Ei enä vain vetisiä jääpaloja! Tämä muotti taikoo parempiakin herkkuja. Kuva: Colourbox
Ei enä vain vetisiä jääpaloja! Tämä muotti taikoo parempiakin herkkuja. Kuva: Colourbox

Kaipaatko viilennystä? Ota käyttöön unohdettu keittiötarvike.

Jääpalamuotti on yksi keittiön vähiten käytetyistä apuvälineistä.

Jos muotti ei ole täytetty vedellä ja pakastimessa, lojuu se usein tyhjänpanttina hyllyssä.
Onneksi sitä voi käyttää kuitenkin paljon muuhunkin kuin vain veden jäädyttämiseen.

Health.comin jutun innoittamana listasimme parhaat vinkit jääpalamuotin hyödyntämiseen. Oletko sinä keksinyt parempia käyttötapoja muotille?

1. Smoothiekuutiot

Soseutitko liikaa aamiaisjuomaa? Olipa kyse vihersmoothiesta tai mansikkapirtelöstä, jäädytät helposti ylimääräisen ja saat siitä seuraavalla kerralla uutta potkua juomaan.

Samoin jos huomaat, että jääkaapissasi on pian huonoksi meneviä vihreitä ruokia, kuten pinaattia tai kaalia, voit pyöräyttää niistä nopeasti jäädytettäviä kuutioita ja käyttää ne myöhemmin.

Katso reseptit: Ihanat aamiaisjuomat x 3

Vihersmoothien jämät voi hyvin laittaa pakkaseen. Kuva: Colourbox
Vihersmoothien jämät voi hyvin laittaa pakkaseen. Kuva: Colourbox

2. Marjoilla maustetut jääpalat

Marjoista ja hedelmäpalosta saa värikkäitä jääkuutioita, jotka sopivat viilentämään esimerkiksi juhlien juomia.

Tai jos sinulla on vaikeuksia juoda riittävästi vettä, vesikannun koristajina ja maun tuojina toimivat luontaisesti makeat jääpalat voivat auttaa juomaan vettä.

3. Kahvi jääkuutioilla

Jos jääkahvi maistuu kesällä, tämä vinkki on älyttömän kätevä. Kun tavalliset jääkuutiot vesittävät helposti sulaessaan kahvinautinnon, pakastetut kahvikuutiot lisäävät nautintoa. Seuraavan kerran kun kahvia jää yli, muista siis pakastaa se!

4. Jääteekuutiot

Ylijäämäteen voi käyttää kahvin tavoin. Jäätee saa uutta makua, kun yhdistää maustetusta teestä tehdyt jääpalat maustamattomaan juomaan.

Lue lisää: Jäätee – näin teet itse kesän parhaan janojuoman

Kukapa haluaisi, että tavalliset jääkuutiot vesittävät sulaessaan jääteen? Siksi kannattaa käyttää jääteekuutioita. Kuva: Colourbox
Kukapa haluaisi, että tavalliset jääkuutiot vesittävät sulaessaan jääteen? Siksi kannattaa käyttää jääteekuutioita. Kuva: Colourbox

5. Kookosmaito talteen

Isot kookosmaito- ja -kermatölkit jäävät usein avattuna jääkaappiin. Näin ei enää tapahdu, kun pakastat ylijäämän kuutioiksi. Kookosmaitokuutiot sopivat muun muassa moniin itämaisiin ruokiin ja sosekeittoihin.

6. Viinin pakastaminen

Ylijäämäviini. Mikä se sellainen on? Mutta jos sinulla on jäänyt viiniä pullon pohjalle, ei sitä kannata laittaa pois – vaan hyödynnä se jääpalamuoteilla seuraavaan kertaan. Seuraavan kun kokkaat jotain, jonka resepti sisältää viiniä, sinun ei tarvitse avata uutta pulloa.
Jäädytetyt viinikuutiot sopivat myös kesäisen boolin tai sangriakannun raikastajiksi.

