Pilko, anna ilmaa, käytä! Niin toimitaan valkosipulin kanssa. Kuva: Shutterstock
Pilko, anna ilmaa, käytä! Niin toimitaan valkosipulin kanssa. Kuva: Shutterstock

Haluatko saada kaiken irti syömästäsi ruuasta? Hyvä!

Jos ei välitä, elämä on helppoa. Jos haluaa ottaa kaiken irti syömästään ruuasta, Time-lehden ruokavinkit kannattaa lukea.

Tiedätkö esimerkiksi, mitä jogurtin päällä lilluva samea neste on? Entä miksi valkosipulille pitää antaa ilmakylpy ennen ruuanlaittoa?

Valkosipuli

Anna pilkotun valkosipulin hengittää tovi, vaikka 10 minuuttia, ennen kuin käytät sitä ruuassa. Näin sen sisältämä ”ihmeaine” allisiini toimii paremmin. Allisiini ehkäisee haitallisten mikrobien toimintaa, ja siksi moni pitääkin valkosipulia pätevänä flunssalääkkeenä. Onko siitä oikeasti hyötyä? Ainakin se maistuu hyvältä.

Kokeile: Maailman herkullisin pasta? Valkosipuli-chilispagetti on nerokas yksinkertaisuudessaan

Jogurtti

Jogurtin päällä lilluu usein vähän ällöttävää sameaa nestettä. Älä kaada sitä pois! Neste on proteiineja, kaliumia ja kalsiumia sisältävää heraa. Sekoita se kiltisti jogurtin joukkoon ja nauti mukisematta.

Musta tee

Älä lisää siihen maitoa! Maito ei vaikuta teen antioksidantteihin, mutta sitoo teen sisältämää katekiinia, joka parhaimmillaan kiihdyttää aineenvaihduntaa.

Tomaatti

Se maistuu raikkaimmalta raakana, niinhän se on. Jos haluaisit hyötyä tomaattien antioksidanteista, pitäisi ne kuitenkin kypsentää. Kypsennetyn tomaatin lykopeenit imeytyvät parhaiten.

Kokeile: Tomaatti-papusoppa

Parsa ja parsakaali

Ja pieni muistutus parsasta. Miten tahansa kokkaatkaan sen (höyryttäen tai paistamalla), tee se niin, että kasvis on valmistamisen jälkeenkin rapsakka. Muuten menetät parsan arvokkaat C-vitamiinit. Parsakaali taas pitäisi valmistaa nimenomaan höyryttämällä, jotta se säilyttää vitamiininsa. Eikä parsakaalia itse asiassa tarvitse kypsentää lainkaan.

Kokeile: Parsa on kevään tähti

Timen jutusta löytyy kaikkiaan kymmenen eri ruokaa, joita emme ole osanneet syödä oikein, mutta meille suomalaisille osa oli jo vanhaa kauraa. Esimerkiksi pellavansiemenet. Kyllähän me nyt olemme tienneet jo kauan, että ne kannattaisi syödä rouheena, koska muussa muodossa ne eivät oikein sula elimistössä. Ja että liian grillatun lihan karsinogeenit aiheuttavat syöpää. Koko jutun voit kuitenkin lukea täältä.

Lue myös:

Raastatko juuston oikein? Tämä helppo kikka tekee hommasta siistiä

Näitä ruokia et taatusti osaa lausua oikein

Kuvittelitko syöväsi oikein? 4 yllättävää ruokafaktaa

Näin pilkot paprikan helposti ja nopeasti – uusi niksi!

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.