Yrtit on nimetty tänä vuonna vuoden vihannekseksi. Nyt kylvöpuuhiin!

Shutterstock

Yrttien kasvattaminen on kuulemma trendikästä. Yritin kerran. Jotain kasvoikin: ensin herkullisen keväänvihreitä sirkkalehtiä, sitten homekuorrutus ruukun pintaan. Ruukku lensi roskikseen.

Tänä vuonna yrtit on nimetty oikein vuoden vihanneksiksi, joten niille on pakko antaa uusi mahdollisuus. Miten onnistua, jos viherpeukalo on keskellä kämmentä?

– Kotiyrttitarhan perustaminen ei ole vaikeaa, lohduttaa Pertti Kärkkäinen Savonlinnan Yrttipajasta.

– Suurin osa perusyrteistä kasvaa siemenistä taimiksi vaikka keittiön ikkunalaudalla.

Huhtikuu on kylvöpuuhiin parasta aikaa. Oikeastaan täytyy tietää vain muutama asia: kylvetäänkö siemenet pintaan vai pienen multakerroksen alle. Yleensä pienet hippuset ripotellaan pintaan, isompien päälle sirotellaan hieman multaa. Muutama siemen riittää yhteen ruukkuun.

Lopuksi kasteltu ruukku peitetään rei'itetyllä kelmulla tai muovilla. Reilun viikon päästä multa alkaa puskea elämää, jolloin viljelmän voi vapauttaa muoveistaan ja nostaa ikkunalaudalle. Taimenalut pysyvät hengissä, kun multa on kosteaa muttei märkää. Kosteutta voi arvioida sorkkimalla multaa ruukun pohjassa olevasta reiästä.

Viljelmä kannattaa lannoittaa keväällä pariin kertaan. Sen sijaan kouliminen, eli taimien siirtäminen omiin ruukkuihinsa, ei ole välttämätöntä, jos siemeniä kylvää alun perinkin yhteen astiaan vain muutaman.

Kuulostaa yllättävän helpolta. Taimitarhurilta ei vaaditakaan taikavoimia, vain maltillista kastelukättä ja kykyä käydä multaostoksilla. Mutta vielä ei voi huokaista. Kriittisin vaihe koittaa kesä–toukokuussa, kun taimet voi vihdoin istuttaa pihalle. Lannoitteet ja lajikkeet kun voi valita itse, mutta säätä ei.

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg
Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.