7. Liemikuutiot pakkasesta

Etkö halua heittää pois ylimääräistä kasvis- tai kanalientä, jonka teit aiemmin? Valuta se jääpalamuotteihin ja saat niistä heti halutessasi uutta potkua ruokaan seuraavan kerran, kun haluat säästää aikaa. Pakastetut, itsetehdyt liemikuutiot säilyvät hyvinä pitkään ja niissä ei ole taatusti mitään ylimääräisiä aineosia.

Kesän makua ruokiin pestokuutioilla. Kuva: Colourbox
Kesän makua ruokiin pestokuutioilla. Kuva: Colourbox

8. Supervinkki peston käyttäjälle

Jos rakastat pestoa, miksi et tekisi sitä itse? Katso tästä kaksi ihanaa, uusia makuelämyksiä tarjoavaa reseptiä: uudenlainen pesto syntyy porkkanan naateista tai jopa punakaalista.
Sen jälkeen pesto kannattaa pakastaa jääpalamuoteissa, josta se on helppo ottaa käyttöön pala kerrallaan.

9. Pähkinävoikuutiot

Manteli- tai pähkinävoin pakastaminen kuutioiksi helpottaa elämää, jos tämä herkku maistuu. Kuution voi napata suoraan paahdetun leivän päälle, jossa se sulaa sopivalla vauhdilla.
Tai helteisenä kesäpäivänä jäädytetystä pähkinävoista ja erilaisista hedelmäkuutioista saa kivan jälkkärin.

10. Piristävät yrttikuutiot

Erilaiset yrtit antavat helposti makua ruokiin ilman turhia lisäkaloreita. Tuore yrttikimppu voi pilaantua helposti jääkaapissa, mutta onneksi sen voi hyödyntää pakastamalla. Yrtit silputaan ja niihin yhdistetään vähän oliiviöljyä ennen jäädyttämistä. Näin sinulla on aina valikoima yrttejä käytettävissäsi, kun tarvitset niitä ruuanlaitossa.

Yrtit tykkäävät oliiviöljystä. Kuva: Colourbox
Yrtit tykkäävät oliiviöljystä. Kuva: Colourbox

11. Nautinnolliset suklaapalat

Jos makeannälkä iskee usein, pakkasessa on hyvä olla pieniä suklaakuutioita. Täydellisen makunautinnon saat, kun sulatat tummaa suklaata ja sekoitat siihen vähän kylmäpuristettua kookosöljyä sekä makusi mukaan esimerkiksi inkivääriä, minttua tai mansikankuutioita. Kun tämän massan pakastaa, voi yhden kuution nauttia hyvällä omalla tunnolla vaikka päivittäin.

12. Snäksejä koiralle

Jääpalamuotit sopivat koiranruuan annostelijoiksi. Tuoreen jauhelihan voi jakaa muotteihin ja pakastaa. Kylmät lihakuutiot antavat haastetta varsinkin pentukoiralle, joka kaipaa nakerrettavaa hammastuskissaan.

Oletko sinä keksinyt jääpalamuotille toisenlaista käyttöä? Kerro vinkkisi alla olevassa kommentointikentässä.

Tilaa Me Naisten uutiskirje, voit tilata sen kautta lehden maksuttoman näytenumeron kotiisi.

Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365
Tässä se nyt on: runeberginpannari! Kuva: Soppa 365

Soppa 365 on keksinyt uuden tavan nauttia klassikkoherkkua.

Pian saa herkutella oikein kunnolla, sillä ensi kuussa vietetään sekä Runebergin päivää että laskiaista. Runebergintortut ovat kestohitti, mutta voi suomenruotsalaisen kirjallisuuden ja kulttuurin päivää juhlistaa muutenkin kuin tortuilla. Soppa 365 on nimittäin keksinyt, että runebergintortusta tutut maut sopivat vallan mainiosti myös pannariin.

