Mitenkäs se homma menikään? Keittiömestari Henri Alénin ohjeilla kinkunpaistoa ei voi mokata. Katso Henkan Helsingin Sanomille antamat ohjeet tästä.

Jokavuotinen jännitysnäytelmä, kinkunpaisto! Onneksi Henri Alén opastaa.

Käytä paistopussia. Se kannattaa. Kinkun nesteet valuvat helposti uuniin, jos kinkku sisältääkin paljon nestettä ja paljon rasvaa tai olet arvioinut keräysastian koon väärin. Käytä astiaa kuitenkin paistopussinkin kanssa.

Ei jääkaappikylmää uuniin! Sulata kinkkua jääkaapissa tai muussa kylmässä tilassa. Aloita sulatus ajoissa, sillä se saattaa kestää kinkun koosta riippuen useita päiviä. Uuniin kinkku menee huoneenlämpöisenä.

Kinkku oikeaan asentoon. Rasvapuoli ylöspäin! Niin kinkku kuuluu asetella paistopussiin. Miksi? Kun rasva sulaa, se valelee kinkkua.

Kuinka kauan paistetaan? Käytä paistoapurina kinkkuun kiinnitettävää mittaria. Mittari laitetaan kinkun paksuimpaan kohtaan. Jos mittaria ei ole, paistoaika menee jotakuinkin näin: kaksi tuntia ensimmäiselle kilolle, lopuille kiloille tunti. Uunin pitäisi olla noin 120-asteinen. Kun kinkku on ruskistunut kauniisti, voi lämpötilaa laskea 110 asteeseen.

– Jos haluaa, että kinkku on hieman mehevä, 77 astetta (kinkun sisälämpötila) riittää. Murea, lohkeileva ja vähän hajoileva kinkku on 80–81 astetta, Henkka neuvoo.

Kinkulle kuorrutus. Kun kinkku on valmis, se kaipaa vielä kuorrutusta. Ennen kuorruttamista kinkusta pitää poistaa rasvakerros varovasti veitsellä. Kuorrutukseen voi käyttää vaikka Henrin reseptiä.

– Kuorrute on kinkussa yksi tärkeimpiä juttuja. Jos se ei ole kunnossa, hienon kinkun mausta puuttuu puolet, Henri toteaa.

Tarvitset:
(väkevää) sinappia
yhden kananmunan keltuaisen
korppujauhoja
neilikoita

1. Sekoita sinappi ja keltuainen. Keltuainen pitää kuorrutteen kiinni kinkussa.

2. Sivele kinkku sinappiseoksella.

3. Kuorruta korppujauholla. Ravistele ylimääräiset korppujauhot pois.

4. Koristele neilikoilla, jotka antavat kinkulle makua ja tuoksuvat huumaavilta paahtuessa.

5. Kuorruta kinkku uunissa noin 5–10 minuuttia 225 asteessa.

Kinkun ja sen kuorrutuksen voi valmistaa myös Michelin-kokki Jouni Toivasen ohjeella. Sen löydät Soppa 365:n sivuilta.

Miten lohi graavataan ja imelletty perunalaatikko tehdään? Henri Alén opastaa myös näissä tutuissa jouluruuissa. Katso loput videot Helsingin Sanomien sivuilla.

Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg
Savulohiparsapiiraat sopivat niin naposteltaviksi kuin alkupaloiksikin. Kuva: Sanoma-arkisto / Pia Inberg

Saisiko olla perunanachoja, paahtopaistia vai piimäpannacottaa?

Mikä ruoka sopisi parhaiten 100-vuotiaan Suomen juhlistamiseen? Jokin herkullinen ja juhlava, mutta riippuu myös syöjistä. 

Kokosimme ideat itsenäisyyspäivän tarjoiluihin:

Illallispöytään

  1. Poro-persimoniviipaleet ja savulohi-parsapiiraat ihastuttavat alkuruokina.
  2. Maa-artisokkakeitto, juurekset sekä possurulla ja piimäpannacotta muodostavat Suomi-henkisen illallismenun.
  3. Jos tavoitteena on edullinen illallinen, eikä tarjottavien tarvitse olla perinteisiä suomalaisia, itämainen lohi on kokeilemisen arvoinen. Resepti on helppo ja edullinen, mutta lopputulos näyttävä ja maukas.
  4. Jälkimarinoitu paahtopaisti syntyy yllättävän helposti.
  5. Juustokakku on aina hyvä jälkkäri. Kokeile sitruuna-lakujuustokakkua, limetti-minijuustokakkuja, porkkanajuustokakkua tai crème brûlée -kinuskijuustokakkua. 
  6. Mehevä mutakakku käy myös vegaanisille juhlijoille.

Television ääreen

  1. Naposteltavistakin voi tehdä kokonaisen menun: poropiirakkaa, helppoja mätitähtiä, ruisnappeja ja täytettyjä pipareita.
  2. Suolainen fetapannari on nopea, herkullinen ja vieläpä gluteeniton valinta.
  3. Tuhdit vegaaniset perunanachot tuovat potkua Linnan juhlien katsomoon.
  4. Kaipaatko jotakin klassista, mutta uusin maustein? Testaa joulutorttujen uusia täytteitä.

Rentoon juhlintaan

  1. Söpöt sorbettikuoharit kruunaavat bileet.
  2. Salaattibaari pitää bilettäjät kylläisinä, ja syötävää löytyy niin kalan kuin kasvistenkin ystävälle. 
  3. Herkullinen peltigalette pelastaa laiskan emännän juhlat.
  4. Herkkujälkkäri ei aina vaadi mittavia valmisteluja: tiramisu-jäätelökakku syntyy kymmenessä minuutissa.
  5. Aina puhutaan Linnan juhlien boolista, mutta kyllä kotibileissäkin osataan booleja tehdä.

Jauheliha kokataan nyt aasialaisittain. 

Thaimaalainen jauhelihakulho

4 annosta

Valmistusaika 30 min

3 valkosipulinkynttä

2 sipulia

2 tuoretta chiliä

1 suippopaprika

1 ruukku thai-basilikaa

2 rkl öljyä

400 g jauhelihaa

2 rkl hunajaa

2 rkl soijakastiketta

1 rkl kalakastiketta

2 limeä

4 munaa

½ tl suolaa

tarjoiluun

riisiä

  1. Keitä riisi pakkauksen ohjeen mukaan. Kuori ja hienonna sipulit ja valkosipulinkynnet. Puolita chilit ja paprika. Poista siemenet ja kannat. Hienonna chili. Viipaloi paprika. Irrota basilikasta lehdet. Säästä muutama kaunis oksa koristeluun.
  2. Kuumenna öljy pannulla. Paista sipuleita, chiliä ja paprikaa 5 minuuttia keskilämmöllä. Nosta lämpötilaa ja lisää jauheliha. Anna sen ruskistua. Lisää hunaja, soija, kalakastike ja purista limestä mehu. Anna porista miedolla lämmöllä sillä välin kun paistat munat. Ripottele munien pintaan suola.
  3. Viimeistele kastike sekoittamalla joukkoon basilikanlehdet.
  4. Kokoa kulhoihin riisiä, jauhelihakastiketta ja paistettu muna. Koristele basilikan oksalla.