Rapeat blinit tarjoillaan perinteisesti mädin, sipulisilpun ja smetanan kanssa. Kokeile myös sienisalaattia, suolakurkkuja tai esimerkiksi lohitäytettä.
Rapeat blinit tarjoillaan perinteisesti mädin, sipulisilpun ja smetanan kanssa. Kokeile myös sienisalaattia, suolakurkkuja tai esimerkiksi lohitäytettä.

Trendikkäät blinit ja pakkaspäivä ovat upean herkullinen pari.

Täydellinen blini on paksu ja mehukas, rapea ja kullankeltainen – vastustamaton herkku.

Ohjeen perinteisten blinien tekoon Alexander ja Hanna Gullichsenin tapaan löydät TÄÄLTÄ.

Aidot blinit syntyvät syvässä blinipannussa, mutta ne voi paistaa ohukaispannussakin.

Blineistä tulee paksuja ja meheviä, kun kaadat pannun puolilleen taikinaa. Blinien paistossa ei kannata kitsastella voin kanssa, sillä parhaat blinit syntyvät miedolla lämmöllä ja runsaassa voissa paistamalla.

Käännä blini pannulla siinä vaiheessa, kun taikinan pinta kuplii ja kuplat aukeavat. Blinin alapinnan pitäisi olla tässä vaiheessa kauniin ruskistunut.

Miedolla lämmöllä paistaminen on tärkeää, jotta paksu lettu ehtii kypsyä sisältä, mutta ei pala pinnalta.

Blini on parhaimmillaan kuumana heti paistamisen jälkeen. Voit pitää blinit lämpiminä 125-asteisessa uunissa.

Tarvittaessa blinejä voi paistaa myös pari päivää etukäteen. Silloin blinit kannattaa lämmittää ennen tarjoilua pannulla voissa minuutti puoleltaan tai voilla siveltyinä uunissa grillivastuksen alla.

Lue lisää:

Blinejä kolemalla tapaa: nopeat ja perinteiset blinit

Pakkaspäivän blinibileet – ohje ohrablinien tekoon ja viisi erilaista täytevaihtoehtoa

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.