Kun bagelin keittää ensin ja paistaa sitten, rakenteesta tulee ihana: pinnalta sitkeä ja sisältä pehmeä. Vinkki rinkelin väliin: kapris sopii hyvin sekä kalkkunan että kalan kanssa. Kuva: Pia Inberg
Kun bagelin keittää ensin ja paistaa sitten, rakenteesta tulee ihana: pinnalta sitkeä ja sisältä pehmeä. Vinkki rinkelin väliin: kapris sopii hyvin sekä kalkkunan että kalan kanssa. Kuva: Pia Inberg

Kata vappupäivän piknikille tai brunssille bagelbaari, josta jokainen voi koota rinkelinsä väliin mieleisensä täytteet. Itse tehdyt levitteet kruunaavat herkuttelun.

Täysjyväbagelit

10 bagelia. Valmistusaika 40 min + 1 tunnin kohotus.

Tarvitset:

2 ½ dl vettä

1 rkl hunajaa

25 g hiivaa

7 dl sämpylä- tai täysjyvävehnäjauhoja

2 rkl rusinoita

½ dl siemeniä (esimerkiksi kurpitsan-, seesamin- ja pellavansiemeniä)

Keittämiseen 2 l vettä, 1 rkl suolaa ja 1 rkl sokeria. Voiteluun yhden keltuaisen.

1. Mittaa kulhoon kädenlämpöinen vesi ja hunaja. Murenna joukkoon hiiva. Lisää jauhot vähitellen ja sekoita samalla. Lisää rusinat ja siemenet. Vaivaa taikinaa 5 minuuttia. Peitä liinalla tai kelmulla ja anna kohota tunti.

2. Kumoa taikina kulhosta, muotoile pötköksi ja leikkaa 8–10 osaan. Pyörittele niistä sämpylöitä ja puhkaise jokaisen keskelle reikä. Pyöritä reikiä suuremmiksi.

3. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Mittaa isoon kattilaan kaksi litraa vettä, suola ja sokeri ja kuumenna kiehuvaksi. Laita 3–4 bagelia kerrallaan kiehuvaan veteen ja keitä noin kolme minuuttia. Nostele kiehuvasta vedestä uunipelille.

4. Kun kaikki bagelit on keitetty, voitele ne keltuaisella. Paista uunissa 10 minuuttia.

Vaaleat bagelit

10 bagelia, valmistusaika 40 min + 1 tunnin kohotus.

Tarvitset:

6 dl durumjauhoja

2,5 dl vettä

25 g tuorehiivaa

1 rkl siirappia

1 rkl öljyä

Keittämiseen 2 l vettä, 1 rkl suolaa ja 1 rkl sokeria. Pinnalle unikonsiemeniä ja voiteluun yhden keltuaisen.

1. Mittaa kulhoon jauhot. Mittaa toiseen astiaan kädenlämpöinen vesi ja murusta joukkoon hiiva. Sekoita mukaan myös siirappi.

2. Kaada vesihiivaseos jauhojen joukkoon samalla sekoitellen. Vaivaa taikina kiinteäksi ja lisää sitten öljy. Vaivaa vielä hetki. Peitä taikina liinalla tai kelmulla ja anna kohota tunti.

3. Kumoa taikina kulhosta, muotoile pötköksi ja leikkaa 8–10 osaan. Pyörittele niistä sämpylöitä ja puhkaise jokaisen keskelle reikä. Pyöritä reikiä suuremmiksi.

4. Laita uuni lämpenemään 200 asteeseen. Kuumenna isossa kattilassa kiehuvaksi kaksi litraa vettä, joka on maustettu suolalla ja sokerilla. Keitä 3–4 bagelia kerrallaan kiehuvassa vedessä noin kolme minuuttia. Nostele uunipelille odottamaan.

5. Kun kaikki bagelit on keitetty, voitele ne keltuaisella ja ripottele päälle unikonsiemenet. Paista uunissa 10 minuuttia.

Paahdettu valkosipulituorejuusto

Valmistusaika 20 min.

Tarvitset:

1 valkosipuli

öljyä

1 puntti yrttejä (esimerkiksi basilikaa)

1 pkt (200 g) maustamatonta tuorejuustoa

1. Laita uuni lämpenemään 225 asteeseen. Leikkaa valkosipulista yläosa pois niin, että kynsien päät näkyvät. Sipaise pintaan öljyä. Paahda valkosipulia uunissa 15 minuuttia. Anna jäähtyä.

2. Pilko yrtit karkeaksi silpuksi. Kuori paistettu valkosipuli ja murskaa kynnet veitsen sivulla hienoksi murskaksi. Sekoita kulhossa yrtit, valkosipuli ja tuorejuusto.

Kapristuorejuusto

Valmistusaika 10 min.

Tarvitset:

30 g kapriksia

1 pkt maustamatonta tuorejuustoa

½ tl dijonsinappia

1. Pilko kaprikset pieneksi silpuksi ja sekoita se kulhossa tuorejuuston ja sinapin kanssa tasaiseksi massaksi.

Juttua muokattu 29.4.2015 klo 16.28. Vaaleiden bageleiden vesimäärää muutettu.

Lisää vapun ruokavinkkejä:

Viime hetken vappupiknik huokeasti tai hienostotyyliin

Ihana vappumenu suolaisista ja makeista herkuista

Maailman helpoimmat vappudonitsit syntyvät valmistaikinasta

Simatestissä ylivoimainen voittaja – tämä on parasta, mitä kaupasta saat

Vaihtoehto perinteiselle munkille: herkulliset vappudonitsit!