Muokkasimme makkaraperunoista, pizzasta ja muista klassikkosynneistä täysin uudet versiot.

1. Kevennetty kebab – 338 kcal/annos

Kevyempää kansallisruokaa! Jopa kebabista saadaan vähärasvaista, kun se valmistetaan kevytjauhe lihasta. Liha kypsennetään tiukoissa foliorullissa.

Valmistumisaika: 1 h 20 min

400 g naudanjauhelihaa
(rasvaa 7–10%)
½ rkl suolaa
1 tl rouhittua mustapippuria
½ sitruunan raastettu kuori
tilkka öljyä
TOMAATTIKASTIKE:
1 tlk (400 g) paseerattua tomaattia
1 rkl väkiviinietikkaa
½ rkl sokeria
½ tl suolaa
½ tl mustapippuria
1 tl kuivattua basilikaa ja oreganoa
ripaus kuivattua chilihiutaletta
JUGURTTIKASTIKE:
1 dl maustamatonta jugurttia
2 murskattua keskikokoista valkosipulinkynttä
1 rkl silputtua tuoretta basilikaa
tai minttua
½ tl mustapippuria
ripaus suolaa
LISÄKSI:
6 pitaleipää
2–3 dl rapeaa, revittyä salaattia
reilu kourallinen sinimailasenituja
pieni pala kurkkua viipaleina
2–3 jalopenoa

1. Valmista jauheliha. Yhdistä kulhossa mausteet ja öljy. Lisää mausteseos ja jauheliha monitoimikoneen kulhoon ja käytä tasaiseksi. Pyörittele massa tiiviiksi pötköksi vahvan alumiinifolion päälle ja kääri se tiukaksi nyytiksi uunivuokaan. Pistele folion päälle  reikiä.

2.Kypsennä kääröä 150 asteessa uunin keskitasolla noin 50 minuuttia.

3. Valmista tomaattikastike keittämällä sen aineksia puoli tuntia.

4. Valmista lihan ja tomaattikastikkeen kypsyessä jugurttikastike. Sekoita kaikki ainekset kulhossa tasaiseksi. Nosta viileään maustumaan.

5. Nosta liha uunista ja anna vetäytyä pakettia avaamatta 15 minuuttia. Leikkaa sitten siivuiksi.

6. Lämmitä pitaleivät pakkauksen ohjeen mukaan. Halkaise ja täytä leivät ohueksi leikatulla kebab­lihalla, salaatilla, jugurtti- ja tomaattikastikkeella, iduilla, kurkku- ja jalopenoviipaleilla.

2. Fenkoli-perunapizzat - 391 kcal/annos

Vaihtamalla paranee! Pohja valmistetaan vehnäjauhojen sijaan hiivaleipäjauhoista. Rasvaisen juustoraasteen korvaa kevyttuorejuusto. Täyte on trendikäs  fenkolin ja perunan yhdistelmä. 

Valmistumisaika: 1 h

3 dl vettä
noin 7 g kuivahiivaa
1 tl sokeria
1 tl suolaa
2 rkl oliiviöljyä
noin 7 dl hiivaleipäjauhoja
TÄYTE:
150 g kevyttä valkosipuli­tuorejuustoa
tilkka hyvää oliiviöljyä
2 isoa fenkolia
2 keskikokoista perunaa
1 rkl sitruunanmehua
LISÄKSI:
2 isoa kourallista rucolaa
sormisuolaa ja rouhittua mustapippuria

1. Valmista taikina käsin tai monitoimikoneen kulhossa. Liota hiiva ja sokeri kylmään veteen ja lisää öljy. Sekoita tasaiseksi ja lisää sekaan pikkuhiljaa koneen käydessä 2/3 jauhoista niin, että taikinasta tulee löysä.

2. Sammuta kone ja anna taikinapohjan levätä kulhossa 10 minuuttia. Lisää loput jauhoista sekä suola ja anna koneen käyttää taikina kunnolla tasaiseksi. Anna taikinan nousta peitettynä kaksinkertaiseksi. 

