Kauniit porkkanafritterit polttelevat sitä enemmän, mitä reilummin raastat inkivääriä mukaan. Tarjoa punaisen kuskusin kanssa maustamatonta jogurttia.
Kauniit porkkanafritterit polttelevat sitä enemmän, mitä reilummin raastat inkivääriä mukaan. Tarjoa punaisen kuskusin kanssa maustamatonta jogurttia.

Edullisen arkiruuan ei tarvitse olla ankeaa. Näiden vinkkien avulla pienennät kauppalaskuja.

1. Harkitse vielä, ennen kun nakkaat ruokaa roskiin.

Ruokahävikki on melkoinen rahareikä, mutta kun käytät jämäruuat ajoissa, ne eivät ehdi pilaantua. Edellispäivän lihapullat voi pilkkoa tuhdittamaan pyttipannua tai munakasta. Jääkaapin juureslaatikon sekamelskasta syntyy sosekeitto, ja uunilohin jämistä voi tekaista lämpimät voileivät.

2. Suosi kasvisproteiineja ja kananmunaa, jotka ovat halpoja proteiinin lähteitä.

Opettele käyttämään linssejä, soijarouhetta ja kuivattuja papuja ruuanlaitossa. Jatka jauhelihakastiketta soijarouheella tai lisää salaattiin ruokaisuutta pavuilla.

3. Valitse sesongin vihanneksia, sillä ne ovat edullisia – ja maukkaita.

Edullisimmillaan kasvikset ovat syksyllä. Talvella, Suomen kasvukauden loputtua, monet tuotteet kallistuvat. Valitse silloin kaalia, sipulia, perunaa ja ulkomaisia sesongin hedelmiä.

4. Kyttää tarjouksia ja ole luova.

Käy rohkeasti kiinni, vaikka tarjouksessa olisi vähän tuntemattomampi tuote. Lihapullat voi tehdä myös broilerin jauhelihasta, vaikka olisit tottunut valitsemaan sikanautaa.

Porkkanapihvit ja punainen kuskus ovat yhteensä viiden euron ateria. Kastikkeeksi sopii maustamaton jogurtti, jonka on alle euron per pikari.

Porkkanafritterit

4 annosta

Valmistusaika 20 min

500 g porkkanaa

2 cm pala inkivääriä

2 munaa

2 rkl vehnäjauhoja

mustapippuria

1 tl suolaa

1. Kuori porkkanat ja inkivääri. Raasta karkealla terällä raasteeksi.

2. Sekoita kulhossa raaste, munat, jauhot ja mausteet.

3. Kuumenna pannu keskilämmöllä. Paista seos kymmeneksi fritteriksi.

Punainen kuskus

4 annosta

Valmistusaika 10 min

2 dl kuskusia

4 dl vettä

2 rkl öljyä

½ tl chilijauhetta

1 tl paprikajauhetta

2 rkl tomaattipyreetä

1. Mittaa kuskus ja vesi valmiiksi.

2. Kuumenna öljy pannulla. Lisää mausteet ja tomaattipyree ritisemään öljyyn. Paista noin minuutti ja lisää kuskus. Paista vielä pari minuuttia. Lisää vesi ja anna kiehua, kunnes kuskus on imenyt veden.

3. Kaada tarjoiluastiaan ja sekoita haarukalla irtonaiseksi.

Lue lisää:

Jyrki Sukula: Näin vähennät ruokahävikkiä

Älä välttele kaikkea tonnikalaa turhaan – näin valitset kaupassa eettisesti oikein

Kaiva keittiön hylkiö takaisin käyttöön – näin kokkaat kahvinkeittimellä

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.