Ken on heistä kaikkein kaunein? Kuva: Shutterstock
Ken on heistä kaikkein kaunein? Kuva: Shutterstock

Kolme niksiä, joiden avulla tunnistat kaupan vesimeloneista sen parhaan – ja pari vinkkiä sen säilyttämiseen.

1. Valitse virheettömän näköinen yksilö

Jos vesimelonin pinta on vioittunut, sen sisuskin voi olla. Valitse siis meloni, jonka pinta on ehyt ja joka on väriltään ja kuvioltaan tasainen.

2. Etsi keltaista pohjaa

Vesimelonin pohja eli se kylki, joka on ollut maata vasten melonin kasvaessa, muuttuu kauniin keltaiseksi, kun meloni on täydellisen kypsä syötäväksi. Kultaisen keltainen pohja on siis merkki aarteesta.

3. Kokeile painoa

Vesimelonin kuuluu olla painava. Jos meloni tuntuu kevyemmältä kuin odotit, sisus saattaa olla kuivahko.

Vesimelonin säilyttäminen

Jos et syö melonia heti, säilytä sitä viileässä ja pimeässä paikassa, mutta vältä jääkaappia: se on liian kylmä melonille.

Ennen kuin leikkaat melonin, pese se kylmällä vedellä. Näin pinnalla mahdollisesti olevat pöpöt eivät päädy veitsen kautta melonin lihaan.

Ylijääneet palaset kannattaa kietaista muovikelmuun. Leikatut palaset pitää säilyttää jääkaapissa.

Lähde: Womens Health

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.