3. Viipaloi sillä välin siistityt fenkolit, joista olet poistanut kovan kannan. Kuori perunat ja pilko ne ohuiksi viipaleiksi.

4. Jaa noussut taikinapallo jauhotetulla pöydällä kolmeen osaan ja kauli taikinapaloista ohuita, soikeita tai pyöreitä pizzapohjia.

5. Levitä pohjille tuorejuustoa ja fenkoli- ja perunaviipaleita. Mausta suolalla ja mustapippurirouheella.

6. Pirskottele palojen pinnalle hieman oliiviöljyä ja paista 220 asteessa noin 15 minuuttia tai kunnes pohja ja perunapalat ovat kypsiä.

7. Lisää tuoretta rucolaa pinnalle ennen tarjoilua.

3. Uunilihapiirakat – 347 kcal/annos

Uunin lämmöstä. Itsetehdyn kevennetyn lihapiirakan täytteeseen upotetaan reilusti kasviksia. Uppokeittämisen sijaan piirakat paistetaan uunissa.

Valmistumisaika: 1 h 20 min

6 dl rasvatonta maitoa
50 g tuorehiivaa
2 rkl öljyä
2 rkl sokeria
1 tl suolaa
8 dl hiivaleipäjauhoja
4 dl ruisjauhoa
TÄYTE:
½ dl pitkäjyväistä riisiä
kasvislientä keittämiseen
400 g jauhelihaa
100 g puna- tai valkokaalia
1 pieni porkkana
1 pieni sipuli
1 lehtisellerin varsi
2 tl valkoviinietikkaa
2 tl suolaa
1 tl maustepippuria
⅓ tl sokeria
kananmuna voiteluun

1. Valmista taikina. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi kulhossa ja lisää murennettu hiiva, sokeri, öljy ja suola sekä jauhot pienissä erissä.

2. Vaivaa taikinaa noin 10 minuuttia, kunnes se on kimmoisaa. Jätä nousemaan liinalla peitettynä puoleksi tunniksi vedottomaan paikkaan.

3. Tee täyte: keitä riisi kasvisliemessä kypsäksi ja valuta se. Kuori ja silppua sipuli pieneksi ja kuullota se öljyssä pannulla läpikuultavaksi. Lisää hetken kuluttua pieneksi pilkotut kaali ja lehtisellerinvarsi sekä julianne-viipaleiksi paloiteltu porkkana. Kuullota edelleen noin 5–8 minuuttia, kunnes kasvikset ovat pehmenneet.

4. Paista toisella pannulla jauheliha kasvisten kypsyessä ja lisää joukkoon viinietikka ja mausteet sekä kuullotetut kasvikset ja riisi. Sekoita tasaiseksi.

5. Kauli kohonneesta taikinasta jauhotetulla pöydällä alle sentin paksuinen levy. Ota levystä leivinpaperille noin 12 kappaletta halkaisijaltaan 10–15 sentin ympyrää. Anna kohota liinalla peitettynä noin 15 minuuttia.

6. Lisää taikinapohjien keskelle  täytettä, kostuta reunat vedellä ja käännä toinen reuna täytteen yli niin, että leivonnaisesta muodostuu puoliympyrä. Painele reunat tiiviisti kiinni haarukalla ja pistele  päälle muutama reikä sekä sipaise pintaan kananmunaa.

7. Paista uunissa 200 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes taikina on kypsää.

4. Kanahampurilainen ja juuresranskalaiset - hampurilainen 368 kcal, ranskalaiset 163 kcal

Kuka pihviä kaipaisi? Ohuesta broilerifileepihvistä tehty hampurilainen mehevöityy kevyellä guacamolella. Taatusti terveellisempää kuin rasvainen peruspurilainen!

