Yhden kauppakassin sisällöstä syntyy torstain arkiruoka, perjantain rento ­ilta-ateria sekä lauantain kolmen ruokalajin menu.

Ostoslista

– 2 isoa bataattia
– 2 avokadoa
– 1 iso sitruuna
– pieni kerä punakaalia tai -salaattia
– 1 valkosipuli
– 1 keskikokoinen sipuli
– pala tuoretta ­inkivääriä
– 50 g tuoretta ­pinaattia (rasia)
– 1 rapea maalaisleipä
– 800 g broilerin fileitä
– maitoa
– 1 dl kuohukermaa
– 400 g kevytranskankermaa
– 450 g vuohenjuustoa
– 1 pss (150 g) mozzarella­raastetta
– pieni pala sini­homejuustoa
– 6 kananmunaa
– 1 pss (500 g) ­simpukkapastaa
– pieniä kapriksia
– oliiveja
– majoneesia
( tuoretta tai kuivattua rosmariinia tai timjamia)

+ Valmiina kotona: Vehnäjauhoja, sokeria, vaniljasokeria, suolaa, mustapippuria, kana- ja kasvisliemikuutioita, yli ½ litraa öljyä, voita, korppujauhoja, ruokosokerisiirappia tai ­hunajaa, pakastemarjoja tai hilloa.

Torstai: Kasvis-mac'n' cheese

3–4 annosta
Valmistusaika: 30 minuuttia + paisto­aika: 35 minuuttia

300 g isoa simpukka­pastaa
suolaa ja vettä pastan ­keittämiseen
300 g bataattia
½ kerä pienestä puna­kaalista tai -salaatista
öljyä paistamiseen
2 ½ dl maitoa
200 g pehmeää vuohenjuustoa
2 dl mozzarellaraastetta
1 dl sinihomejuustoa ­muruina
⅓ tl suolaa
½ tl rosmariinia tai timjamia

1. Keitä pasta pakkauksen ohjeen mukaan suolalla maustetussa ­vedessä. Kuori bataatti ja pilko se pieniksi kuutioiksi. Huuhdo kaali tai salaatti ja pilko se pieneksi.

2. Paista bataatinpaloja tilkassa ­öljyä, kunnes ne ovat hieman pehmenneet ja saaneet väriä. Jos käytät kaalia, lisää se pannulle lopuksi parin minuutin ajaksi. Punasalaattisilpun voit käyttää sellaisenaan.

3. Lämmitä maito. Yhdistä maito ja juustot kulhossa tasaiseksi ­seokseksi. Mausta suolalla ja ­yrteillä. Lisää joukkoon valutettu pasta, bataattikuutiot sekä kaali tai salaatti.

4. Kumoa seos voideltuun lasagnevuokaan. Paista uunin keski­tasolla 200 asteessa noin 35 ­minuuttia. Anna vetäytyä hetki.

Perjantai: Kana-kaprisuunileivät ja bataattiranskalaiset

2–4 annosta
Valmistusaika: 10 minuuttia + paistoaika: 10 minuuttia

2–4 viipaletta maalaisleipää
2 broilerinfileetä
öljyä paistamiseen
2 dl suikaloitua punakaalia tai -salaattia
1 valkosipulin kynsi
1 rkl pieniä kapriksia
3 rkl majoneesia
noin 1 dl mozzarellaraastetta
suolaa ja rouhittua musta­pippuria

1. Paahda leipäviipaleet.

2. Viipaloi broilerinfileet ja paista viipaleet pannulla öljyssä kypsiksi ja kauniin ruskeiksi. Kumoa viipaleet kulhoon.

3. Laita pannulle kaalisuikaleet ja paista hetken ajan. Kuori ja murskaa valkosipulinkynsi. ­Kumoa kaalit kanaviipaleiden päälle ja lisää joukkoon loput ainekset.

4. Mausta maun mukaan suolalla ja mustapippurirouheella.

5. Levitä täyte leipien pinnalle uunipellille.

6. Paista uunissa 225 asteessa keskitasolla 7–10 minuuttia. Tarjoa heti kuumina.

Bataattiranskalaiset

2–3 annosta
Valmistusaika: 40 minuuttia

300 g bataattia
5 dl öljyä
maun mukaan suolaa
tarjoiluun:
1–1 ½ dl majoneesia

1. Kuori bataatti ja suikaloi se ranskalaisten kokoisiksi tikuiksi.

2. Kuumenna öljy kattilassa 170 asteeseen. Tiedät öljyn olevan sopivan kuumaa, kun bataatinpala ­alkaa poreilla öljykattilassa heti voimakkaasti ja nousee pinnalle.

3. Esikeitä bataatinpaloja ensin öljyssä pieni määrä kerrallaan noin ½ minuutin ajan.

4. Nosta palat reikäkauhalla talouspaperille valumaan.

5. Laita palat takaisin ­öljyyn pieni määrä kerrallaan ja anna ruskistua kauniisti. Nosta taas valumaan talouspaperille ja mausta suolalla. Tarjoa kuumina hyvän majoneesin kanssa.

