Radiojuontaja Sami Kuronen hurmaa herkuillaan niin kaverit kuin naapuritkin. Parhaat reseptit päätyvät blogiin.

Seitsemän vuotta sitten radiojuontaja Sami Kuronen ei osannut laittaa ruokaa. Hän tyytyi seuraamaan, kun keittiömestarina työskentelevä pikkuveli kokkasi.

– Tajusin, että voisin tehdä jotain, enkä aina vaan katsoa vierestä, Sami muistelee.

Nyt keittiössä häärää mies, jolla on oma ruokablogi ja keittokirjoja pursuava kirjahylly. Kurosen keittiö on pieni, mutta hyvässä järjestyksessä ja siisti.

– Ei täällä aina ole näin siistiä. Kun kokkaamme 5-vuotiaan tyttäreni kanssa, sotku on melkoinen. Päätämme ruokalistan yhdessä, mutta lihapullat ja kalakeitto ovat neidin suosikkeja.

Samin rivitaloasunnossa on joka toinen viikko hiljaista, kun tytär on äitinsä luona. Silloin Sami ei viitsi kokkailla, vaan hän käy ulkona syömässä tai hakee pizzan. Salainen pahe on kuulemma marketin grillattu porsaankylki. Paikalle ei kuitenkaan tarvita kuin yksi syöjä lisää, niin Sami innostuu kokkaamaan. Ruuista saavat nauttia tyttöystävä ja kaveriporukka.

– Parhaille kavereilleni kokkaan rohkeasti uusia ruokia. Haluan kokeilla erilaisia reseptejä ja ideoita. Ei haittaa, vaikka epäonnistuisin. Voin luottaa, etteivät kaverit lähde lätkimään, Sami nauraa.

Kaveripiirin ulkopuolisia hän ei kuitenkaan halua käyttää koekaniineina.

– Kun teen jollekin ruokaa ensimmäistä kertaa ja haluan tehdä vaikutuksen, valmistan jotain tuttua, jotta tiedän, että se onnistuu varmasti! Parhaat vakioreseptit päätyvät Samin Pop Chef -blogiin. Idea blogin perustamiseen tuli Samin pomolta, kun mies aloitti työt Suomipopilla.

– Blogissa julkaisen reseptit, jotka olen todennut hemmetin hyviksi. En julkaise mitään, mistä en ole täysin varma.

Suosituimmiksi resepteiksi ovat nousseet pulled pork ja porsaan ribsit. Ribsien ohjetta kysytään kuulemma uudestaan ja uudestaan. Myös browniet ovat maistuneet monille.

– Tein näitä ensimmäistä kertaa ollessani hoitovapaalla. Päätin kutsua talon muut kotirouvat kahville, ja halusin tehdä jotain, jolla hurmaan kaikki.

Browniet sulattivat myös tuomareiden sydämet Haasta Hans -ohjelmassa, jossa Sami ja kollega Anni Hautala kokkasivat yhdessä. Samin mukaan Hans Välimäki tuli myöhemmin kertomaan, ettei osaisi tehdä yhtä hyviä brownieta kuin hän.

Veli Pasi Kuronen on Samin luottoapuri ruuanlaitossa.

– Kun keittiössä tulee tiukka paikka, pirautan velipojalle ja kysyn apua.

Osa Samin luottoresepteistä on saatu veljeltä, kuten tässä jutussa mukana olevan saaristolaisleivän ohje.

– Taikinan tekee hetkessä ilman vaivaamista tai muuta. Leipä on niin hyvää, että teen sitä joululahjaksi kavereille.

Samin kokkausbiisi: Don Henley, the Boys of Summer

Kokkauskaveri Anni Hautala

”Kokkaaminen Samin kanssa ei ole säätöä, koska Sami on tyyppinä tosi rauhallinen. Kun olin MastesChef VIP:in kuvauksissa, toivoin, että Sami olisi ollut korvanapissa neuvomassa. En todellakaan osaa asetella annoksia yhtä hienosti kuin Sami. Facebookista ja blogistakin näkee, että Samilla on ruuan suhteen visuaalista silmää. Ruoka on yhteinen kiinnostuksen kohteemme, ja duunissa puhutaan usein ruuanlaitosta ja syömisestä.”

Annin musiikkivinkki illalliselle: Valmiit Spotifyn listat, kuten Coffee house- lista ja Dinner with Friends –lista.