Valmistumisaika: 15 min

1 ohut broilerifilee
1 cheddar-tuorejuustoviipale
1 maalaissämpylä
kourallinen rapeita salaatinlehtiä

JUURESRANSKALAISET:
1 keskikokoinen palsternakka
(tai perunaa)
tilkka öljyä

GUACAMOLE:
½ pienestä kypsästä avokadosta
1–2 rkl silputtua punasipulia
1 rkl tuoretta silputtua korianteria
ripaus suolaa
1 rkl sitruunanmehua
1 rkl kevyttä majoneesia

1. Valmista ensin guacamole. Murskaa avokadonliha, lisää sekaan loput ainekset ja kääntele seos sekaisin. Jätä sivuun.

2. Kuori ja leikkaa palsternakka tai perunat isoiksi ranskalaisiksi uunipellille leivinpaperille. Pirskota päälle hieman öljyä ja paahda 225 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes juurekset ovat kypsiä ja saaneet hieman väriä. Maustasuolalla.

3. Paista sillä välin kanafilee kypsäksi ja mausta suolalla ja rouhitulla pippurilla.

4. Huuhdo, kuivaa ja revi salaatinlehdet pienemmiksi.

5. Halkaise sämpylä ja paahda puolikkaita hetki pannulla tai uunissa.

6. Kokoa hampurilainen sämpylöiden väliin. Tarjoile heti juuresranskalaisten kanssa.

 

5. Bataatti-papu-riisiburritot ilman uunia – 257 kcal/annos

Bataatti käy juustosta!  Paahdetulla bataatilla, keitetyllä riisillä ja papukastikkeella täytettävät tortillat voi käyttää grillivastuksen alla. Kun herkun mehevöittää kevyt ranskankerma, et kaipaa rasvaista juustoa.

Valmistusmisaika: 35 min

½ pienestä bataatista
tilkka öljyä
1 dl tummaa riisiä
2 ½ dl vahvaa kasvislientä keittämiseen
PAPUKASTIKE:
1 keskikokoinen sipuli
½ rkl oliiviöljyä
2 isoa valkosipulinkynttä
½ tl juustokuminaa eli jeeraa
½ tl chilijauhetta
ripaus sokeria
1 prk (400 g) säilykepapuja
(esim. kidney)
2 dl valmista salsakastiketta (medium)
maun mukaan suolaa ja musta­pippuria myllystä
LISÄKSI:
8 kpl tortillalettuja
rapeaa revittyä salaattia
1–1 ½ dl kevyttä ranskankermaa

1. Kuori ja suikaloi bataatti leivinpaperille uunipellille. Pirskota päälle öljyä, suolaa ja pippuria. Paahda uunissa 200 asteessa palojen koosta riippuen noin 15–20 minuuttia, kunnes palat ovat kypsiä.

2. Keitä sillä välin riisi kasvisliemessä kypsäksi ja valuta se.

3. Kuullota samaan aikaan isossa paistinpannussa öljytilkassa silputtu sipuli. Lisää murskattu valkosipuli ja mausteet ja kuumenna, kunnes maut aukeavat.

4. Lisää lopuksi valutetut pavut ja salsakastike. Kuumenna nopeasti.

5. Levitä kunkin tortillan keskelle papusalsaa, keitettyä ja valutettua riisiä, paahdettuja bataattisuikaleita, rapeaa revittyä salaattia ja kevyttä ranskankermaa.

6. Taita sivut täytteen päälle ja rullaa tiukaksi kääröksi. Nauti heti.

VINKKI!
Lisää papukastikkeen sekaan paistettua, kevyttä jauhelihaa tai kanaa.

6. Kasvismakkaraperunat ja kermaviili-kurkkurelissi – 268 kcal/annos

Parsalla paranneltu. Parsa, kesäkurpitsa ja punasipuli antavat makkaraperunoihin makua. Kevytmakkara pudottaa annoksen kalorimäärää, samoin kuin majoneesin korvaaminen kermaviilillä.

Valmistumisaika: 30 min

4 keskikokoista kiinteää perunaa
4 vartta vihreää tankoparsaa
½ pienestä kesäkurpitsasta
1 pieni punasipuli
150 g kevyttä HK:n sinistä lenkkimakkaraa tai Gotler-makkaraa maun mukaan suolaa ja rouhittua mustapippuria
KASTIKE:
½ dl kevyttä kermaviiliä
½ dl valmista kurkkurelissiä

1. Leikkaa kuoritut perunat veneen muotoisiksi lohkoiksi, pilko pesty kesäkurpitsa kuutioiksi. Katko parsoista pois kuivat päät, kuori ja viipaloi punasipuli isohkoiksi lohkoiksi.

