Itsetehdyn kevennetyn lihapiirakan täytteeseen upotetaan reilusti kasviksia. Uppokeittämisen sijaan piirakat paistetaan uunissa. Kuva: Pia Inberg
Itsetehdyn kevennetyn lihapiirakan täytteeseen upotetaan reilusti kasviksia. Uppokeittämisen sijaan piirakat paistetaan uunissa. Kuva: Pia Inberg

Muokkasimme lihapiirakasta täysin uuden version.

Uunilihapiirakka – 347 kcal/annos

Noin 12 annosta
Valmistumisaika 1 h 20 min

6 dl rasvatonta maitoa
50 g tuorehiivaa
2 rkl öljyä
2 rkl sokeria
1 tl suolaa
8 dl hiivaleipäjauhoja
4 dl ruisjauhoa
TÄYTE:
½ dl pitkäjyväistä riisiä
kasvislientä keittämiseen
400 g jauhelihaa
100 g puna- tai valkokaalia
1 pieni porkkana
1 pieni sipuli
1 lehtisellerin varsi
2 tl valkoviinietikkaa
2 tl suolaa
1 tl maustepippuria
⅓ tl sokeria
kananmuna voiteluun

1. Valmista taikina. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi kulhossa ja lisää murennettu hiiva, sokeri, öljy ja suola sekä jauhot pienissä erissä.

2. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia, kunnes se on kimmoisaa. Jätä nousemaan liinalla peitettynä puoleksi tunniksi vedottomaan paikkaan.

3. Tee täyte: keitä riisi kasvisliemessä kypsäksi ja valuta se. Kuori ja silppua sipuli pieneksi ja kuullota se öljyssä pannulla läpikuultavaksi. Lisää hetken kuluttua pieneksi pilkotut kaali ja lehtisellerinvarsi sekä julianne-viipaleiksi paloiteltu porkkana. Kuullota edelleen noin 5–8 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmenneet.

4. Paista toisella pannulla jauheliha kasvisten kypsyessä ja lisää joukkoon viinietikka ja mausteet sekä kuullotetut kasvikset ja riisi. Sekoita tasaiseksi.

5. Kauli kohonneesta taikinasta jauhotetulla pöydällä alle sentin paksuinen levy. Ota levystä leivinpaperille noin 12 kappaletta halkaisijaltaan 10–15 sentin ympyrää. Anna kohota liinalla peitettynä noin 15 minuuttia.

6. Lisää taikinapohjien keskelle  täytettä, kostuta reunat vedellä ja käännä toinen reuna täytteen yli niin, että leivonnaisesta muodostuu puoliympyrä. Painele reunat tiiviisti kiinni haarukalla ja pistele  päälle muutama reikä sekä sipaise pintaan kananmunaa.

7. Paista uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes taikina on kypsää.

Katso myös ohje terveelliseen pizzaan