Ja nämä tästä sitten mikroon. No ei, ei se ihan niin helppoa sentään ole. Kuvat: Shutterstock ja Laura Lennes
Ja nämä tästä sitten mikroon. No ei, ei se ihan niin helppoa sentään ole. Kuvat: Shutterstock ja Laura Lennes

Liesi ei ole aina pakollinen. Nämä kolme helppoa mikrokokkausta syntyvät pienellä vaivalla. Ja nopeasti. Siis aivan älyttömän nopeasti. Kokeilimme tehdä mikrouppomunia.

Mikroaaltouunilla kokkaaminen ei ole mitään oikeaa kokkaamista, niinkö? Oikea kokkaaminen tarkoittaa sitä, että kaasuhella rätisee ja taikina vaivataan itse pikkukätösin alusta loppuun.

Ai mikrokokkaaminen kiinnostaa? Hyvä. Mikrossa voi nimittäin tehdä yllättäviäkin ruokia, kertoo amerikkalainen kokkauslehti Everyday with Rachael Ray lokakuun numerossaan.

1. Mikrokalafileet

Mikrossa saa aikaiseksi mureita, tasaisesti kypsyneitä kalapaloja. Iske filee isolle lautaselle ja pirskottele päälle oliiviöljyä ja purista vähän sitruunaa. Ripottele mukaan vielä vähän tuoreita yrttejä. Kääri setin ympärille leivinpaperia ja taittele paketti umpeen. Käytä mikrossa täydellä teholla yhdestä kolmeen minuuttiin, kunnes vaikuttaa kypsältä.

2. Parsa

Asettele noin puoli kiloa siivottuja parsatankoja lasiseen leivontavuokaan. Lisää puolisen desilitraa vettä ja hieman raastettua sitruunan kuorta (jos tykkäät). Peittele leivinpaperillla ja mikrota täydellä teholla sopiviksi. Parsat kypsyvät suurin piirtein yhdessä tai kahdessa minuuttissa. 

3. Uppomuna 

Mikrottamalla voi saada uppomunia, joiden sisus jää ihanan juoksevaksi. Nimenomaan monikossa: tämä uppomunaversio sisältää oikeastaan kaksi munaa. 

Kaada noin kolmen desin keraamiseen astiaan runsas desilitra vettä ja riko sekaan kaksi munaa. Peitä leivinpaperilla ja mikrota kuumalla niin, että valkuaiset ovat asettuneet, mutta että keltuaiset ovat vielä juoksevia. Sopiva aika jenkkikokki Rachael Rayn lehden mukaan on puolestatoista minuutista kahteen.

Mutta!

Tähän varoituksen sana: Me Naisten toimittaja kokeili mikrottaa kananmunia kolme eri testikertaa. Kahdessa minuutissa niistä tuli kuin kiviä, yäk. Kaksi seuraavaa kertaa onnistuivat hieman paremmin, kun kokkausaikaa vähensi. Sopivin tulos tuli runsaan minuutin mikrotuksella.

On kuitenkin huomioitava, että mikrojen "kuumat" lämpötilat voivat vaihdella, joten sopiva aika selviää kokeilemalla. On niin ikään huomioitava, että mikrouppomunia testannut toimittaja on huomattavasti erikoistuneempi Netflixin katseluun kuin ruuanlaittoon. 

Maku? Ok, mutta vähemmän mehukas kuin normaalissa, kattilassa tehdyssä uppomunassa (katso sellaiseen ohje Soppa 365:stä).

Ulkonäkö? Ei kovin hienostunut, totea itse kuvista tästä alta. Mutta rujon lookin kanssa voi elää, sillä ihan oikeasti: aitojen uppomunien tekeminen on melko hankalaa — ainakin amatöörille!

 

Testaajan onnistunein mikrouppomuna päätyi halkaistuna koristamaan lohi-avokadosalaattia.

