Näin se ennen meni, mutta nyt kaikki on toisin! Kuva: Shutterstock
Näin se ennen meni, mutta nyt kaikki on toisin! Kuva: Shutterstock

Pian osaat tehdä tämänkin tehokkaammin.

Päivittäin tulee eteen asioita, jotka olemme tähän asti tehneet väärin. Jos tekisimme ne oikein – tai eri tavalla kuin aiemmin – saattaisimme olla vähän onnellisempia, huojentuneempia tai nopeampia.

Viime aikoina olemme oppineet muun muassa, kuinka sipuli pitäisi pilkkoa oikein, ja että samppanja maistuu korkeareunaisten ja kapeiden lasien sijaan paremmalta ihan tavallisesta valkkarilasista.

Ja nyt tulee paprikaherkuttelijoille mullistava vinkki: kasvis pilkotaan helposti suikaleiksi ihan toisenlaisella tavalla kuin olet kuvitellut.

Perinteinen tyyli on tämä: paprika halki keskeltä, jonka jälkeen siemenkota ja kanta askarrellaan pienellä veitsellä ulos ja ryhdytään suikalointipuuhiin.

Uusi tapa menee näin: Aseta paprika leikkuulaudalle. Leikkaa siitä yläosa ja alaosa pois. Tee paprikan sivuun yksi ylhäältä alas ulottuva pystysuora viilto. Rullaa paprika auki mattomaiseksi. Viipaloi! Hirveän paljon kätevämpää. Kokeile vaikka.

Vinkki tuli Cooking for Geeks -kirjan kirjoittajalta Jeff Potterilta, joka muistuttaa myös, että paprikan voi kuoria ruokaa laittaessaan. Kun paprikassa ei ole pintakalvoa, sen maku on parempi.

Lue myös:

Oletko aina elänyt väärin?

Näitä ruokia et taatusti osaa lausua oikein

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.