2. Pilko makkara kuutioiksi.

3. Sekoita kulhossa kasvis- ja makkarapalojen joukkoon öljy ja mausta suolalla sekä pippurirouheella.

4. Levitä seos leivinpaperin päälle uunipellille ja paahda uunin keskitasolla 200 asteessa noin 15–20 minuuttia, kunnes perunapalat ovat kypsiä ja saaneet kaunista paistoväriä.

5. Käännä kasvis-makkaraseos kerran paistamisen aikana paistinlastan avulla.

6. Valmista kasvisten kypsyessä kastike sekoittamalla keskenään kermaviili ja kurkkurelissi. Nosta se viileään odottamaan tarjoilua.

Katso kaikki Me Naisten reseptit täältä.

Kun juhlitaan kevään valmistuvia, pöytään katetaan helppoja herkkuja, joista jokainen löytää sopivaa syötävää.

Greippi-graavilohi

10 annosta

Valmistusaika 20 min + tekeytyminen 24 t

1 kg lohifileetä

1 greipin kuori

10 oksaa timjamia

2 rkl karkeaa merisuolaa

1 rkl ruokosokeria

  1. Huuhdo lohifile kylmällä vedellä. Kuivaa se. Raasta greipin kuori lohelle. Levittele myös timjamin oksat fileen päälle. Ripottele suola ja sokeri tasaisesti. Kääri kelmuun ja anna maustua jääkaapissa vuorokausi.
  2. Pyyhi lohen pinnasta mausteet pois. Siivuta lohi.

Hedelmäinen vihersalaatti

10 annosta

Valmistusaika 20 min

1 mango

5 keltaista luumua

½ cantaloupe-meloni

4 sydänsalaattikerää

200 g vuonankaalia

200 g mansikoita

100 g pensasmustikoita

Greippivinegretti

1 tl roseepippuria

1 greipin mehu

5 timjaminoksaa

1 dl oliiviöljyä

2 rkl hunajaa

1 tl suolaa

  1. Tee ensin vinegretti. Murskaa roseepippureita morttelissa. Lisää timjaminoksat ja murskaa myös niitä kevyesti. Sekoita öljy, hunaja ja suola joukkoon. Purista greipistä mehu ja sekoita.
  2. Pilko mango siivuiksi, luumut lohkoiksi ja meloni kuutioiksi tai palloiksi meloniraudalla. Irrota kannat mansikoista ja puolita. Irrottele salaatinlehdet ja huuhdo ne. Kuivaa salaattilingolla.
  3. Kokoa salaatinlehdet ja vuonankaali salaattikulhoon. Sekoita puolet kastikkeesta vihreiden joukkoon. Asettele hedelmät ja marjat salaattipedille ja kaada loput kastikkeesta niiden päälle.

Polentasta tehty piirakka on helppo sekä gluteeniton eli varma valinta isoihin juhliin.
Polentasta tehty piirakka on helppo sekä gluteeniton eli varma valinta isoihin juhliin.

