Luota tuttuun ja turvalliseen, siis kaurapuuroon aamuisin. Kuva: Shutterstock
Luota tuttuun ja turvalliseen, siis kaurapuuroon aamuisin. Kuva: Shutterstock

Neljä ajatusta heille, jotka haluavat keventää, mutta eivät köyhtyä.

Se aika vuodesta! Moni keventää ruokavaliotaan, mutta tuskastelee sen kanssa, kuinka paljon rahaa kaupassa kuluu. Se nyt kuitenkin on ihan puppua (ja kuulostaa vähän tekosyyltä), että terveellistä ruokaa saisi vain kalliilla. Kun ruuanlaitossa käyttää vähän älliä, löytää kaupasta hyvät, terveelliset ruoka-aineet, mutta halvalla.

Kokosimme ravitsemusterapeuttien vinkit siihen, miten onnistut.

Muista vanha tuttu kikka: osta paljon kerralla

Mutta käytä järkeä sen kanssa. Yhdysvaltalainen ravitsemusterapeutti Sarah Krieger neuvoo Business Insiderissa ostamaan paljon kerralla sellaista syötävää, joka on ravitsevaa ja jota kuluu paljon.

– Pähkinöitä, siemeniä, täysjyvää, yrttejä ja mausteita. Osta vain sen verran kuin käytät, jotta välttäisit ruokahävikkiä, hän neuvoo.

Ravitsemusterapeutti Jessica Jones lisäisi Kriegerin listalle tumman riisin, kvinoan ja pavut. Miksipä ei?

Pavut ovat terveellistä ja naurettavan edullista ruokaa. Niissä on proteiinia, rautaa ja vitamiineja. Lisäksi ne säilyvät pitkään kuivakaapissa. Vielä valmiiksi käsiteltyjä purkkipapuja halvempaa on ostaa kuivatavaraa, jonka keittää ja liottaa itse. Näin välttyy myös liialliselta suolalta. Tämä pätevä vinkki on peräisin ravitsemusterapeutti Torey Jones Armulilta. Hän antoi vinkit Birdie-sivustolle.

Mieti, mistä saat proteiinit

Proteiini on kinkkinen juttu. Sitä pitäisi syödä tarpeeksi, jotta masu ei murise, mutta toisaalta proteiinirikkaat raaka-aineet ovat usein kalleimpia – varsinkin jos syö lihaa. Kriegerillä on neuvo heille: osta lihaa paljon kerralla, mutta älä tingi laadusta. Älä osta ylipakattuja ja prosessoituja lihatuotteita, kuten vaikkapa pakastimesta löytyviä kananugetteja. Ne ovat muutenkin epäilyttäviä, hän pohtii.

Kasvisruokavaliolla olevilla on proteiinien kanssa vähän helpompaa. Jos ei osta lihankorvikkeita, kuten vaikkapa sieniproteiineja, proteiinit ovat lihatuotteita halvempia. Hyviä proteiinilähteitä ovat esimerkiksi kikherneet, jotka muuten kannattaa ostaa kuivina ja liottaa itse, kvinoa, herneet ja tumma riisi. Kappas! Juuri nämähän ravitsemusterapeutit listasivat jo ensimmäisessä kohdassa. 

Luota perinteiseen, käytä älliä

Siis suomalaisten suosikkiin, kaurapuuroon. Kaurapuuro aamiaisena käy fitnessguru Jutta Gustafsbergillekin. Hän kertoi ohjelmassaan, että puuroa voi syödä reilun lautasellisen, mutta energiamäärä jää silti maltilliseksi. Täysjyväviljasta tehty kaurapuuro on voittajan valinta.

Jones ja Krieger muistuttavat, että kaurassa on paljon kuituja, kalsiumia ja kaliumia. Älä osta valmiiksi maustettuja puuropusseja, vaan mausta aamiaisesi itse. Puurolautasen kruunaa vaikkapa viipaloitu banaani, lusikallinen maapähkinävoita ja ripaus kanelia.

