Kuka pihviä kaipaisi? Ohuesta broilerifileepihvistä tehty hampurilainen mehevöityy kevyellä guacamolella. Taatusti terveellisempää kuin rasvainen peruspurilainen!

1 ohut broilerifilee
1 cheddar-tuorejuustoviipale
1 maalaissämpylä
kourallinen rapeita salaatinlehtiä

JUURESRANSKALAISET:
1 keskikokoinen palsternakka
(tai perunaa)
tilkka öljyä

GUACAMOLE:
½ pienestä kypsästä avokadosta
1–2 rkl silputtua punasipulia
1 rkl tuoretta silputtua korianteria
ripaus suolaa
1 rkl sitruunanmehua
1 rkl kevyttä majoneesia

1. Valmista ensin guacamole. Murskaa avokadonliha, lisää sekaan loput ainekset ja kääntele seos sekaisin. Jätä sivuun.

2. Kuori ja leikkaa palsternakka tai perunat isoiksi ranskalaisiksi uunipellille leivinpaperille. Pirskota päälle hieman öljyä ja paahda 225 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes juurekset ovat kypsiä ja saaneet hieman väriä. Maustasuolalla.

3. Paista sillä välin kanafilee kypsäksi ja mausta suolalla ja rouhitulla pippurilla.

4. Huuhdo, kuivaa ja revi salaatinlehdet pienemmiksi.

5. Halkaise sämpylä ja paahda puolikkaita hetki pannulla tai uunissa.

6. Kokoa hampurilainen sämpylöiden väliin. Tarjoile heti juuresranskalaisten kanssa.

Katso myös terveelliset versiot pizzasta ja lihapiirakasta:

Fenkolipizza

Lihapiirakka

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.