Välimeren polentapiirakka

10 annosta

Valmistusaika 35 min + paisto 20 min

Pohja

5 dl vettä

1 kasvisliemikuutio

2 dl polentaa

100 g parmesaania

½ tl mustapippuria myllystä

½ sitruuna

1 muna

Täyte

1 kesäkurpitsa

200 g

½ tl suolaa

1 rkl öljyä

200 g maustamatonta tuorejuustoa

½ dl manteleita

1 ½ dl puolikuivattuja tomaatteja

½ ruukkua basilikaa

1 rkl mantelilastuja

  1. Valmista ensin pohja. Kiehauta kattilassa vesi. Murenna liemikuutio joukkoon. Kaada polenta sekoittaen voimakkaasti samalla. Alenna lämpöä ja anna kiehahtaa samalla sekoittaen. Nosta hellalta. Raasta juusto ja sekoita se joukkoon. Purista sitruunasta mehu ja mausta pippurilla. Riko muna ja sekoita vielä voimakkaasti.
  2. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Painele polenta öljytyin käsin piirakkavuokaan. Paista 20 minuuttia.
  3. Kun pohja on valmis, nosta uunin lämpötila 225 asteeseen. Leikkaa kesäkurpitsa siivuiksi ja broccoliinit muutamaan osaan. Levitä kasvikset pellille ja hiero niiden pintaan suola ja öljy. Paahda 10 minuuttia.
  4. Tee sillä välin tuorejuustosta, puolikuivista tomaateista ja manteleista täyte. Kokoa kaikki ainekset sauvasekoittimen kulhoon ja soseuta.
  5. Kokoa piirakka. Levitä tomaatti-tuorejuustotäyte pohjan päälle. Nostele paahdetut kasvikset sen päälle. Ripottele basilikan lehtiä ja mantelilastuja koristeeksi.

Helpointa on valmistaa sellainen juhlamenu, joka sopii kerralla kaikille erityisruokavalioille. Tässä muutama takuuherkullinen, kaiketon resepti! 

Yksi ei käytä maitotuotteita, toinen on allerginen kananmunalle, keliaakikkosukulainenkin saapuu... Jos juhliin on tulossa useita erikoisruokavaliota noudattavia, kannattaa suosiolla tehdä tarjottavia, jotka sopivat ihan kaikille. Se on helpompaa kuin vääntää jokaiselle omaa sorttiaan, eikä näin tarvitse  kirjoa noutopöytää erilaisilla tuoteselostelapuilla. 

Maidolle, kermalle ja voille on lukemattomia kasvipohjaisia vaihtoehtoja. Leivonnaisissa kananmunan voi usein korvata esimerkiksi puolikkaalla banaanilla tai kikherneliemellä – tai jättää kokonaan pois. Vehnäjauhotkin on helppo vaihtaa esimerkiksi gluteenittomaan jauhoseokseen.

Alla muutama resepti, jotka ovat jo valmiiksi maidottomia, munattomia, gluteenittomia ja vegaanisia. Suurin osa niistä sopii myös pähkinäallergikolle. 

Paahdettu kikhernesalaatti

Ihana, kevääseen sopiva lämmin salaatti syntyy paahtamalla kikherneet ja kasvikset uunissa ja pyöräyttämällä ne sitruunaisessa sinappisoosissa. Aktiivinen tekoaika on vain 15 minuuttia, jonka lisäksi paistamiseen menee 25 minuuttia. Resepti löytyy Soppa365-blogista

Kuva: Tuomas Kolehmainen. 

Hedelmäinen vihersalaatti

10 annosta

Valmistusaika 20 min

  • 1 mango
  • 5 keltaista luumua
  • ½ cantaloupe-meloni
  • 4 sydänsalaattikerää
  • 200 g vuonankaalia
  • 200 g mansikoita
  • 100 g pensasmustikoita

Greippivinegretti:

  • 1 tl roseepippuria
  • 1 greipin mehu
  • 5 timjaminoksaa
  • 1 dl oliiviöljyä
  • 2 rkl hunajaa (TAI täysvegaaniseen salaatinkastikkeeseen 1 rkl sokeria)
  • 1 tl suolaa
  1. Tee ensin vinegretti. Murskaa roseepippureita morttelissa. Lisää timjaminoksat ja murskaa myös niitä kevyesti. Sekoita joukkoon öljy, hunaja tai sokeri sekä suola. Purista greipistä mehu ja sekoita.
  2. Pilko mango siivuiksi, luumut lohkoiksi ja meloni kuutioiksi tai palloiksi meloniraudalla. Irrota kannat mansikoista ja puolita. Irrottele salaatinlehdet ja huuhdo ne. Kuivaa salaattilingolla.
  3. Kokoa salaatinlehdet ja vuonankaali salaattikulhoon. Sekoita puolet kastikkeesta vihreiden joukkoon. Asettele hedelmät ja marjat salaattipedille ja kaada loput kastikkeesta niiden päälle.

