii moneen makuun

Katkeranmakea ja hapan Aperol Spriz sopii monenlaiselle eri drinksuttelijalle. Siksi juomasta pitävät niin siiderin kuin hieman vähemmän makeidenkin juomien ystävät.

Katkeranmakea ja hapan Aperol Spriz sopii monenlaiselle eri drinksuttelijalle.

3. Se on kuin kesä lasissa

Moni suomalainen on tutustunut Aperol Spritziin Etelä-Euroopan lomamatkoillaan. Mielikuva siitä ihastuttavan kesäisenä hellejuomana on varmasti vaikuttanut sen suosioon.

4. Ja mikä tärkeintä: se näyttää loistavalta somessa!

Sen lisäksi, että drinkkiä on tänä kesänä nähty erityisesti terasseilla, sitä on nähty myös somessa. Heleänä loistava Aperol Spritz sopii täydellisesti Instagramin tämän hetken estetiikkaan.

Trendikkäästi oranssi drinkki tuo Instagram-kuviin mukavasti väriä, kesäisyyttä ja kontrastia. Kaiken päälle juoma tarjoillaan usein isohkosta viinilasista. Sen ansiosta juoma on myös tyylikäs ilmestys.

Nämä kuvat todistavat, että yksi oleellisimmista syistä juoman suosioon saattaa olla se, että oranssi drinkki näyttää niin hyvältä:

 
Me Naiset povasi Aperol Spritzin suosiota jo vuonna 2014. Lue tämän linkin kautta, kuinka teet täydellisen Spritzin.