Lisää suklaata. LISÄÄ! Kuva: Shutterstock
Lisää suklaata. LISÄÄ! Kuva: Shutterstock

Pakkomielteisen herkkuhimon saa kuriin, jos ensin selvittää, mistä se johtuu.

Ihmisen kroppa on huippuälykäs kokonaisuus. Se osaa lähettää haltijalleen signaaleja, jos kaikki ei ole kunnossa. Jos ihminen tarvitsee lisää energiaa, keho viestittää siitä väsymyksellä. Jos nestehukka uhkaa, tekee mieli juoda.

Torkahtaminen kesken palaverinen on selvä merkki siitä, että viime yön unet jäivät liian lyhyiksi. Mutta mitä ihmettä kroppa yrittää kertoa silloin, kun mielipuolinen makeanhimo alkaa piinata?

Ravitsemusneuvoja ja kirjailija Alexandra Jamieson selittää mielitekoja kehon puutostiloilla. Nykyihmistä vaivaa usein muun muassa magnesiumin, kalsiumin ja kromin puute. Näitä löytyy esimerkiksi suklaasta, irtokarkeista ja sipseistä.

Vaikka ihminen ei itse tiedostaisikaan ruoka-aineiden sisältävän tiettyjä vitamiineja ja mineraaleja, keho bongaa rakennusaineet kaikesta nauttimastaan, minkä takia esimerkiksi suklaan sisältämä magnesium saa sen puutteesta kärsivän himoitsemaan jatkuvasti paria konvehtia.

Jamiesonin mielestä omien himotustensa syiden ymmärtäminen auttaa vastustamaan niitä. Kun tietää kehon kaipaamat rakennusaineet, mieliteko on helppo selättää terveellisemmällä vaihtoehdolla.

Jos tekee mieli suklaata…

… kannattaa napata suuhunsa pähkinöitä ja siemeniä. Ne sisältävät runsaasti magnesiumia ja selättävät suklaannälän. Myös taatelit, pavut ja muut palkokasvit ovat hyvä vaihtoehto.

Irtokarkkien vallatessa ajatukset…

… keho kaipaa todennäköisesti kromia, fosforia, rikkiä tai tryptofaania. Kromia saa sienistä, parsakaalista ja kanasta. Fosforia on monissa lihatuotteissa sekä pähkinöissä. Sipuli, kaali ja nokkonen ovat puolestaan hyviä rikin lähteitä. Elimistölle elintärkeää tryptofaania voi tankata itseensä juustosta, rusinoista ja pinaatista.

Pakko saada leipää…

… koska kroppa huutaa tarvitsevansa typpeä. Onneksi sitä saa leivän lisäksi monista proteiinipitoisista ruoista, kuten lihasta, kalasta, pähkinöistä ja pavuista.

Rasvaiset naposteltavat houkuttelevat…

… kun ruokavaliossasi ei ole tarpeeksi kalsiumia. Lisää lautasellesi parsakaalia, lehtikaalia, juustoa ja seesaminsiemeniä.

Kahvihimon iskiessä…

... on kyse todennäköisesti fosforin, typen tai raudan puutteesta. Rautaa saa helposti tankkaamalla lihaa, kalaa ja vihreitä kasviksia. Myös liian vähäinen suolansaanti saattaa aiheuttaa kahvihampaan kolotusta.

Lue myös:

Himoitsetko suklaata, pihviä tai hiilareita? Syy voi olla yllättävä!

Maailman vanhimman naisen salaisuus – suklaa

Tee suklaahullun suosikkileipomus – karkkikaapin mutakakku

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.