Kuorittu, vielä kuuma muna asetetaan kuutioitsijaan.
Kuorittu, vielä kuuma muna asetetaan kuutioitsijaan.
Kansi ruuvataan paikoilleen, muna puristuu kuutioksi.
Kansi ruuvataan paikoilleen, muna puristuu kuutioksi.
Hetki jääkaapissa, ja muna on kuutio!
Hetki jääkaapissa, ja muna on kuutio!

Kuulostaako kananmunanlohkoja turhakkeelta? Voihan se ollakin, mutta munahifistelijälle, ah, niin ihana.

Tunnustan. Rakastan kananmunia. Onhan tuo kelta-valkoinen herkku ihan liian aliarvostettu potentiaaliinsa nähden. Keitetyistä kananmunista on vaikka mihin, esimerkiksi kuutioiksi, lohkoiksi ja viipaleiksi. Siis kunhan välineet ovat kunnossa. Tässä suosikkihilavitkuttimeni.

1. Kuutiokone

Aku Ankassa munittiin kerran kuutiomunia, ja tällä laitteella pääsee lähelle sitä. Kuorittu kuuma kananmuna laitetaan muottiin, jonka kansi ruuvataan kiinni niin, että muna puristuu kuutioksi. Laite hetkeksi jääkaappiin ja valmista tulee: kananmuna on ja pysyy kuutiona. Härpäkkeet olivat erityisen suosittuja Euroopassa 70-luvulla.

2. Lohkoja

Kananmunan leikkaaminen veitsellä näteiksi lohkoiksi on kovin vaikeaa: keltuainen tuppaa leikatessa hajoamaan tuhannen päreiksi. Tämä laite ratkaisee ongelman. Ohuen ohut metallilanka leikkaa munan siististi moitteettomiksi lohkoiksi.

3. Viipaloitsija eli lirvutin

Tämä munavälineiden klassikko löytyy lähes joka kodista. Sen avulla viipaloit siistejä siivuja paitsi munasta myös mozzarellasta tai mansikoista.

4. Pääsiäissetti

Saksalaiset osaavat. Siellä myydään valmiita pääsiäissettejä, joista löytyy kaikki mitä pääsiäiseen hurahtanut munahörhö tarvitsee: on elintarvikevärejä munien värjäämiseen, on pupunkorvia ja tarroja munien koristelemiseen.

Lue myös:

Munan voi kuoria puhaltamalla - Näin temppu onnistuu

Hulvaton pullotemppu - Näin erottelet kanamunan valkuaiset ja keltuaiset toisistaan

Oi, miten söpöä! Sydämenmalliset munat hurmaavat

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.