Korvapuustit – Suomesta vai ei? Kuva Shutterstock.
Korvapuustit – Suomesta vai ei? Kuva Shutterstock.

Lihapullat, pannukakku ja graavilohi eivät olekaan Suomesta.

Jenkkimedia BuzzFeed huomioi Suomea jälleen kerran. Sivuston tuoreessa jutussa on listattu 42 perinteistä herkullista suomalaisruokaa, joista muualla asuvat eivät edes osaa uneksia.

Hienoa, että Suomi saa mainetta maailmalla, mutta pieni täsmennys: valtaosa listalta löytyvistä ruuista ei ole suomalaista alkuperää, vaikka niitä täällä syödäänkin. Ja ne loput perinneruuat eivät ole aivan niin suosittuja kuin ulkomaalainen voisi jutun perusteella ymmärtää.

– Mitä enemmän ruokahistoriaa penkoo, sitä vähemmän suomalaisia ruokia jää. Suomessa erityistä on se, että me olemme saaneet idän ja lännen cocktailin. Ruuat ovat tulleet sekä Venäjältä että Ruotsista, ruokatoimittaja Katja Nordlund kertoo.

Korjataanpas muutama listan kohta kuntoon!

Leipäjuusto

Oikein ja väärin. Löytyy myös Ruotsin Lapista.

Hernekeitto

Väärin! Oikea alkuperä: Ruotsi.

Sultsina

Oikein ja väärin. Tunnetaan myös Venäjällä.

Piparkakku

Väärin! Oikea alkuperä: Saksa.

Perunarieska

Oikein ja väärin. Myös Skotlannissa syödään perunarieskamaista leipää aamiaisella.

Rosolli

Oikein ja väärin. Rosollia valmistetaan tismalleen samanlaisena myös Ukrainassa.

Karjalanpiirakka

Oikein ja väärin. Tunnettu myös Venäjällä.

Silakat

Väärin! Oikea alkuperä: Ruotsi.

Marjakiisseli

Oikein ja väärin. Myös Ruotsissa keitetään marjakiisseleitä.

Korvapuusti

Väärin! Oikea alkuperä: Ruotsi.

Pyttipannu

Väärin! Oikea alkuperä: Ruotsi.

Lihapullat

Väärin! Oikea alkuperä: Ruotsi.

Pannukakku

Väärin! Oikea alkuperä: Ruotsi.

Mämmi

Oikein ja väärin. Mämmiä syödään myös Iranin ja Irakin alueilla.

Mustamakkara

Oikein ja väärin. Tätä herkkua saa mustanmakkaran nimellä Tampereelta, mutta verimakkaroita valmistetaan muuallakin.

Ruisleipä

Oikein! Kuuluu jokapäiväiseen ruokavalioomme, yksinoikeudella.

Karjalanpaisti

Oikein ja väärin. Tätä nimeä käytetään vain Suomessa, mutta samankaltaista ruokalajia syödään muuallakin.

Puolukkapiirakka

Väärin! Oikea alkuperä: Ruotsi, johon puolukka liitetään maailmallakin.

Valkosipulikeitto

Anteeksi mikä? Kuinka monen suomalaisen arkiruokiin kuuluu valkosipulikeitto?

Korvasienimuhennos

Oikein! Korvasieniä ei esimerkiksi Ruotsissa suositella myrkkyjäämiensä takia ollenkaan ruokakäyttöön.

Graavilohi

Väärin! Oikea alkuperä: Ruotsi.

Listalle pääsivät myös:

  • vispipuuro
  • mustikkapiirakka
  • lohikeitto
  • kaalikääryleet ja kaalilaatikko
  • kalakukko
  • porkkanalaatikko
  • nakkikastike
  • omenalörtsy
  • kalakeitto
  • riisipuuro
  • lakkakakku
  • lanttulaatikko
  • mannapuuro
  • perunalaatikko
  • merimiespata
  • omenapiirakka
  • Hanna-tädin pikkuleivät
  • joulutorttu
  • bostonkakku
  • mustikkapulla

Mutta miksei BuzzFeed ole hyväksynyt listalle muurinpohjalettua, joka on keksitty Iisalmessa?

Juttua muokattu 4.2.2014 klo 00.07.

Lue myös:

Lahden lihamuki hauskuuttaa maailmalla – tunnetko Suomen muut paikallisherkut?

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.