Veli Pasi Kuronen

”Nykyään kokkaamme Samin kanssa yhdessä. Ennen se meni niin, että tein kaiken. Asumme eri kaupungeissa, ja näemme siksi liian harvoin. Silloin, kun olemme kylässä toistemme luona, teemme ruokaa. Joskus Samille tulee eteen raaka-aineita, joista äijä ei keksi, mitä tekisi. Esimerkiksi viimeksi näytin, mitä fenkolista voisi tehdä.”

Pasin bändivinkki kokkaustunnelman luomiseen: Cool and the Gang


Saaristolaisleipä syödään perinteiseti voin ja graavikalan kanssa, mutta se on loisto yhdistelmä myös sinihomejuuston kanssa! Keitolle annetaan loppusilaus kuohkeuttamalla se sauvasekoittimella.

Maa-artisokkakeitto

4 annosta, valmistusaika 45 min

500 g maa-artisokkaa

200 g soseperunaa

3 salottisipulia

1 rkl voita

vettä

1 kasvisliemikuutio

suolaa, mustapippuria

1 ½ dl kuohukermaa

1. Kuori maa-artisokat, perunat ja sipulit. Pilko ne isoiksi paloiksi.

2. Laita kattilan pohjalle nokare voita ja kuullota vihanneksia 5 minuuttia. Lisää vettä sen verran, että vihannekset juuri ja juuri peittyvät. Keitä kypsäksi eli kunnes kaikki vihannekset ovat pehmenneet. Lisää kasvisliemikuutio ja mausta suolalla ja mustapippurilla.

3. Soseuta keitto sauvasekoittimella hienoksi. Lisää kerma ja kuumenna keitto kiehuvaksi. Lisää nokare voita, soseuta vielä kerran sauvasekoittimella ilmavaksi.

Itse tehty saaristolaisleipä

3 leipää, valmistusaika 15 min

+ kohotus 1,5 tuntia + paisto 2 tuntia

1 l piimää

75 g hiivaa

3 dl siirappia

3 dl kaljamaltaita

3 dl vehnäleseitä

3 dl ruisjauhoa

1 rkl suolaa

10 dl vehnäjauhoa

Siirappivesi

1 dl vettä

3 rkl siirappia

1. Tarvitset kolme kertakäyttöistä tai metallista leipävuokaa. Lämmitä piimä kattilassa kädenlämpöiseksi, murenna joukkoon hiiva ja sekoita joukkoon loput ainekset. Sekoita taikina tasaiseksi. Anna taikinan nousta puolitoista tuntia liinan alla.

2. Laita uuni lämpiämään 150 asteeseen. Voitele leipävuoat voilla tai öljyllä. Voit jauhottaa vuoat leseillä halutessasi. Jaa taikina tasaisesti kolmeen vuokaan. Paista leipiä 160-asteisessa uunissa kaksi tuntia.

3. Sekoita vesi ja siirappi siirappivettä varten. Voitele leivät paiston puolivälissä seoksella.

4. Kumoa kypsät leivät ritilälle ja voitele kauttaaltaan siirappivedellä. Leivät ovat parhaimmillaan muutaman päivän päästä.

VINKKI! Samin veljen Pasin luotsaama turkulainen ravintolalaiva Cindy valmistaa saaristolaisleivästä köyhiä ritareita. Voissa paistettu leipäsiivu tarjoillaan jätskin ja kirpeän hillon kanssa!

   


Ribsien viimesilauksen voi tehdä myös grillissä. Murea liha irtoaa luista helposti! Pekoniin kääritty perunasose on kunnon äijäruokaa. Vuohenjuustosta tehty kreemi on helppo ja monikäyttöinen. Sitä voi sipaista myös leivälle tai laittaa nokareena keittoon.

Kurosen kuuluisat ribsit

4–6 annosta, 30 min + 4 tuntia marinointi

+ 2 tuntia 15 min uunissa

1 ½ kg porsaankylkeä

8 valkosipulinkynttä

2 tl suolaa

2 oksaa rosmariinia

2 rkl ruokosokeria

2 rkl balsamiviinietikkaa

1 tl cayennepippuria

1 tl mustapippuria

2 dl vettä

Glaseerauskastike

Lihoista valunut neste

2 dl balsamiviinietikkaa

1 dl ruokosokeria

1. Leikkaa lihat annospaloiksi. Kuori valkosipulinkynnet. Laita sauvasekoittimen kulhoon valkosipulit, suola, rosmariini, ruokosokeri, balsamiviinietikka ja pippurit. Soseuta ainekset tasaiseksi tahnaksi sauvasekoittimella. Hiero tahna tasaisesti kylkien päälle ja lado ne uunivuokaan. Anna marinoitua jääkaapissa vähintään 4 tuntia tai esimerkiksi yön yli.