Lähde: Everyday with Rachael Ray

Kuva: Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

Kasvislasagne on helposti vetinen, mutta tämän herkun ainekset paahdetaan ensin uunissa. Lopputulos on täyteläinen ja juuri sopivan kostea.

ELÄMÄSI PARAS VEGELASAGNE

6 annosta

Valmistusaika 40 min + paisto 50 min

1 pkt lasagnelevyjä

200 g kirsikkatomaatteja

200 g herkkusieniä

2 paprikaa

1 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

1 prk valmiita punaisia linssejä

2 tomaattia

Tomaattikastike

1 sipuli

4 valkosipulinkynttä

1 dl valkoviiniä

3 tlk tomaattimurskaa

1 ruukku basilikaa

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria myllystä

Juustokastike

4 dl ruokakermaa

100 g sulatejuustoa (esim. Koskenlaskija)

1 sitruuna

1 tl suolaa

  1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Puolita kirsikkatomaatit, siivuta sienet ja paprika. Levitä ne uunipellille. Hiero kasvisten pintaan öljy ja suola. Paahda 20 minuuttia uunissa.
  2. Valmista sillä välin kastikkeet. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota niitä öljyssä, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää pannulle viini ja tomaattimurska. Mausta. Anna kiehua hiljalleen. Irrottele basilikasta lehdet. Säästä osa koristeluun. Hienonna ja lisää kastikkeeseen.
  3. Kuutioi sulatejuusto. Lämmitä ruokakerma kattilassa. Lisää juustokuutiot ja sekoittele, kunnes juusto on sulanut. Raasta sitruunan kuoresta noin puolet ja mausta kastike.
  4. Kokoa lasagne. Valuta linsseistä neste. Lusikoi pohjalle vähän tomaattikastiketta ja asettele sen päälle levyt. Kokoa kerroksittain kaikkia täytteitä, mutta säästä juustokastiketta ja vihanneksia päällimmäiseen kerrokseen. Siivuta tomaatit. Levitä tomaattisiivut ja loput kasvikset päällimmäiseksi. Paista 50 minuuttia keskitasolla. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele valmis lasagne basilikalla.

Nauti teriyakilohi vaikkapa pähkinä-yrttikvinoan kera.

Helppo teriyakilohi

4 annosta

Valmistusaika 10 min + paisto 20 min

n. 350 kcal / annos

600 g lohifileetä

2 cm pala inkivääriä

1 rkl teriyakikastiketta

1 tl suolaa

½ ruukkua ruohosipulia

  1. Huuhtele lohifilee kylmän juoksevan veden alla ja kuivaa se talouspaperilla. Leikkaa lohi neljään yhtä suureen osaan varovasti viiltäen niin, että nahka jää ehjäksi. Kuumenna uuni 200-asteiseksi.
  2. Raasta inkivääri ja sekoita se ja teriyakikastike pienessä kulhossa. Sivele kastike pullasudilla joka puolelle lohta. Myös viiltojen sisään. Ripottele päälle suola. Paista uunissa 20 minuuttia.
  3. Hienonna sillä välin ruohosipuli. Nosta lohi uunista ja ripottele ruohosipuli sen päälle.

Pähkinä-yrttikvinoa

4 annosta

Valmistusaika 25 min

140 kcal / annos

1 ½ dl kvinoaa

2 rkl saksanpähkinöitä

1 dl lehtipersiljan lehtiä

1 tl öljyä

½ tl suolaa

½ tl pippuria

½ sitruuna

  1. Huuhtele kvinoa ja keitä pakkauksen mukaan noin 15 minuuttia. Rouhi sillä välin pähkinät ja irrottele lehtipersiljasta lehdet. Hienonna ne kevyesti.
  2. Valuta kvinoa. Kuumenna öljy pannulla. Paista kvinoaa ja pähkinöitä öljyssä noin 5 minuuttia eli kunnes ne saavat vähän väriä. Nosta pannu hellalta. Lisää yrtit, suola, pippuri ja purista sitruunasta mehu. Sekoita.