Luota muutenkin yksinkertaiseen. Terveellinen ruoka syntyy helposti, jos sen laittamista ja raaka-aineita jaksaa vähän pohtia. Hyvä esimerkki on kasvissosekeitto, sillä sen voi tehdä vaikkapa muiden ruokien tähteistä. Jos haluat löytää halvimmat kasvikset, osta juuri poimittuja. Suomalainen Satokausikalenteri kertoo, mikä on juuri nyt pop.

Herkuttele popparilla – juo päälle vettä!

Unohda sipsit, maustetut pähkinät, irtokarkit ja kalliit valmisjälkkärit. Jos haluat herkutella kevyesti, mutta edullisesti, rouskuttelet popparia.

Osta iso pussi maissinjyviä ja mausta poppariannoksesi kuivatuilla yrteillä ja muilla mausteilla, Jones ehdottaa.

Ja juo päälle vettä. Älä litki kalliita limppareita ja makuvesiä, vaan hulauta alas ilmaista, kraanasta tulevaa vettä. Jos sen maku ei miellytä, mausta vaikka sitruunaviipaleilla.

Nämäkin tutut jututkin pitäisi muistaa:

  • Hamstraa halpaa ruokaa pakkaseen.
  • Käytä vanhaa kikkaa: älä mene kauppaan nälkäisenä.
  • Opettele kokkaamaan edullisista raaka-aineista.

Viimeiset vinkit ovat peräisin vanhasta jutustamme. Löydät sen täältä.

Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä
Murean possupadan salaisuus on 1,5 tunnin haudutusaika. Kuva: Panu Pälviä

Viikonloppuna pöytään nostetaan herkullinen possupata, josta ei makua puutu.

Tulinen possu-korianteripata

4 annosta

valmistusaika 35 min + haudutus 1 ½ t

600 g possunniskaa

3 vihreää jalapenoa

1 ruukku korianteria

3 limeä

2 sipulia

4 valkosipulinkynttä

1 rkl öljyä

4 rkl tomaattipyrettä

2 dl vettä

1½ tl suolaa

Lisäksi

1 prk ranskankermaa

  1. Kuumenna uuni 250-asteiseksi. Pilko liha kuutioiksi. Paahda uunissa 15 minuuttia.
  2. Hienonna sillä välin jalapeno ja korianteri. Säästä korianterista osa koristeluun. Sekoita yrtti-jalapenoseos paahtuneiden lihojen pintaan.
  3. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulit. Leikkaa kaksi limeä puoliksi. Kuumenna öljy padassa. Kuullota sipuleita ja valkosipuleita noin 5 minuuttia. Lisää lihat, limenpuolikkaat, tomaattipyre, vesi ja suola. Anna hautua miedosti kiehuen 1 ½ tuntia.
  4. Tarjoa mureutunut liha tortillojen sisällä. Koristele korianterinlehdillä, lusikoi päälle ranskankermaa ja purista limen mehua. Pata sopii myös riisin kanssa tarjottavaksi.

Valsoian soijaa ja grillattuja vihanneksia sisältävä pizza oli yksimielisesti kaikkien raatilaisten suosikki.

Marketteihin on tullut iso valikoima vegaanisia mättöruokia, kuten hampurilaisia ja vegaanisia vastineita lihapiirakoille. Tällä kertaa kahdesta kasvissyöjästä ja yhdestä sekasyöjästä koostunut raatimme testasi markettien vegaanipizzat. Kaikki pizzat ovat Saarioisten roiskeläppää lukuunottamatta pakastepizzoja. 

Raadin mielestä vegaanipizzoissa on vielä paljon kehittämisen varaa, sillä monet testaamiemme pizzojen maut olivat mitäänsanomattomia tai omituisia, eivätkä vegaanijustot maistuneet miltään. Sentään yksi pizza nousi kirkaasti ykköseksi: Valsoian grillattua soijaa ja vihanneksia sisältävä pizza oli kaikkien raatilaisten mieleen.

Valsoia: Pizza with soya and grilled vegetables

Hinta: 4,99e K-Citymarket Ruoholahdessa.

Puu-uunissa paistettu pizza sisältää soijaa, grillattua kurpitsaa ja paprikaa, pinaattia, parsakaalia ja varsiparsaa.