Hedelmäinen vihersalaatti on raikas juhlatarjottava. Kuva: Panu Pälviä, resepti: Riikka Väliahde.
Hedelmäinen vihersalaatti on raikas juhlatarjottava. Kuva: Panu Pälviä, resepti: Riikka Väliahde.

Gluteenittomat kookoskaurasämpylät

Salaatin kanssa tulee toki tarjota hyvää leipää! Gluteenittomat kaurasämpylät sopivat täydellisesti tähän tarkoitukseen. Ruokabloggaaja Virpi Mikkosen Me Naisille jakaman reseptin voi leipoa myös vegaanisesti:

Noin 9 sämpylää

Valmistusaika 30 min + paistoaika 20 min

  • 3 rkl chiansiemeniä + 1 dl vettä
  • 4 dl gluteenittomia kaurahiutaleita tai kaurajauhoja
  • 1 dl kookosjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 rkl psylliumkuitujauhetta
  • ½ tl merisuolaa
  • 3,5 dl kauramaitoa tai muuta maitojuomaa
  • vajaa 1 dl kookosöljyä
  • 1 tl kookossiirappia TAI kotimaista luomuhunajaa
  • ½ tl omenaviinietikkaa
  1. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Sekoita chiansiemenet ja vesi pienessä kulhossa ja anna tekeytyä geeliksi noin 5 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin kaurahiutaleet tehosekoittimessa jauhoksi tai käytä valmiita kaurajauhoja. Kaada kaurajauho kulhoon ja lisää kookosjauho, leivinjauhe, psylliumkuitujauhe ja suola. Sekoita.
  3. Lisää chiageeli, kauramaito, sulanut voi tai öljy, juokseva hunaja tai siirappi ja omenaviinietikka. Anna taikinan turvota viitisen minuuttia. Taikinan koostumuksen tulee olla pehmeää ja hyvin muovailtavaa, mutta ei kuivaa. Kun pyörittelet taikinasta palloja, tulee niiden säilyttää muotonsa eikä lässähtää. Mikäli taikina tarttuu käsiin, lisää hieman jauhoja.
  4. Öljyä kädet ja ota taikinasta paloja. Pyörittele niistä pienehköjä sämpylöitä leivinpaperin päälle uunipellille. Paista niitä noin 20 minuuttia uunin keskiosassa, kunnes sämpylät ovat hieman kullanruskeita. Ota uunista ja nauti!

Erilaiset levitteet antavat leiville ja sämpylöille makua. Jos tarjoat muutakin kuin gluteenitonta leipää, muista pitää ne erillään toisistaan. Kuva: Panu Pälviä, levitteiden reseptit: Riikka Väliahde.
Erilaiset levitteet antavat leiville ja sämpylöille makua. Jos tarjoat muutakin kuin gluteenitonta leipää, muista pitää ne erillään toisistaan. Kuva: Panu Pälviä, levitteiden reseptit: Riikka Väliahde.

Cashew-tuorejuustolevite

10 annosta

Valmistusaika 10 min + liotus 4 t

  • 400 g cashew-pähkinöitä
  • 2 rkl ravintohiivahiutaleita
  • ½ tl suolaa
  • ½ tl sipulijauhetta
  • 1 sitruuna
  1. Liota pähkinöitä reilussa vedessä vähintään yön yli.
  2. Valuta pähkinöiden vesi pois. mittaa pähkinöiden lisäksi monitoimikoneen kulhoon ravintohiivahiutaleet, suola ja sipulijauhe. Purista sitruunan mehu joukkoon. Soseuta, kunnes seos on tasainen.

Minttu-hernelevite

10 annosta

Valmistusaika 10 min

  • 400 g (pakaste)herneitä
  • 2 limeä
  • 1 ruukku minttua
  • 2 rkl maapähkinävoita
  • 1 tl suolaa
  1. Sulata herneet, jos ne ovat jäässä. Puolita limet ja purista niistä mehu sauvasekoittimen kulhoon. Irrota mintturuukusta lehdet.
  2. Soseuta kaikki ainekset sauvasekoittimella.

