Tältä se näyttää! Kuvat: Sami Repo
Tältä se näyttää! Kuvat: Sami Repo

Trendikäs ja herkullinen katuruoka syntyy kätevästi myös kotikeittiössä. Katso selkeät vaihekuvat, miten kebab tehdään.

Kotikebab

10 kpl Valmistusaika: 45 minuuttia + 4 tuntia kypsymiseen

800 g lampaanjauhelihaa 1 rkl suolaa 1 rkl paprikajauhetta 1 tl rouhittua musta­pippuria öljyä paistamiseen kastike: 1 sipuli 2 valkosipulinkynttä 1 tuore chili 1 tlk (400 g) tomaatti­murskaa 2 tl hunajaa 1 tl suolaa ½ tl mustapippuria kaalisalaatti: 500 g valkokaalia ½ dl väkiviinaetikkaa 1 rkl sokeria ½ tl suolaa 2 valkosipulinkynttä 4 dl turkkilaista jogurttia lisäksi: tomaattia, salaattia, ­suolakurkkua, sipulia 10 kpl pitaleipiä

1. Pyöräytä jauheliha ja mausteet sileäksi tehosekoittimessa. Käsittelyssä jauheliha tiivistyy, jolloin sitä on myöhemmin helpompi vuolla kebablastuiksi.

2. Jaa jauheliha kahteen osaan. Muotoile kasat lenkkimakkaraa paksummiksi tangoiksi.

3. Taita folio kaksinkerroin ja kääri lihapötköt tiiviisti folion sisään.

4. Paista lihapötköjä 100-asteisessa uunissa neljä tuntia. Paistamisen jälkeen anna pakettien jäähtyä kokonaan.

5. Vuole lihapötköistä lastuja juustohöylällä tai veitsellä.

6. Levitä siivut leivinpaperilla vuoratulle uunipellille. Sivele lihat öljyllä.­ Ruskista kebabsiivuja uunissa 180 asteessa 5–10 minuuttia.

7. Valmista kebabkastike. Kuullota silputtua sipulia ja viipaloituja valkosipulinkynsiä öljyssä 10 minuuttia. Hienonna chili ja sekoita joukkoon. Kuullota ja sekoittele pari minuuttia. Lisää tomaattimurska ja muut mausteet. Anna poreilla hiljalleen vähintään puoli tuntia.

8. Soseuta kastike sauva­sekoittimella.

9. Raasta valkokaali karkeaksi raasteeksi. Pane kaali, väkiviinaetikka, sokeri­ ja suola kannelliseen säilytysrasiaan.

10. Ravista ­voimakkaasti ja nosta jääkaappiin maustumaan vähintään puoleksi ­tunniksi.

11. Murskaa valkosipulinkynnet ja sekoita ne jugurtin joukkoon. Siirrä kastike jääkaappiin maustumaan. Sekoita valkokaali ja jugurttikastike yhteen juuri ennen tarjoilua. Täytä pitaleivät lihalla, kaalilla, tomaatilla, salaatilla, suolakurkulla ja sipulilla. Valuta päälle kebabkastiketta.

Salaattirullat ovat helppo eväs. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Piristä viikonlopun illanistujaisia hauskoilla caesarsalaattirullilla.

Caesarsalaatti rullalla

4 annosta

Valmistusaika 30 min

2 kerää sydänsalaattia

1 pkt (n. 150 g) pekonia

2 avokadoa

100 g ituja tai silmusalaattia

dippi

1 ½ dl majoneesia

½ sitruuna

2 rkl kapriksia tai 2 anjovisfilettä

½ dl parmesaaniraastetta

mustapippuria myllystä

1 Valmista ensin dippi. Mittaa astiaan majoneesi ja purista sitruunan mehu. Lisää kaprikset tai anjovisfileet ja juustoraaste. Soseuta sauvasekoittimella hyvin. Rouhi pippuria

ja sekoita.

2 Kuumenna pannu ja levitä pekonit vierekkäin pannulle. Paista rapeiksi ja anna jäähtyä talous<HH>paperin päällä.

3 Irrottele salaattikerästä isot lehdet syrjään odottamaan. Hienonna ne lehdet, joihin ei saa käärittyä täytettä. Kuutioi avokado. Leikkaa pekonisiivut pieneksi. Sekoita kulhossa salaattisilppu, pekonit, avokadokuutiot ja idut.

4 Aseta salaatinlehdelle noin ruokalusikallinen täytettä. Taita kevyesti sivusta lehden reunat sisäänpäin ja kääräise rullalle. Kiinnitä halutessasi hammastikulla.

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.