Pannari saa tortun tapaan klassikkoherkun maun tilkasta karvasmanteliöljyä, mutta lisäksi siihen voi murustaa joulusta ylijääneet piparit. Pannarin kruunaavat tietenkin vadelmamarmeladi ja sokerikuorrutus. Katso runeberginpannarin ohje Soppa365.fi:stä

Pannarin lisäksi klassikkoherkusta voi tuunata myös vadelmaisen drinkin:

Runebergindrinkki

ohje: Katja Nordlund

Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund
Vadelmainen runebergindrinkki sopii joko tortun korvikkeeksi tai kaveriksi. Kuva: Katja Nordlund

1 dl kotimaisia pakastevadelmia
2 rkl vodkaa
1/2–1 tl mantelilikööriä (amaretto)
1 tl tomusokeria
1 tl vaniljasokeria
ripaus kardemummaa
koristeeksi piparkakkumuruja

  1. Käytä hiukan sulaneita vadelmia. Älä kaada marjoista irtoavaa mehua pois, vaan käytä myös se juomaan.
  2. Mittaa ainekset tehosekoittajaan tai sauvasekoittimen kulhoon. Annostele mantelilikööriä makusi mukaan.
  3. Pyöräytä tasaiseksi seokseksi. Painele seos tiheän siivilän läpi, jotta saat juomasta sileää.
  4. Kaada juoma lasiin.
  5. Raasta tai murusta koristeeksi pala piparkakkua.

Jos pannari tai drinkki kuulostavat turhan villeiltä makuusi, perinteisen ohjeen runebergintorttuun löydät tämän jutun alusta:

Me Naiset ja Soppa 365 kuuluvat samaan Sanoma-konserniin.

Kuva: Panu Pälviä
Kuva: Panu Pälviä

Kasvislasagne on helposti vetinen, mutta tämän herkun ainekset paahdetaan ensin uunissa. Lopputulos on täyteläinen ja juuri sopivan kostea.

ELÄMÄSI PARAS VEGELASAGNE

6 annosta

Valmistusaika 40 min + paisto 50 min

1 pkt lasagnelevyjä

200 g kirsikkatomaatteja

200 g herkkusieniä

2 paprikaa

1 rkl oliiviöljyä

1 tl suolaa

1 prk valmiita punaisia linssejä

2 tomaattia

Tomaattikastike

1 sipuli

4 valkosipulinkynttä

1 dl valkoviiniä

3 tlk tomaattimurskaa

1 ruukku basilikaa

1 tl suolaa

1 tl mustapippuria myllystä

Juustokastike

4 dl ruokakermaa

100 g sulatejuustoa (esim. Koskenlaskija)

1 sitruuna

1 tl suolaa

  1. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Puolita kirsikkatomaatit, siivuta sienet ja paprika. Levitä ne uunipellille. Hiero kasvisten pintaan öljy ja suola. Paahda 20 minuuttia uunissa.
  2. Valmista sillä välin kastikkeet. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota niitä öljyssä, kunnes ne ovat pehmenneet. Lisää pannulle viini ja tomaattimurska. Mausta. Anna kiehua hiljalleen. Irrottele basilikasta lehdet. Säästä osa koristeluun. Hienonna ja lisää kastikkeeseen.
  3. Kuutioi sulatejuusto. Lämmitä ruokakerma kattilassa. Lisää juustokuutiot ja sekoittele, kunnes juusto on sulanut. Raasta sitruunan kuoresta noin puolet ja mausta kastike.
  4. Kokoa lasagne. Valuta linsseistä neste. Lusikoi pohjalle vähän tomaattikastiketta ja asettele sen päälle levyt. Kokoa kerroksittain kaikkia täytteitä, mutta säästä juustokastiketta ja vihanneksia päällimmäiseen kerrokseen. Siivuta tomaatit. Levitä tomaattisiivut ja loput kasvikset päällimmäiseksi. Paista 50 minuuttia keskitasolla. Anna vetäytyä 10 minuuttia ennen tarjoilua. Koristele valmis lasagne basilikalla.