Astetta värikkäämpi valinta!
Astetta värikkäämpi valinta!

Plussat:

”Näyttää terveelliseltä, plussaa väreistä.”

”Maistuu parsalle ja muille kasviksille. Kerrankin pakastepizza, jossa kasvikset näyttävät melko freeseiltä.”

”Pohja on aika hyvä, siinä on hyvä sitko.”

”Tomaattikastike on ok ollakseen pakastepizzassa.”

”Pizza valmistuu nopeasti 4–6 minuutissa.”

Miinukset:

”Vegaanijuusto ei maistu miltään eikä se sulanut. Miksi sitä on tungettu mukaan?”

”Pizza on aika pieni, ja kokonaisuus on aika tylsä.”

Pisteet: 13,5/15

Bio Inside: Pizza Pesto

Hinta: 6,28e S-Market Ruoholahdessa.

Pestokastiketta ja kirsikkatomaatteja.

Pizza pesto, kun haluat kokeilla jotain erilaista!
Pizza pesto, kun haluat kokeilla jotain erilaista!

Plussat:

”Ulkonäkö on ok.”

”Reuna on hyvä ja rapsakka.”

Miinukset:

”Pizzan keltainen väri herättää epäilyksiä.”

”Mitä limaa tämän taikinan päällä on? Vegaanijuusto tarttuu kitalakeen.”

”Liman määrä hyökkää. Onko suussani etana?”

Pisteet: 3/15

Trattoria Alfredo: Vegan Pizza Verdura

Hinta: 1,89e Lidlissä.

Kiviuunissa paistettu kirsikkatomaatti-herkkusienipizza.

Tässä on jokaiselle jotakin!
Tässä on jokaiselle jotakin!

Plussat:

”Voisin syödä yhden neljäsosan.”

”Tämä on Lidlin vegaanipizzoista parempi. Lisäisin suolaa ja pippuria.”

Miinukset:

”Täytteet ovat limaiset. Mä en halua syödä tätä loppuun.”

”Vegaanijuusto näyttää muovilta. Onneksi sitä on vähän.”

”Huono suutuntuma. Ihan liikaa limaista, märkää pinaattia.”

”Sori, mä en pysty. Märän pinaattimössön ja herkkusienien yhdistelmä on liikaa.”

Pisteet: 6/15

Deliziosa: Vegan Bruchetta Pizza

Hinta: 1,89e Lidlissä.

Kiviuunissa paistettu sipuli-tomaattipizza.

Sipulinystävän suosikki!
Sipulinystävän suosikki!

Plussat:

”Mun mielestä tää ei oo pahaa, koska mä tykkään sipulista.”

”Tässä ei ollut yhtä limainen suutuntuma kuin toisessa Lidlin pizzassa.”

”Pohja on kelvollinen.”

”Hirveä pettymys. Lidlin kasvispizzat ovat hyviä, mutta vegaaniset ei.”

”Tätä voisi syödä, jos lisäisi itse lisää kasviksia.”

Miinukset:

”Sipuli-inferno!”

”Täytteet ovat köyhät.”

”Mitäänsanomaton. Tässä maistuu vain sipuli.”

”Ugh, myös tämän pizzan juusto on limaista.”

Pisteet: 7,5/15

Saarioinen: Vegepizza

Hinta: 1,39e K-Citymarket Ruoholahdessa.

Vanha tuttu roiskeläppä, nyt myös vegaanisena!
Vanha tuttu roiskeläppä, nyt myös vegaanisena!

Plussat:

”Ihanaa, roiskeläpästä on tullut vegaaniversio. Tulee ihan lapsuus mieleen! Tässä on hyvässä ja pahassa samanlainen fiilis kuin muissa roiskeläpissä. Voisin syödä tätä vanhojen muistojen vuoksi pari kertaa vuodessa.”

”Tämä on hieman tulinen.”

Miinukset:

”Se on se vegaanijuusto, nolla pistettä!”

”Pohja on löysä. Jälkimaku on aika paha.”

”Tämä ei päräytä.”

Pisteet: 6/15