Vietnamilainen riisinuudeleista valmistettu pho-keitto voi näyttää vaikkapa tältä, kuva Shutterstock.
Vietnamilainen riisinuudeleista valmistettu pho-keitto voi näyttää vaikkapa tältä, kuva Shutterstock.

Nokki. Njokki. Njotsi. Miten se italialainen perunaherkku pitää oikein lausua?

Kun minä ostan kaupassa lempijuustoani, ostan kruijjerea, siis sveitsiläistä Gruyère-juustoa. Samaan tapaan italialaisessa tulee tilattua nokkeja, eli perunaisia gnoccheja sisältävä annos.

Suomalaisten etu on se, että olemme keksineet suuhumme sopivan oman nimen monelle ulkomaiselle herkulle, esimerkiksi hanhenmakalle. Jos haluat kuitenkin yrittää, on Foodbeastin video oiva apu siihen. Videolla korjataan 15 usein väärinlausuttua ruokaa.

Ruoat ovat:

– vietnamilainen pho-keitto

espanjalainen paella

– kreikkalainen liharuoka gyros

ilmakuivattu kinkku prosciutto

– alkupalaleipäset eli bruschetta

– perunaiset gnocchit

– alkupala, hors d'œuvre

– liekitetty ruoka eli flambé

quinoa, suomalaisittain kvinoa

– pommes frites – onneksi me saamme sanoa ihan vain ranskikset

– Worcesterkastike eli Worcestershire-kastike

– phyllo dough eli filotaikina

petit fours, suolaisten tai makeiden suupalojen lajitelma

– foie gras, suomeksi hanhenmaksa

– sveitsiläinen pähkinäinen Gruyère-juusto

Kuinka monta uskot osaavasi lausua oikein?

Lue myös:

Osaatko lausua luksusmuotimerkkien nimet oikein?

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.