Lauantai: Bataattikeittoa ja valkosipulikrutonkeja

4 annosta
Valmistusaika: 40 minuuttia

500 g bataattia
1 keskikokoinen sipuli
1 valkosipulinkynsi
1 tl raastettua tuoretta inkivääriä
1 rkl öljyä
1 l kasvislientä
1 dl kuohukermaa
suolaa ja rouhittua ­mustapippuria
krutongit:
4 viipaletta maalaisleipää
1 valkosipulinkynsi
1 rkl öljyä

1. Kuori ja pilko pieneksi ­bataatti, sipuli ja valkosipuli.

2. Pane pilkotut ainekset, inkivääri sekä 1 rkl öljyä kattilaan ja kuumenna sekoittaen, kunnes sipuli on kuullottunut.

3. Lisää kasvisliemi ja keitä ­palat kypsiksi eli noin 15 minuuttia.

4. Keiton kypsyessä valmista krutongit. Kuutioi leipäviipaleet, kuori ja murskaa valko­sipulinkynsi. Kuumenna 1 rkl öljyä pinnoitetulla pannulla ja lisää siihen valkosipulinkynsimurska. Lisää leipäkuutiot ja paista ne rapeiksi.

5. Kaada keiton joukkoon kuohu­kerma ja anna kiehua noin 5 minuuttia. Nosta kattila levyltä jäähtymään.

6. Soseuta keitto sauvasekoittimella tasaiseksi. Mausta suolalla ja pippurilla.

7. Tarjoa alkuruokana kruton­kien kanssa.

Sitrusuunibroileria pastan kera

4 annosta
Valmistusaika: 20 minuuttia + paistoaika: 20 minuuttia

500 g broilerifileetä
1 dl vehnäjauhoa leivittämiseen
1 tl suolaa
öljyä paistamiseen
2 dl hyvää kanalientä
½ sitruunan puristettu mehu
1 dl oliiveja
2 rkl kapriksia
2 kypsää avokadoa
50 g tuoretta pinaattia
suolaa ja mustapippuria
lisäksi:
200 g simpukkapastaa

1. Leikkaa fileet pienemmiksi ­paloiksi. Sekoita vehnäjauhot ja suola keskenään lautasella. Kääntele broilerinpalat seoksessa.

2. Kuumenna tilkka öljyä pinnoitetulla pannulla ja paista leivitetyt ­fileet nopeasti kauniin värisiksi ­molemmin puolin.

3. Nosta fileet uunivuokaan. Kaada vuoan pohjalle osa kanaliemestä, purista fileiden päälle puolet sitruunamehusta ja viimeistele vuoka oliiveilla ja kapriksilla.

4. Nosta vuoka uunin keskitasolle 200 asteeseen ja paista noin 15–20 minuuttia, kunnes broilerinliha on kypsää. Valele fileepaloja pari kertaa paistamisen aikana kanaliemellä.

5. Kypsennä ja valuta simpukkapasta.

6. Broilerin kypsyessä kuori avokado, poista siemen ja viipaloi avokadonliha. Siisti pinaatti ja kuullota se pannulla öljytilkassa nopeasti. Nosta pannu liedeltä ja lisää sekaan avokado. Mausta seos lopulla sitruunanmehulla, ripauksella suolaa ja mustapippurirouhetta.

7. Lisää pinaatti-avokadoseos kuumana kanaviipaleiden pinnalle ja tarjoa pastan kanssa.

Makea vuohenjuusto-sitruunapiirakka

8 annosta
Valmistusaika: 10 minuuttia + paistoaika: 40–50 minuuttia

250 g vuohenjuustoa
400 g kevytranskankermaa
2 dl sokeria
1 ½ rkl sitruunamehua
1 tl raastettua sitruunankuorta
1 tl vaniljasokeria
6 kananmunaa
3 ½ rkl vehnäjauhoa
vuokaan voita ja korppujauhoja
tarjoiluun:
ruokosokerisiirappia tai hunajaa
pakastemarjoja tai marjahilloa

1. Kuori vuohenjuusto. Yhdistä se kulhossa sähkövatkaimella kevyen ranskankerman, sokerin, sitruunamehun ja -kuoren sekä vanilja-
sokerin kanssa tasaiseksi.

2. Erottele kananmunien keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa keltuaiset kerma-juustoseoksen joukkoon kahden keltuaisen erissä.

3. Lisää seokseen jauhot siivilän läpi sähkövatkaimella ­sekoittaen.

4. Pese vispilät huolellisesti ja vaahdota valkuaiset kuivassa, puhtaassa kulhossa kovaksi vaahdoksi.

5. Nostele valkuaisvaahto muun taikinan sekaan niin, että saat ­tasaisen seoksen.

6. Vuoraa halkaisijaltaan noin 24–25 cm:n irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla, voitele ja korppu­jauhota vuoan reunat. Kaada taikina vuokaan.

7. Paista uunin keskitasolla 175 ­asteessa noin 40–50 minuuttia kypsäksi. Jos kakun pinta tummuu liikaa, peitä se foliolla.

8. Anna jäähtyä kunnolla viileässä. Tarjoa esimerkiksi ruokosokeri­siirapilla tai hunajalla maustettujen pakastemarjojen tai marjahillon kanssa.

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg
Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.