Herkulliset hodarit

Hot dogit ovat rentoa tarjottavaa juhliin, ja jokainen voi muokata tästä herkusta omannäköisensä. Hodarisämpylät voit leipoa kaikettomina esimerkiksi ylläolevan kaura-kookossämpylöiden ohjeella tai ostaa kaupasta valmiita, gluteenittomia, maidottomia ja munattomia sämpylöitä.

  • hotdog-sämpylöitä (gluteeniton, maidoton ja munaton)
  • tavallisia ja kasvisnakkeja (eri kulhoihin totta kai)
  • avocadoa (syöntikypsiä)
  • sipulirouhetta
  • chiliä
  • makeaa chilikastiketta
  • maustettua kaurakermaviiliä
  • majoneesia tai hampurilaiskastiketta (halutessasi laita tarjolle munaton ja maidoton vaihtoehto)
  • korianteria tai muita silputtuja yrttejä
  • kurpitsapikkelsiä

JÄLKIRUOKIA:

Rommirusina-suklaajäätelö

Myös tämä resepti on Virpi Mikkonen jakanut Me Naisille. Vegaaninen jäätelö, joka saa makunsa mantelilikööristä, rommista ja kaakosta, sopii hyvin jälkiruoaksi aikuiseen makuun:

3 annosta

valmistusaika 40 min + 4 t pakastus

  • 3 pakastettua banaania
  • 2 rkl mantelilikööriä
  • 5 rkl rommia
  • 3 rkl luomurusinoita
  • 1 ½ rkl raakakaakaojauhetta
  • 1 rkl luomuhunajaa (tai kookossiirappia, steviaa tai muuta makeuttajaa)
  • (2–3 rkl mantelimaitoa tai muuta maitojuomaa)
  • 3 rkl raakakaakaonibsejä
  1. Kuori banaanit ja leikkaa pieniksi paloiksi. Laita palat isoon pakasterasiaan ja pakasta vähintään 4 tuntia. Sillä välin kaada mantelilikööri ja rommi kattilaan ja kiehauta. Lisää sekaan rusinat ja jätä marinoitumaan siksi aikaa, kunnes banaanit ovat jäätyneet.
  2. Ota jäätyneet banaanipalat pakastimesta ja kaada tehosekoittimeen tai monitoimikoneeseen. Hienonna banaaneita, kunnes ne alkavat muuttua paksuksi pehmeäksi massaksi. Jos teet isomman annoksen, voit soseuttaa banaanit pienemmissä erissä, jotta tehosekoittimesi ei ylikuumene.
  3. Lisää banaanimassaan kaakaojauhe, hunaja, halutessasi mantelimaito ja marinoimasi rusinat. Sekoita seos pehmeäksi jäätelöksi. Hämmennä lusikalla sekaan raakakaakaonibsit ja annostele jäätelö kulhoihin. Jos jäätelöseos pehmenee liikaa valmistamisen aikana, voit pitää sitä hetken pakastimessa ennen tarjoilua.

Vegaaninen suklaamousse

Klassinen suklaamousse valmistuu kätevästi myös vegaanisena. Suklaamousseen saa raikkautta tarjoamalla ne paistettujen karpaloiden kera. Jälkiruoka kannattaa valmistaa hyvissä ajoin, jotta se ehtii viiletä jääkaapissa ennen tarjoilua. Resepti Soppa365-blogissa

Karpalot tai muut kirpeähköt marjat raikastavat suklaamoussen. Kuva: Anna Huovinen

Mustikka-raakaleivokset

Raakaleivokset eivät käy uunissa ollenkaan. Trendikkäissä leivoksissa maistuu niin mustikka kuin pähkinäkin, ja ne sopivat myös vegaaneille ja gluteenittomille. Resepti Kodin Kuvalehdessä

Mustikkaleivokset eivät kaipaa uunia. Kuva: Päivi Anita Ristell.

Onko sinulla jokin ihan kaikille sopiva resepti, joka on juhlissa luottoherkkusi? Kerro kommenteissa!