Kauniit porkkanafritterit polttelevat sitä enemmän, mitä reilummin raastat inkivääriä mukaan. Tarjoa punaisen kuskusin kanssa maustamatonta jogurttia.
Kauniit porkkanafritterit polttelevat sitä enemmän, mitä reilummin raastat inkivääriä mukaan. Tarjoa punaisen kuskusin kanssa maustamatonta jogurttia.

Edullisen arkiruuan ei tarvitse olla ankeaa. Näiden vinkkien avulla pienennät kauppalaskuja.

1. Harkitse vielä, ennen kun nakkaat ruokaa roskiin.

Ruokahävikki on melkoinen rahareikä, mutta kun käytät jämäruuat ajoissa, ne eivät ehdi pilaantua. Edellispäivän lihapullat voi pilkkoa tuhdittamaan pyttipannua tai munakasta. Jääkaapin juureslaatikon sekamelskasta syntyy sosekeitto, ja uunilohin jämistä voi tekaista lämpimät voileivät.

2. Suosi kasvisproteiineja ja kananmunaa, jotka ovat halpoja proteiinin lähteitä.

Opettele käyttämään linssejä, soijarouhetta ja kuivattuja papuja ruuanlaitossa. Jatka jauhelihakastiketta soijarouheella tai lisää salaattiin ruokaisuutta pavuilla.

3. Valitse sesongin vihanneksia, sillä ne ovat edullisia – ja maukkaita.

Edullisimmillaan kasvikset ovat syksyllä. Talvella, Suomen kasvukauden loputtua, monet tuotteet kallistuvat. Valitse silloin kaalia, sipulia, perunaa ja ulkomaisia sesongin hedelmiä.

4. Kyttää tarjouksia ja ole luova.

Käy rohkeasti kiinni, vaikka tarjouksessa olisi vähän tuntemattomampi tuote. Lihapullat voi tehdä myös broilerin jauhelihasta, vaikka olisit tottunut valitsemaan sikanautaa.

Porkkanapihvit ja punainen kuskus ovat yhteensä viiden euron ateria. Kastikkeeksi sopii maustamaton jogurtti, jonka on alle euron per pikari.

Porkkanafritterit

4 annosta

Valmistusaika 20 min

500 g porkkanaa

2 cm pala inkivääriä

2 munaa

2 rkl vehnäjauhoja

mustapippuria

1 tl suolaa

1. Kuori porkkanat ja inkivääri. Raasta karkealla terällä raasteeksi.

2. Sekoita kulhossa raaste, munat, jauhot ja mausteet.

3. Kuumenna pannu keskilämmöllä. Paista seos kymmeneksi fritteriksi.

Punainen kuskus

4 annosta

Valmistusaika 10 min

2 dl kuskusia

4 dl vettä

2 rkl öljyä

½ tl chilijauhetta

1 tl paprikajauhetta

2 rkl tomaattipyreetä

1. Mittaa kuskus ja vesi valmiiksi.

2. Kuumenna öljy pannulla. Lisää mausteet ja tomaattipyree ritisemään öljyyn. Paista noin minuutti ja lisää kuskus. Paista vielä pari minuuttia. Lisää vesi ja anna kiehua, kunnes kuskus on imenyt veden.

3. Kaada tarjoiluastiaan ja sekoita haarukalla irtonaiseksi.

Lue lisää:

Jyrki Sukula: Näin vähennät ruokahävikkiä

Älä välttele kaikkea tonnikalaa turhaan – näin valitset kaupassa eettisesti oikein

Kaiva keittiön hylkiö takaisin käyttöön – näin kokkaat kahvinkeittimellä

Maustein päällystetyt lättäleivät sopivat brunssipöytään. 

Mausteiset lättäleivät

4 leipää

Valmistusaika 20 min

Taikina

2 ½ dl vettä

2 tl hunajaa

6 dl vehnäjauhoja

2 tl kuivahiivaa

2 tl suolaa

1 rkl öljyä

Täyte

2 rkl oliiviöljyä

2 rkl hunajaa

2 rkl seesaminsiemeniä

1 rkl falafelmausteseosta tai juustokuminaa

  1. Valmista ensin taikina. Mittaa leivontakulhoon kädenlämpöinen vesi, hunaja, jauhot, hiiva ja suola. Vaivaa taikina kiinteäksi palloksi ja jatka vaivaamista vielä muutama minuutti. Lisää öljy. Vaivaa vielä hetki. Laita taikina liinan alle puoleksi tunniksi nousemaan.
  2. Sekoita kulhossa oliiviöljy, hunaja, siemenet ja mausteseos. Jaa taikina neljään osaan ja taputtele jauhoitetulla pöydällä lättäniksi. Nosta leivinpaperille ja levitä mausteseos pintaan.
  3. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. Paista leipiä noin 10 minuuttia tai kunnes ne ovat kypsiä.
Tee suklaakiekkoja jo valmiiksi odottamaan, niin kahvi valmistuu hetkessä! Kuva: Panu Pälviä

Ah kahvi, tuo suomalaisten lempiliemi. Tänä syksynä suklaata ei säästellä, kun kahvihammasta alkaa kolottaa.

Suklaakahvi

4 annosta

Valmistusaika 15 min + jähmettyminen 15 min

50 g tummaa suklaata

6 dl maitoa

4 espressoshottia tai vahvaa suodatinkahvia

  1. Sulata suklaa vesihauteessa. Levitä leivinpaperi tarjottimelle tai leikkuulaudalle. Piirrä kahvikupin avulla siihen neljä ympyrää. Käännä leivinpaperi ympäri. Levitä suklaa lusikalla ympyröiden sisälle, mutta jätä keskelle neulanpään kokoinen reikä. Anna kovettua jääkaapissa 15 minuuttia.
  2. Laita kahvi keittymään. Mittaa maito kattilaan. Lämmitä se kiehuvaksi. Vaahdota maitoa sauvasekoittimella. Kaada kahvi tarjoillessasi suklaan läpi.
  3. Jaa maito kuppeihin. Nosta suklaat kuppien päälle.