2. Laita uuni lämpiämään 220 asteeseen. Ota lihat jääkaapista ja kaada uunivuoan pohjalle 2 desiä vettä ja peitä vuoka tiukasti foliolla. Kypsennä lihoja uunissa kaksi tuntia.

3. Ota kypsät kyljet uunista. Valmista glaseerauskastike. Kaada lihoista uunivuoan pohjalle valunut neste kattilaan ja lisää sekaan balsamiviinietikka ja ruokosokeri. Keitä hiljaisella lämmöllä 15 minuuttia niin, että kastike paksuuntuu.

4. Nosta uunin lämpötilaa 225 asteeseen ja voitele kyljet kauttaaltaan kastikkeella pullasudilla. Kypsennä 15 minuuttia. Valele puolessa välissä paistoa kastikeella. Ribsit ovat valmiit, kun pinta on sopivasti paahtunut. Sivele glaseerauskastiketta ribsien pintaan vielä ennen tarjoilua.

Puikulamuusi pekoniin käärittynä

4–6 annosta, valmistusaika 45 min

800 g puikulaperunaa

3 munankeltuaista

kourallinen tuoretta persiljaa

kourallinen tuoretta basilikaa

1 tl perunajauhoa

2 tl suolaa

½ tl pippuria

8 pekoniviipaletta

2 rkl voita

1. Kuori perunat ja laita ne isoon kattilaan. Peitä vedellä ja keitä kypsiksi.

2. Erottele kolme keltuaista. Hienonna yrttejä karkeasti. Muussaa perunat perunanuijalla ja sekoita joukkoon munankeltuaiset, perunajauhot, persilja, basilika, suola ja pippuri.

3. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Kääri perunaseos leivinpaperin avulla noin 5 senttiä paksuiseksi rullaksi. Avaa leivinpaperi ja leikkaa perunapötkylästä 6–7 yhtä paksua palaa. Kääri jokaisen palan ympärille siivu pekonia. Laita pannu keskilämmölle ja paista kääröjä voissa kummaltakin puolelta 2 minuuttia, jotta ne saavat vähän väriä. Nosta kääröt uunipellille ja kypsennä 200 asteisessa uunissa 15 minuuttia.

Vuohenjuustokreemi

valmistusaika 5 min

200 g vuohenjuustoa

50 g sulatejuustoa

suolaa

pippuria

1. Sekoita vuohenjuusto ja sulatejuusto sauvasekoittimella tasaiseksi massaksi. Mausta suolalla ja pippurilla. Muotoile lusikoilla massasta palloja tai tarjoile kulhosta.


Sami leikkaa browniet pyöreiksi muoteilla ja sipaisee melban lautaselle sudilla.

Maailman parhaat browniet

6–8 annosta, valmistusaika 20 min

+ 30 min paisto

200 g tummaa suklaata

200 g voita

2 ½ dl sokeria

1 tl vaniljasokeria

5 munaa

1 ¾ dl vehnäjauhoja

¾ dl kaakaojauhetta (Van Houten)

1. Voitele ja jauhota 20 x 30 cm vuoka. Sulata suklaa joko mikrossa tai paksupohjaisessa kattilassa liedellä. Jätä jäähtymään.

2. Sulata voi mikrossa. Mittaa kulhoon sokeri, sulanut voi ja vaniljasokeri. Vatkaa löysäksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Lisää munat yksitellen vatkaten. Valuta suklaa joukkoon vatkaten edelleen.

3. Sekoita toisessa kulhossa vehnäjauho ja kaakaojauhe sekaisin ja sekoita ne suklaavaahtoon nostellen puuhaarukalla tai nuolijalla. Kaada taikina vuokaan ja paista uunin keskitasolla 175 asteessa 30 minuuttia. Brownie saa olla keskeltä hieman kostea.

VINKKI! Brownien parhaita kavereita ovat vaniljajäätelö ja vadelmamelba.

Vadelmamelba

valmistusaika 5 min

200 g pakastevadelmia

2 rkl tomusokeria

1 tl sitruunamehua

1. Laita sulatetut vadelmat, tomusokeri ja sitruunamehu sauvasekoittimen kulhoon. Soseuta tasaiseksi. Painele seos siivilän läpi, jotta siemenet jäävät sinne.

Huom! Jos käytät ulkomaisia vadelmia, kuumenna ne ennen käyttöä.

Kuvausjärjestelyt Kaisa Jouhki.Tiedustelut Arabia, Iittala 0204 396 300, Stockmann 09 1211.

Lue lisää:

Hän on suosikkijuontajan uusi rakas

Tuotanto paljastaa Temptation Island -parista: ”Homma lähti lapasesta”

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.