Nyt maistuu kylmä! Kuva: Shutterstock
Nyt maistuu kylmä! Kuva: Shutterstock

Lämmin kesäpäivä on täydellinen viileälle herkkuhetkelle. Kotona syntyvissä mehujäissä maistuvat ananas, kookos ja marjat.

Koska jää turruttaa makunystyröitä, mehujäähän käytettävässä seoksessa on oltava riittävästi makua ja makeutta. Maistuvin mehujääseos on sulana lähes ällömakeaa.

– Se mikä maistuu hyvältä mehuna, ei välttämättä ole jäätyneenä hyvää, Me Naisten ruokatoimittaja Katja Nordlund muistuttaa.

Esimerkiksi limu ei toimi mehujäässä. Siitä syntyy vain mauton ja vetinen puikko.

Vaihda mehut marja- tai hedelmäsoseeseen

Mehujen sijaan kannattaa suosia hedelmä- tai marjasoseita. Niissä on enemmän makua.

Täydellisen herkun sokeri tulisi keittää sokerisiirapiksi, jotta mehujäästä ei tule karheaa eikä sokeri raksu hampaissa.

Aikuisten versioon voi lorauttaa myös vähän alkoholia.

– Likööreissä on tiiviisti sokeria ja makua. Kannattaa kokeilla esimerkiksi marjalikööreitä, Limoncelloa tai vaikka Malibu-kookosrommia.

Ananas ja kookos ovat klassinen, kesäinen makupari.

– Ihana mehujää syntyy esimerkiksi yhdistämällä ananassosetta, sokerisiirappia, kookosmaitoa tai -kermaa ja Malibu-likööriä, Katja vinkkaa.

Hurmaava sorbettihenkinen herkku

Tähän terveelliseen "pehmikseen" ei tule lainkaan lisättyä sokeria.

1 kypsä banaani
mansikoita maun mukaan
loraus kookoskermaa

1. Laita banaani pakastimeen pariksi tunniksi.

2. Hurauta jäätynyt banaani tehosekoittimella mansikoiden ja kookoskerman kanssa pehmeäksi seokseksi.

Kokeile myös jäätelöfaniksi tunnustautuneen laulaja Chisun lempireseptejä, kuten jogurttijäätelöä. Ohjeet löydät täältä.

Lue lisää:

Jäätelökuurilla mässäillään viittä eri makua päivässä.

Kesän hurmaava jälkiruoka: jäätelöletut

Sokerisiirappi

90 g sokeria
2 dl vettä

1. Sulata sokeri veteen.

2. Kiehauta lyhyt hetki.

3. Anna seoksen hautua 4 minuuttia.

Ohjeesta syntyy 1 dl valmista sokerisiirappia.

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.