Ei enä vain vetisiä jääpaloja! Tämä muotti taikoo parempiakin herkkuja. Kuva: Colourbox
Ei enä vain vetisiä jääpaloja! Tämä muotti taikoo parempiakin herkkuja. Kuva: Colourbox

Kaipaatko viilennystä? Ota käyttöön unohdettu keittiötarvike.

Jääpalamuotti on yksi keittiön vähiten käytetyistä apuvälineistä.

Jos muotti ei ole täytetty vedellä ja pakastimessa, lojuu se usein tyhjänpanttina hyllyssä.
Onneksi sitä voi käyttää kuitenkin paljon muuhunkin kuin vain veden jäädyttämiseen.

Health.comin jutun innoittamana listasimme parhaat vinkit jääpalamuotin hyödyntämiseen. Oletko sinä keksinyt parempia käyttötapoja muotille?

Sisältö jatkuu mainoksen alla

1. Smoothiekuutiot

Soseutitko liikaa aamiaisjuomaa? Olipa kyse vihersmoothiesta tai mansikkapirtelöstä, jäädytät helposti ylimääräisen ja saat siitä seuraavalla kerralla uutta potkua juomaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Samoin jos huomaat, että jääkaapissasi on pian huonoksi meneviä vihreitä ruokia, kuten pinaattia tai kaalia, voit pyöräyttää niistä nopeasti jäädytettäviä kuutioita ja käyttää ne myöhemmin.

Katso reseptit: Ihanat aamiaisjuomat x 3

Vihersmoothien jämät voi hyvin laittaa pakkaseen. Kuva: Colourbox
Vihersmoothien jämät voi hyvin laittaa pakkaseen. Kuva: Colourbox

2. Marjoilla maustetut jääpalat

Marjoista ja hedelmäpalosta saa värikkäitä jääkuutioita, jotka sopivat viilentämään esimerkiksi juhlien juomia.

Tai jos sinulla on vaikeuksia juoda riittävästi vettä, vesikannun koristajina ja maun tuojina toimivat luontaisesti makeat jääpalat voivat auttaa juomaan vettä.

3. Kahvi jääkuutioilla

Jos jääkahvi maistuu kesällä, tämä vinkki on älyttömän kätevä. Kun tavalliset jääkuutiot vesittävät helposti sulaessaan kahvinautinnon, pakastetut kahvikuutiot lisäävät nautintoa. Seuraavan kerran kun kahvia jää yli, muista siis pakastaa se!

4. Jääteekuutiot

Ylijäämäteen voi käyttää kahvin tavoin. Jäätee saa uutta makua, kun yhdistää maustetusta teestä tehdyt jääpalat maustamattomaan juomaan.

Lue lisää: Jäätee – näin teet itse kesän parhaan janojuoman

Kukapa haluaisi, että tavalliset jääkuutiot vesittävät sulaessaan jääteen? Siksi kannattaa käyttää jääteekuutioita. Kuva: Colourbox
Kukapa haluaisi, että tavalliset jääkuutiot vesittävät sulaessaan jääteen? Siksi kannattaa käyttää jääteekuutioita. Kuva: Colourbox

5. Kookosmaito talteen

Isot kookosmaito- ja -kermatölkit jäävät usein avattuna jääkaappiin. Näin ei enää tapahdu, kun pakastat ylijäämän kuutioiksi. Kookosmaitokuutiot sopivat muun muassa moniin itämaisiin ruokiin ja sosekeittoihin.

6. Viinin pakastaminen

Ylijäämäviini. Mikä se sellainen on? Mutta jos sinulla on jäänyt viiniä pullon pohjalle, ei sitä kannata laittaa pois – vaan hyödynnä se jääpalamuoteilla seuraavaan kertaan. Seuraavan kun kokkaat jotain, jonka resepti sisältää viiniä, sinun ei tarvitse avata uutta pulloa.
Jäädytetyt viinikuutiot sopivat myös kesäisen boolin tai sangriakannun raikastajiksi.

7. Liemikuutiot pakkasesta

Etkö halua heittää pois ylimääräistä kasvis- tai kanalientä, jonka teit aiemmin? Valuta se jääpalamuotteihin ja saat niistä heti halutessasi uutta potkua ruokaan seuraavan kerran, kun haluat säästää aikaa. Pakastetut, itsetehdyt liemikuutiot säilyvät hyvinä pitkään ja niissä ei ole taatusti mitään ylimääräisiä aineosia.

Kesän makua ruokiin pestokuutioilla. Kuva: Colourbox
Kesän makua ruokiin pestokuutioilla. Kuva: Colourbox

8. Supervinkki peston käyttäjälle

Jos rakastat pestoa, miksi et tekisi sitä itse? Katso tästä kaksi ihanaa, uusia makuelämyksiä tarjoavaa reseptiä: uudenlainen pesto syntyy porkkanan naateista tai jopa punakaalista.
Sen jälkeen pesto kannattaa pakastaa jääpalamuoteissa, josta se on helppo ottaa käyttöön pala kerrallaan.

9. Pähkinävoikuutiot

Manteli- tai pähkinävoin pakastaminen kuutioiksi helpottaa elämää, jos tämä herkku maistuu. Kuution voi napata suoraan paahdetun leivän päälle, jossa se sulaa sopivalla vauhdilla.
Tai helteisenä kesäpäivänä jäädytetystä pähkinävoista ja erilaisista hedelmäkuutioista saa kivan jälkkärin.

10. Piristävät yrttikuutiot

Erilaiset yrtit antavat helposti makua ruokiin ilman turhia lisäkaloreita. Tuore yrttikimppu voi pilaantua helposti jääkaapissa, mutta onneksi sen voi hyödyntää pakastamalla. Yrtit silputaan ja niihin yhdistetään vähän oliiviöljyä ennen jäädyttämistä. Näin sinulla on aina valikoima yrttejä käytettävissäsi, kun tarvitset niitä ruuanlaitossa.

Yrtit tykkäävät oliiviöljystä. Kuva: Colourbox
Yrtit tykkäävät oliiviöljystä. Kuva: Colourbox

11. Nautinnolliset suklaapalat

Jos makeannälkä iskee usein, pakkasessa on hyvä olla pieniä suklaakuutioita. Täydellisen makunautinnon saat, kun sulatat tummaa suklaata ja sekoitat siihen vähän kylmäpuristettua kookosöljyä sekä makusi mukaan esimerkiksi inkivääriä, minttua tai mansikankuutioita. Kun tämän massan pakastaa, voi yhden kuution nauttia hyvällä omalla tunnolla vaikka päivittäin.

12. Snäksejä koiralle

Jääpalamuotit sopivat koiranruuan annostelijoiksi. Tuoreen jauhelihan voi jakaa muotteihin ja pakastaa. Kylmät lihakuutiot antavat haastetta varsinkin pentukoiralle, joka kaipaa nakerrettavaa hammastuskissaan.

Oletko sinä keksinyt jääpalamuotille toisenlaista käyttöä? Kerro vinkkisi alla olevassa kommentointikentässä.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla