Ei enä vain vetisiä jääpaloja! Tämä muotti taikoo parempiakin herkkuja. Kuva: Colourbox
Ei enä vain vetisiä jääpaloja! Tämä muotti taikoo parempiakin herkkuja. Kuva: Colourbox

Kaipaatko viilennystä? Ota käyttöön unohdettu keittiötarvike.

Jääpalamuotti on yksi keittiön vähiten käytetyistä apuvälineistä.

Jos muotti ei ole täytetty vedellä ja pakastimessa, lojuu se usein tyhjänpanttina hyllyssä.
Onneksi sitä voi käyttää kuitenkin paljon muuhunkin kuin vain veden jäädyttämiseen.

Health.comin jutun innoittamana listasimme parhaat vinkit jääpalamuotin hyödyntämiseen. Oletko sinä keksinyt parempia käyttötapoja muotille?

1. Smoothiekuutiot

Soseutitko liikaa aamiaisjuomaa? Olipa kyse vihersmoothiesta tai mansikkapirtelöstä, jäädytät helposti ylimääräisen ja saat siitä seuraavalla kerralla uutta potkua juomaan.

Samoin jos huomaat, että jääkaapissasi on pian huonoksi meneviä vihreitä ruokia, kuten pinaattia tai kaalia, voit pyöräyttää niistä nopeasti jäädytettäviä kuutioita ja käyttää ne myöhemmin.

Katso reseptit: Ihanat aamiaisjuomat x 3

Vihersmoothien jämät voi hyvin laittaa pakkaseen. Kuva: Colourbox
Vihersmoothien jämät voi hyvin laittaa pakkaseen. Kuva: Colourbox

2. Marjoilla maustetut jääpalat

Marjoista ja hedelmäpalosta saa värikkäitä jääkuutioita, jotka sopivat viilentämään esimerkiksi juhlien juomia.

Tai jos sinulla on vaikeuksia juoda riittävästi vettä, vesikannun koristajina ja maun tuojina toimivat luontaisesti makeat jääpalat voivat auttaa juomaan vettä.

3. Kahvi jääkuutioilla

Jos jääkahvi maistuu kesällä, tämä vinkki on älyttömän kätevä. Kun tavalliset jääkuutiot vesittävät helposti sulaessaan kahvinautinnon, pakastetut kahvikuutiot lisäävät nautintoa. Seuraavan kerran kun kahvia jää yli, muista siis pakastaa se!

4. Jääteekuutiot

Ylijäämäteen voi käyttää kahvin tavoin. Jäätee saa uutta makua, kun yhdistää maustetusta teestä tehdyt jääpalat maustamattomaan juomaan.

Lue lisää: Jäätee – näin teet itse kesän parhaan janojuoman

Kukapa haluaisi, että tavalliset jääkuutiot vesittävät sulaessaan jääteen? Siksi kannattaa käyttää jääteekuutioita. Kuva: Colourbox
Kukapa haluaisi, että tavalliset jääkuutiot vesittävät sulaessaan jääteen? Siksi kannattaa käyttää jääteekuutioita. Kuva: Colourbox

5. Kookosmaito talteen

Isot kookosmaito- ja -kermatölkit jäävät usein avattuna jääkaappiin. Näin ei enää tapahdu, kun pakastat ylijäämän kuutioiksi. Kookosmaitokuutiot sopivat muun muassa moniin itämaisiin ruokiin ja sosekeittoihin.

6. Viinin pakastaminen

Ylijäämäviini. Mikä se sellainen on? Mutta jos sinulla on jäänyt viiniä pullon pohjalle, ei sitä kannata laittaa pois – vaan hyödynnä se jääpalamuoteilla seuraavaan kertaan. Seuraavan kun kokkaat jotain, jonka resepti sisältää viiniä, sinun ei tarvitse avata uutta pulloa.
Jäädytetyt viinikuutiot sopivat myös kesäisen boolin tai sangriakannun raikastajiksi.

7. Liemikuutiot pakkasesta

Etkö halua heittää pois ylimääräistä kasvis- tai kanalientä, jonka teit aiemmin? Valuta se jääpalamuotteihin ja saat niistä heti halutessasi uutta potkua ruokaan seuraavan kerran, kun haluat säästää aikaa. Pakastetut, itsetehdyt liemikuutiot säilyvät hyvinä pitkään ja niissä ei ole taatusti mitään ylimääräisiä aineosia.

Kesän makua ruokiin pestokuutioilla. Kuva: Colourbox
Kesän makua ruokiin pestokuutioilla. Kuva: Colourbox

8. Supervinkki peston käyttäjälle

Jos rakastat pestoa, miksi et tekisi sitä itse? Katso tästä kaksi ihanaa, uusia makuelämyksiä tarjoavaa reseptiä: uudenlainen pesto syntyy porkkanan naateista tai jopa punakaalista.
Sen jälkeen pesto kannattaa pakastaa jääpalamuoteissa, josta se on helppo ottaa käyttöön pala kerrallaan.

9. Pähkinävoikuutiot

Manteli- tai pähkinävoin pakastaminen kuutioiksi helpottaa elämää, jos tämä herkku maistuu. Kuution voi napata suoraan paahdetun leivän päälle, jossa se sulaa sopivalla vauhdilla.
Tai helteisenä kesäpäivänä jäädytetystä pähkinävoista ja erilaisista hedelmäkuutioista saa kivan jälkkärin.

10. Piristävät yrttikuutiot

Erilaiset yrtit antavat helposti makua ruokiin ilman turhia lisäkaloreita. Tuore yrttikimppu voi pilaantua helposti jääkaapissa, mutta onneksi sen voi hyödyntää pakastamalla. Yrtit silputaan ja niihin yhdistetään vähän oliiviöljyä ennen jäädyttämistä. Näin sinulla on aina valikoima yrttejä käytettävissäsi, kun tarvitset niitä ruuanlaitossa.

Yrtit tykkäävät oliiviöljystä. Kuva: Colourbox
Yrtit tykkäävät oliiviöljystä. Kuva: Colourbox

11. Nautinnolliset suklaapalat

Jos makeannälkä iskee usein, pakkasessa on hyvä olla pieniä suklaakuutioita. Täydellisen makunautinnon saat, kun sulatat tummaa suklaata ja sekoitat siihen vähän kylmäpuristettua kookosöljyä sekä makusi mukaan esimerkiksi inkivääriä, minttua tai mansikankuutioita. Kun tämän massan pakastaa, voi yhden kuution nauttia hyvällä omalla tunnolla vaikka päivittäin.

12. Snäksejä koiralle

Jääpalamuotit sopivat koiranruuan annostelijoiksi. Tuoreen jauhelihan voi jakaa muotteihin ja pakastaa. Kylmät lihakuutiot antavat haastetta varsinkin pentukoiralle, joka kaipaa nakerrettavaa hammastuskissaan.

Oletko sinä keksinyt jääpalamuotille toisenlaista käyttöä? Kerro vinkkisi alla olevassa kommentointikentässä.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Syksyn ihanin salaatti syntyy uunissa vähällä vaivalla ja hivelee kaikkia aisteja.

Tässä hurmaavassa syyssalaatissa käytetään punajuuren mietoja serkkuja kelta- ja raitajuuria, joita löytyy kaupoista sadonkorjuun

aikaan. Voit kuitenkin käyttää myös punajuuria tai mitä tahansa muita juureksia.

Paahdettuja juureksia ja pähkinää

4 annosta

40 min

2–3 (300 g) kelta- tai raitajuurta

2–3 (250 g)

Porkkanaa

2–4 (200 g) naurista

2 valkosipulinkynttä

2 dl hasselpähkinöitä

½ dl tuoretta timjamia

2 rkl oliiviöljyä

1 tl juustokuminaa

½ tl cayennepippuria

½ tl suolaa

Ripaus kanelia

Lisäksi

1 ruukku herneenversoja

1 ruukku rucolaa

1. Kuori ja kuutioi juurekset ja nauriit. Kuori ja hienonna valkosipulinkynnet. Yhdistä kulhossa vihannekset, pähkinät, tuore timjami, öljy ja mausteet. Sekoita hyvin ja levitä tasaisesti uunipellille. Paahda 225 asteessa 20 minuuttia. Sekoita välillä. Tee sillä aikaa fetakastike (kts. ohje).

2. Sekoita paahdettujen vihannesten joukkoon herneenversot ja rucola juuri ennen tarjoilua.

3. Tarjoile paahdetut vihannekset fetakastikkeen kera.

Vatkattu fetakastike

Noin 4 dl

5 min

1 pkt (200 g) fetaa

1 dl maitoa

1 pkt (200 g)

Maustamatonta tuorejuustoa

1 chili

1 sitruunan kuori

1/2 sitruunan mehu

2 rkl oliiviöljyä

½ tl sokeria

1. Murenna feta sauvasekoittimen kulhoon, lisää maito ja soseuta. Vispaa tuorejuusto notkeaksi ja sekoita joukkoon fetasose. Hienonna chili, raasta sitruunan kuori ja purista mehu.

2. Sekoita chili, kuoriraaste ja mehu fetaseokseen ja vatkaa seos ilmavaksi. Lisää öljy ja sokeri.

3. Lusikoi fetakastike isolle lautaselle ja kasaa päälle paahdetut vihannekset.

Erilaisia proteiinivanukkaita on pian kauppojen hyllyillä enemmän kuin tavallisia vanukkaita. Siksi on aika testata niitä!

Tuhti annos proteiinia, makeutusaineita ja erilaisia makuja. Maistuisiko?

Proteiinituotteiden menestys näyttää jatkuvan ainakin kauppojen valikoiman perusteella. Vanukkaiden hyllyssä proteiiniversiot ovat pitkään vallanneet tilaa tavallisilta vanukkailta.

Ovatko proteiinivanukkaat sitten terveellisempiä kuin tavalliset vanukkaat? Yhtä selkeää vastausta ei ole. Liiallinen proteiinin nauttiminen voi olla myös haitaksi ja johtaa muun muassa rasvamaksaan. Proteiinivanukkaissa on reilusti puolet vähemmän kaloreita kuin tavallisissa vanukkaissa ja sokeri on yleensä korvattu makeutusaineilla.

Useimpien proteiinivanukkaiden makukin on sellainen, että se ei houkuttele nauttimaan niitä kovin usein. Jälkipotku on jauhoinen ja kieli jää helposti tahmaiseksi. Me Naisten proteiinivanukastestissä ainoastaan yksi vanukas sai hyväksynnän – vaikka sekin jakoi mielipiteitä reilusti.

7. Trooppisia makuja ikävöivälle

Maitokolmio ananas–kookos, 150 g

Ravintosisältö / 100 g

  • Energia: 108 kcal
  • Proteiini: 11 g
  • Hiilihydraatit: 5,2 g

1,09 euroa

”Alkutuoksu on tyrmäävä. Keinotekoisen kookoksen liian makea tuoksu. Vähän saippuamainen.”

Testin makein vanukas ja semmoinen trooppisin, samalla vetisin. Vähemmänkin makeutusaineita riittäisi.”

”Kielelle jää jauhomainen jälkimaku. Hampaat ovat ihan töhnässä.”

6. Karkkipäivän pitäjälle

Barebell mansikka, 200 g

  • Ravintosisältö / 100 g
  • Energiaa: 71,5 kcal
  • Hiilihydraatit: 4,5 g
  • Proteiinia: 10 g

2,50 euroa

”Tuttifruttimainen tuoksu. Se ei enteile hyvää.”

”Tämän pitäisi olla mansikanmakuinen, mutta enemmän tämä on jonkin todella pahan karkin makuinen.”

”Jättää erittäin jauhoisen takapotkun. Tuntuu kuin kielen pinnalle jää joku sieni.”

5. Nutellan ystävälle, kenties

Njie Propud suklaa–pähkinä, 200 g

Ravintosisältö / 100 g

  • Energiaa: 72 kcal
  • Hiilihydraatit: 4,60 g
  • Proteiinia: 10 g

1,69 euroa

”Keinotekoisen pähkinän tuoksu on voimakas, ja se maistuu myös vanukkaassa.”

”Haluaisin sanoa, että tämä on lähellä nutellaa, mutta pähkinän maku ei ole aito. Hyytelömäinen rakenne ja todella kiiltävä.”

”En lämpene esanssisille tuotteille.”

4. Superfoodien käyttäjälle

Fast super pudix siemenet ja marjat, 165 g

Ravintosisältö / 100 g

  • Energiaa: 93 kcal
  • Hiilihydraatit: 6,5 g
  • Proteiini: 11 g

1,89 euroa

”Perusvanukas on jauhoinen. Se tarttuu kurkkuun.”

”Siemenet ja marjat pelastavat tämän jauhopurkin. Ne tuovat rakennetta vanukkaaseen.”

”Semmoinen keskikova ja kiiltävä vaniljavanukas, joka sopisi myös tavallisten marjojen kanssa.”

3. Voimakkaiden makujen faneille

Ehrmann tumma minttusuklaa, 200 g

Ravintosisältö / 100 g

  • Energiaa: 76 kcal
  • Hiilihydraatit: 5,5 g
  • Proteiinia: 10 g

1,70 euroa

”Mitä, tässäkö ei tule lusikkaa mukana? Eipä silti, en sitä kaipaakaan, mutta nykyisin trendi tuntuu olevan se, lusikka tulee mukana.

”Mikä vahva mintun tuoksu nousee heti kannen avauksen jälkeen ja kiiltävä tumma, kova vanukas näkyy.”

”Todella tuhti suklaan maku ja minttuinen. Jättää kielelle pistävän jälkimaun. Ehkä jopa hammastahnamaisen. Olisi voinut olla makeampikin, nyt minttu jättää tämän jopa karvaaksi.”

Testin kovin ja lohkeavin vanukas, kun sen ottaa suoraa jääkaapista, mutta vetistyy muutamassa minuutissa huoneenlämmössä.”

2. Perinteisen vaniljan ystävälle

Milbona vanilja, 200 g (Lidl)

Ravintosisältö / 100 g

  • Energiaa: 72 kcal
  • Proteiini: 10 g
  • Hiilihydraatit: 4,6 g

1,39 euroa

”Mieto tuoksu ja maku. Jännästi mannamainen koostumus.”

”Melko löllö vanukkaaksi, ehkä testin toiseksi vetisin.”

”Hennosti vaniljajäätelön makuinen. Jotenkin luonnollinen eikä niin makea.”

1. Testin voittaja! Herkuttelijan valinta

Rainbow kaakao, 150 g (S-ryhmän kaupat)

Ravintosisältö / 100 g

  • Energiaa: 103 kcal
  • Hiilihydraatit: 12 g
  • Proteiinia: 11 g

1 euroa

”Todella vaisu tuoksu, mutta se maku. Jotenkin kermainen ja pehmeä vanukas, mutta silti kiinteähkö koostumus.”

”Ihanan pieni pikari, mutta kamala ulkoasu. Näyttää ihan 1980-luvun tuotteelta.”

”Jos haluaisin herkutella, valitsisin tämän. Muistuttaa täysillä oikean suklaavanukkaan makua. Sellainen ylellinen proteiinivanukas.”

Testiimme valikoitui kaksi vaniljanmakuista, kolme suklaanmakuista sekä yksi mansikanmakuinen ja yksi kookos-ananas. Vanukaskuvat: Annakaisa Vääräniemi
Testiimme valikoitui kaksi vaniljanmakuista, kolme suklaanmakuista sekä yksi mansikanmakuinen ja yksi kookos-ananas. Vanukaskuvat: Annakaisa Vääräniemi

Kysely

Tykkäätkö proteiinivanukkaista?

MK on paras noista

Testissä proteiinivanukkaat! Halvin voitti – ”Muistuttaa täysillä oikeaa suklaavanukasta”

Testissä huonoimmaksi tullut Maitokolmion suklaa, valkosuklaa ja toffee ovat parhaimpia kaikista mitä on myynnissä. Kookosmaku oli väärä valinta testiin sen vuoksi ettei moni voi sietää kookoksen hajua. Testi uusiks ja perussuklaa Maitokolmiolta mukaan! Muilta suklaat vs. Maitokolmion kookos ei ole vertailukelposet.
Lue kommentti