”Jos tänä jouluna söiskin vaan tän yhden kokonaisen kalkkunan...” Kuva: Shutterstock
”Jos tänä jouluna söiskin vaan tän yhden kokonaisen kalkkunan...” Kuva: Shutterstock

Onko sinulla jokin outo, trendikäs hörhöruokavalio? Näin selviät joulupöydästä.

Fennovegaani: Kai tässä lanttulaatikossa on vain suomalaisesta kaurasta tehtyä kaurakermaa?

Paleo: Tämä kinkku on sitten mulle, koska en voi syödä muuta kuin lihaa ja fossiloituneita puolukoita. Kivikauden ihminen ei syönyt venäläistä silliä, ei Venäjää ollut olemassakaan.

VHH: Mä karppaan tästä rosollista pois punajuuret, perunat, porkkanat ja omenat ja vedän pelkän kermavaahtokastikkeen.

Superfood: Pieni hetki, ennen kuin aloitetaan, kaivan vain pakurikääpäpussini ja ripottelen sitä kaikkeen.

Fitness: Ei, älä siihen laske kattilaa, ei se ole pannunalunen vaan mun keitetty kananrinta.

pH-dieetti: Saanko mä avata jo mun lahjapaketit? Siellä on mun itse itselleni ostamat happo-emäs-liuskat.

Antti Heikkilä: Mitä, puuttuuko tästä pitopöydästä kokonaan kilon köntti voita? Eivät kai nämä mitkään virallisten ravitsemussuositusten mukaiset kekkerit ole.

Mikael Fogelholm: Suomen kansa, yrittäkää nyt yhtenä päivänä pystyä syömään ilman, että aina tarttee soittaa meikäläiselle, please.

Lue myös:

"Aloitin paleon, ja moni kyseenalaisti valintani"

"Superruoka oli viedä terveyteni"

Fitness-menestyjä treenasi itsensä lähes sairaalakuntoon

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg
Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.