Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Pekoni on aamuruokien kuningas, mutta kuivettunut lihakäppyrä lautasella ei hymyilytä herkuttelijaa. Mehevän pekonin salaisuus on yllättäen vesi.

Häh? Yhdysvaltalainen kokkiohjelma America's Test Kitchen paljastaa täydellisen pekonin syntyvän vedessä. Kyllä. Sen sijaan, että käristäisit pekonia kuivalla pannulla tai pelkässä rasvassa, paista se vedessä.

Näin teet täydellistä siansivua eli pekonia:

1. Asettele pekonisuikaleet tirisevän kuumalle pannulle. Jos pannu on pieni, kerralla ei kannata paistaa kovin monta suikaletta. Anna pekonin pinnan saada väriä.

2. Kaada pannulle sen verran vettä, että pekonit juuri ja juuri peittyvät.

3. Kun vesi alkaa kiehua, laske lieden lämpötila keskitasolle. Veden haihduttua vähennä vielä lämpöä.

4. Pekoni on valmista, kun vesi on haihtunut ja liha ruskeaa, mehevää ja vähän rapsakkaa.

Jos haluat pekonisi kärvennettynä, tämä valmistustapa ei ole sinua varten.

Pekonifaneille:

Pannukakut pekonin ja siirapin kera

Maalaissalaatti pekonilla ei jätä vatsaa kurnimaan

Henri Alén: "Kuivattu hedelmä sopii pekonin kanssa"

 

Tiramisukakku sopii tarjottavaksi aikuisten juhliin. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Tiramisu-jäätelökakun voi tehdä hyvissä ajoin odottamaan pakkaseen.

Taivaallinen tiramisu-jäätelökakku

8 annosta

Valmistusaika 10 min + pakastus 20 min

50 g tummaa suklaata

1 ½ dl vahvaa kahvia

4 rkl kahvilikööriä

12–16 marsalakeksiä

1 l vaniljajäätelöä

2 rkl makeuttamatonta kaakaojauhetta

lisäksi

leipävuoka tai vastaava

1 Rouhi tumma suklaa veitsellä. Sekoita kahvi ja likööri lautasella. Dippaa puolet kekseistä yksi kerrallaan pikaisesti seokseen. Lado ne mahdollisimman tiiviisti vuoan pohjalle.

2 Leikkaa jäätelö puoliksi pituussuunnassa. Aseta toinen jäätelölevy tiiviisti keksien päälle. Dippaa ja lado toinen keksikerros. Ripottele puolet suklaasta keksien päälle. Aseta toinen jäätelölevy keksien päälle. Pakasta kakkua 20 minuuttia.

3 Kumoa kakku vuoasta. Ripottele kaakaojauhetta siivilän avulla kakun päälle. Käytä loput suklaasta koristeluun.

Rosmariiniöljy viimeistelee pizzanautinnon. Kuva: Tuomas Kolehmainen

Täytä moderni kinkkupizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla. Kruunaa pizza rosmariiniöljyllä

Valmista ensin pizzataikina, ja taikinan kohotessa rosmariiniöljy.

Pizzataikina

4 pizzaa

Valmistusaika 15 min + 1 t kohotus

4 dl vettä

½ tuorehiiva

1 tl suolaa

1 rkl hunajaa

5 dl vehnäjauhoja

3 dl durumjauhoja

1 rkl oliiviöljyä

1 Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja hunaja. Vaivaa kaikki jauhot joukkoon. Alusta taikinaa 5 minuuttia käsin. Lisää öljy. Jatka vaivaamista vielä 5 minuuttia.

2 Peitä kulho keittiöliinalla, ja anna kohota huoneenlämmössä tunti.

Rosmariiniöljy

n. 1 dl öljyä

Valmistusaika 10 min

10 rosmariininoksaa

1 dl öljyä

1 sitruuna

½ tl suolaa

1 tl sokeria

mustapippuria myllystä

1 Irrota lehdet oksista. Puolita sitruuna ja purista sen mehu sauvasekoittimen kulhoon. Lisää loputkin ainekset ja soseuta kauniin vihreäksi öljyksi.

Omena-kinkkupizza

4 pizzaa

400 g tomaattikastiketta

2 omenaa

1 pkt ilmakuivattua kinkkua

100 g cheddaria

1 Täytä pizza kauden kirpeillä omenoilla, ilmakuivatulla kinkulla tai pekonilla ja cheddarilla.

2 Kypsennä pizza 225-asteisessa uusissa noin 15 minuuttia, kunnes pizza on kypsä.